ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
Κορύφωση σε πολλές πόλεις αυτές τις μέρες

Το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει μπει σε τροχιά κορύφωσης, έχοντας ορίζοντα τις κεντρικές εκδηλώσεις στην Αθήνα, στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον. Το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη, στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στον χώρο του Φεστιβάλ θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος.

Στο ταξίδι του αυτό, το Φεστιβάλ περνά από μεγάλες πόλεις της χώρας και συναντιέται με τον λαό και τη νεολαία σε μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις, που απευθύνουν κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης της νεολαίας με το ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις προγραμματίζονται σε:

Αλεξανδρούπολη: Αύριο Σάββατο, στο Πάρκο Ακαδημίας από τις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες με τους «Ακρον Αωτον» και τους Gatzolians και λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τους Γιάννη Καδόγλου, Κώστα Αθανασιάδη, Θόδωρο Τοπαλίδη και Ανδρέα Χριστάκη.

Γιάννενα: Από σήμερα Παρασκευή έως την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Λιθαρίτσια. Την Κυριακή θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα σήμερα περιλαμβάνει συζητήσεις στο Μαθητικό και στο Φοιτητικό Στέκι, stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο και συναυλία με φοιτητικά - νεανικά συγκροτήματα. Αύριο θα γίνουν συζήτηση στο Στέκι Νέων Εργαζομένων, θεατρική παράσταση «Ματίας ο Πρώτος» σε διασκευή Αλκης Ζέη από τη Θεατρική Ομάδα Μαθητών της ΚΝΕ, συναυλίες με τους Yiname the band και την Φωτεινή Βελεσιώτου, δημοτικό - παραδοσιακό γλέντι. Την Κυριακή, παιχνίδια και stand up comedy από μαθητές, μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο «Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω...», συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλιου.

Λέσβο: Αύριο Σάββατο και την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης. Την Κυριακή θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα αύριο περιλαμβάνει βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης του ΚΚΕ για το 1922 από τον Στρατή Δουνιά, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, παρέμβαση με θέμα «Αφιξη, υγειονομική περίθαλψη και εγκατάσταση των προσφύγων στη Μυτιλήνη» από τον Γιώργο Κατσούπη, νοσηλευτή MSc, και μουσικό αφιέρωμα σε μικρασιάτικα τραγούδια από το συγκρότημα SYNGYRiA. Την Κυριακή, συναυλίες με τους Μελίνα Κανά - Αλέξανδρο Κτιστάκη και με τους RAD Music International.

Ρόδο: Σήμερα και αύριο, στο Πάρκο «Θέρμαι». Αύριο θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα σήμερα περιλαμβάνει συζήτηση με θέμα «Βαδίζουμε στον δρόμο της κατάργησης της γυναικείας ανισοτιμίας, σπάμε τον φαύλο κύκλο της βίας», ροκ συναυλία με τους Β. Αυγουστάκη και Δ. Χριστοδούλου και νησιώτικο γλέντι με τους Κ. Φυλακούρη και Σ. Κωτσαδάμ. Αύριο, παρουσίαση της πρότασης του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών, ροκ συναυλία με τους SOROLOP, μουσικό αφιέρωμα στον Μ. Λοΐζο και γλέντι με τους Κατερίνα Κορρέ, Βαγγέλη Τότση, Παναγιώτη Ξανθόπουλο και Νίκο Κατσουράκη.

Χαλκίδα: Σήμερα Παρασκευή, στο Κόκκινο Σπίτι. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεχωρίζουν η μεγάλη συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς» και το νησιώτικο γλέντι με τον Νίκο Οικονομίδη.

