ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Αδυνατούν να επιβιώσουν με αυτές τις τιμές οι ελαιοπαραγωγοί

Κατώτερη εγγυημένη τιμή διεκδικούν οι αγροτικοί σύλλογοι της περιοχής

Τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης της ελιάς, που και τη φετινή χρονιά είναι κάτω από το αυξημένο κόστος παραγωγής, καταγγέλλουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ανατολικής Φθιώτιδας, τονίζοντας ότι στις σημερινές συνθήκες είναι επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για κατώτερη εγγυημένη τιμή στα αγροτικά προϊόντα.

Στην ανακοίνωσή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Στυλίδας - Εχιναίων και Πελασγίας τονίζουν ότι οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες επιβίωσης των οικογενειών τους και την καλλιεργητική φροντίδα των ελαιώνων τους, ενώ την ίδια στιγμή οι έμποροι και οι επιχειρηματικοί όμιλοι θησαυρίζουν από τον κόπο τους.

«Οι φετινές τιμές είναι στο μισό των περσινών τιμών, δηλαδή στα 0,55 έως 0,65 λεπτά τα 200 τεμάχια πράσινης επιτραπέζιας κονσερβοελιάς Στυλίδας. Φτάνουν για να ζήσουμε καταρχάς και για την καλλιεργητική φροντίδα των ελαιώνων την επόμενη χρονιά; Προφανώς όχι!», σημειώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και προσθέτουν: «Για να γεμίσουμε ένα ρεζερβουάρ πετρέλαιο σε δενδροκομικό τρακτέρ χρειαζόμαστε με αυτές τις τιμές - αίσχος 150 κιλά ελιές διακοσίων τεμαχίων. Για να αγοράσουμε ένα τσουβάλι λίπασμα 40 κιλών χρειαζόμαστε 80 κιλά πράσινες ελιές αντίστοιχων τεμαχίων. Τις ελιές, όπως γίνεται κατανοητό, τις πουλάμε σε τιμές κόστους, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να επιβιώσουμε, να απαξιώνονται η εργασία μας και η γη μας και να ερημώνει η ύπαιθρος».

Συνεχίζοντας σημειώνουν ότι οι βιοπαλαιστές αγρότες έχουν διαχρονικά απέναντί τους τις κυβερνήσεις, «που στηρίζουν και δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους», καθώς και την ΕΕ με την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Τονίζουν ότι κερδισμένοι από την κατάσταση αυτή βγαίνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου, που έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν χαμηλή τιμή και να αγοράσουν το προϊόν σε τιμές αίσχους, ενώ επισημαίνουν ότι λύση δεν είναι οι συνεταιρισμοί με τη σημερινή τους μορφή που λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες και καταλήγουν στα χέρια μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών.

Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζουν ότι το αίτημα που θέτει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα μέσω της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα είναι επίκαιρο όσο ποτέ, καθώς «εξασφαλίζει το εισόδημα για να μπορέσουμε να βιοποριστούμε και να φροντίσουμε τις καλλιέργειές μας εμείς οι βιοπαλαιστές αγρότες».

Κλείνοντας καλούν τους ελαιοπαραγωγούς σε αγωνιστική ετοιμότητα για διεκδίκηση κατώτερης εγγυημένης τιμής στην πράσινη ελιά 1,5 ευρώ στα 200 τεμάχια και αγώνα για να μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη και να ζουν από τον κόπο τους.

Δυτική Ελλάδα: Στο Περιφερειακό Συμβούλιο φέρνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων

Να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αύριο, Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη, η λήψη άμεσων μέτρων στήριξης των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων στη Δυτική Ελλάδα απαιτεί με Επερώτησή της η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αφού τονίζει ότι επικρατούν «οργή και αγανάκτηση» απ' τις «συνέπειες και τα αδιέξοδα της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ, που εφαρμόζουν με θρησκευτική ευλάβεια όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά δεκαετίες τώρα», εξυπηρετώντας τα συμφέροντα βιομηχανιών και των μεγαλεμπόρων, αναφέρεται αναλυτικά στην κατάσταση που επικρατεί.

Στέκεται στα ζητήματα των κτηνοτρόφων με τον διπλασιασμό των τιμών στις ζωοτροφές και την ανοδική πορεία στο αγροτικό πετρέλαιο, στο ρεύμα, στα φάρμακα, στα λιπάσματα, την ίδια ώρα που οι τιμές στα κτηνοτροφικά προϊόντα παραμένουν χαμηλές.

«Την ίδια τραγική κατάσταση βιώνουν και οι παραγωγοί μαύρης κορινθιακής σταφίδας στην Ηλεία και την Αιγιάλεια», σημειώνουν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αναφερόμενοι στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του προϊόντος τα δύο τελευταία χρόνια. Ειδικά για την ελιά Καλαμών στην Αιτωλοακαρνανία σημειώνεται ότι παραμένει με την πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, «ορθάνοιχτος» ο δρόμος για αθρόες εισαγωγές που γκρεμίζουν τις τιμές του προϊόντος.

Μεταξύ άλλων, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δυτικής Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στέκονται στην καλλιέργεια πατάτας σε Ηλεία και Αχαΐα που είναι σε τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής, όπως και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, αλλά και στον ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει παρά τα εκτεταμένα προβλήματα που έχουν σημειωθεί πρόσφατα αλλά και προηγούμενα.

Με βάση και τα παραπάνω ρωτούν, μεταξύ άλλων, τι μέτρα θα παρθούν για την οικονομική στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων, να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να θεσπιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα βιώσιμο εισόδημα που να εξασφαλίζει, τουλάχιστον, τη συνέχιση της καλλιεργητικής και παραγωγικής δραστηριότητας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Εκλογές για ανάδειξη νέου ΔΣ από την Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη

«Δώσε δύναμη στη δύναμή σου! Ελα μαζί μας!», τονίζει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας του διοίκησης και αντιπροσώπων για το Εργατικό Κέντρο, οι οποίες ξεκινούν την Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη.

«Ολα τα χρόνια μάς λένε ότι ο Τουρισμός είναι η "ατμομηχανή" της ελληνικής οικονομίας, ότι το "τουριστικό θαύμα" εξασφαλίζει σε όλους μας δουλειά, ότι θα έρθουν χρήματα στο νησί μας. Κυβέρνηση και ξενοδοχειακοί όμιλοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι κερδίζουμε όλοι το ίδιο με τα ρεκόρ αφίξεων», αναφέρει, επισημαίνοντας ότι η ίδια η ζωή και η πείρα των εργαζομένων τούς διαψεύδουν όλους, καθώς δεν πέρασαν όλοι το ίδιο τα τελευταία χρόνια.

Καλώντας τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και μέσα από τις εκλογές να δυναμώσουν το Σωματείο τους, το «όπλο» τους απέναντι σε εργοδοσία και κυβερνήσεις, η απερχόμενη διοίκησή του τονίζει:

«Ηρθε η στιγμή όλοι εμείς, οι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι του νησιού, να δείξουμε τη δύναμή μας, να ισχυροποιήσουμε το ιστορικό Σωματείο μας, που εδώ και πενήντα χρόνια βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού.

Απ' άκρη σ' άκρη σε όλο το νησί γραφόμαστε και ψηφίζουμε στο Σωματείο μας! Από στόμα σε στόμα καλούμε κάθε συνάδελφο να έρθει μαζί μας