Χανιά: Σήμερα και αύριο, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών. Αύριο θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα σήμερα περιλαμβάνει συζητήσεις στα Στέκια των Νέων Εργαζόμενων και των Μαθητών, δρώμενο από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ αφιερωμένο στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, μουσικό αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή από το συγκρότημα του Γιάννη Χίνου, μεγάλο κρητικό γλέντι με τον Ανδρέα Μανωλαράκη και το συγκρότημα του Λαογραφικού Ομίλου Χανίων. Αύριο, συναυλία με το συγκρότημα του Μάνου Τρυπιά και μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Σε άλλες πόλεις

Βόλο: Σήμερα και αύριο, στο Πάρκο Δημαρχείου (έναντι Εφορίας). Σήμερα θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεχωρίζει σήμερα η συναυλία - αφιέρωμα στον Δ. Μητροπάνο, με τους Διονύση Τσακνή, Βιολέτα Ικαρη και Κώστα Τριανταφυλλίδη.

Ηράκλειο: Σήμερα και αύριο, στο δυτικό πάρκινγκ του Παγκρήτιου Σταδίου. Αύριο θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα σήμερα περιλαμβάνει συναυλίες με τους Στέλιο Περογιαννάκη - Alex Rosen και με τους «Φέρτο Φόκο», αφιερώματα στον Δημήτρη Μητροπάνο με τους «Ελεύθερους και Ωραίους» και στο μικρασιάτικο τραγούδι, κρητικό γλέντι με τον Γιώργο Μανωλάκη. Αύριο, συναυλία με τον Μιχάλη Καπλαγκιόζη και την μπάντα του και μεγάλη συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Καστοριά: Σήμερα Παρασκευή, από τις 8 μ.μ. στην πλατεία Απόζαρι. Θα μιλήσει ο Κώστας Χατζηδαμιανός, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έντεχνα τραγούδια με τους Θανάση Δήμου, Χριστίνα Κουτσούκου και Στάθη Μουφτόγλου, καθώς και συναυλία με το σχήμα «Πεντάγραμμο».

Κομοτηνή: Σήμερα Παρασκευή, από τις 8 μ.μ. στην παλιά Νομική. Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, συναυλία με τους Balkanatolia και λαϊκό γλέντι με τους Ηasan Ovali και Δημήτρη Μαραντά.

Ξάνθη: Την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη, από τις 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Πλατείας. Θα μιλήσει ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία με τους Beet Roots και έντεχνο - παραδοσιακό γλέντι με τους «Μπουκοβίνους».

Ρέθυμνο: Την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Μικρασιατών. Θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία με τα «Υπόγεια Ρεύματα».

Σαντορίνη: Αύριο Σάββατο. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ξεκινάνε οι εκδηλώσεις στη Λάρισα

Με πλούσιο πρόγραμμα, συζητήσεις, αφιερώματα ξεκινάνε σήμερα οι διήμερες εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Λάρισα. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην Κοίτη του Πηνειού. Αύριο Σάββατο θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Καλλιτέχνες που θα πάρουν μέρος στο Φεστιβάλ μίλησαν στον «Ριζοσπάστη».

Ο Θανάσης Καραμπάλιος, δημιουργός κόμικς και σκιτσογράφος, που συνεργάστηκε με τη «Σύγχρονη Εποχή» για το βιβλίο «1922 - 2022. Ανακαλύπτοντας τα ίχνη ενός ξεριζωμού», σημείωσε: «Οταν οι σύντροφοι από τη Λάρισα μου ζήτησαν να εκθέσω κάτι στο Φεστιβάλ, με χαρά απάντησα θετικά. Είναι μεγάλη τιμή για μένα να υπάρχουν όχι μία αλλά δύο εκθέσεις με σχέδιά μου στο Φεστιβάλ. Ετοιμάσαμε επίσης και ένα workoshop με τίτλο "Μεταφέροντας την Ιστορία στα κόμικς". Στις εποχές που ζούμε η Τέχνη οφείλει να είναι πολιτική και να παίρνει θέση».

Ο Ζήσης Αποστολίδης, δάσκαλος φωνητικής και ορθοφωνίας, συντονιστής κοινότητας αφηγηματικών παιχνιδιών, ρόλων και αφηγηματικής γραφής, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κουκουβάγιες» (The Owls), έχει ετοιμάσει το workshop στο Μαθητικό Στέκι αύριο Σάββατο, με τίτλο «Κόκκινη Κλωστή Δεμένη: Η Τέχνη της Ελευθερίας μέσα από το Παραμύθι». Οπως εξηγεί, «είναι μια συζήτηση για το πώς το παραμύθι και κατ' επέκταση η αφήγηση ιστοριών γενικότερα βοηθάει τον άνθρωπο να ξεφύγει από τα δεσμά της καθημερινότητάς του, να αναπτυχθεί πνευματικά και μορφωτικά, να κατανοήσει βαθιά νοήματα και να βελτιωθεί ως κοινωνικό ον. Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει μια ιστορική αναδρομή σε παραμύθια, μύθους και ιστορίες που φτιάχτηκαν ως μέσα μόρφωσης και εκπαίδευσης των ανθρώπων, πώς αυτά λειτούργησαν ως ψυχαγωγία και διασκέδαση των ακροατών και πώς φτάνουμε στο σημερινό είδος των ιστοριών φαντασίας».

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμα:

Σήμερα, Παρασκευή, συζήτηση με θέμα: «Ευρωπαϊκή και εθνική ενεργειακή πολιτική: "Απελευθερωμένα" για τους ομίλους, ενεργειακή φτώχεια για τον λαό». Θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα, συζήτηση με θέμα «Η κατάσταση στην Ανώτατη Εκπαίδευση και το φοιτητικό κίνημα», νεανικά συγκροτήματα, συναυλία με τους «Γιώργος Βαλιάκας και Ιδανικοί», παραδοσιακό γλέντι. Αύριο, Σάββατο: «Η Σμύρνη μάνα καίγεται...», μουσική - αφηγηματική - χορευτική παράσταση με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Απόστολου Καλδάρα. Ακόμα, συναυλίες και θεατρικά με νεανικά σχήματα, συναυλίες με τους «Aladala Band», «Basement Brothers», «Stavento» και λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Ολα έτοιμα σήμερα και στην Πάτρα

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στην Πάτρα δούλεψαν με μεράκι, ώστε όλα να είναι έτοιμα σήμερα στο Νότιο Πάρκο, όπου ανοίγει τις πύλες του το 48ο Φεστιβάλ στην πόλη.

Σήμερα στο Φεστιβάλ της Πάτρας θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα αφιέρωμα στον Θ. Μικρούτσικο με την σοπράνο Μαριάννα Μεσσαλά, χορευτικό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγυιάς, hip hop συναυλία με τους Dason, Drugitiz, Raibo, Retro, συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλιου και λαϊκό γλέντι.

Αύριο Σάββατο περιλαμβάνει χορογραφίες απ' το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Πατρέων, διεθνιστικό, αντιπολεμικό αφιέρωμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ, θεατρικό δρώμενο ενάντια στον πόλεμο, μουσικοθεατρικό δρώμενο με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή απ' τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών, συναυλία με τους Marseaux feat, WNCfam και αφιέρωμα για τη Μικρασιατική Καταστροφή σε καλλιτεχνική διεύθυνση Πάνου Δημητρακόπουλου με τους Παντελή Θαλασσινό, Μάρθα Φριντζήλα, Αρετή Κετιμέ και το μουσικό σχήμα «Μαΐστρος».

Ξεχωριστό πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ θα υπάρχει στον παιδότοπο, με παράσταση μαγείας από τον ταχυδακτυλουργό Παύλο Τρόντζα, εργαστήρι χειροτεχνίας, παιχνίδια, τραγούδια και ζωγραφική, ενώ αύριο τα παιδιά με έμπνευση από μεγάλους ζωγράφους θα ζωγραφίσουν για την ειρήνη και θα διασκεδάσουν με μπαλόνια και face painting.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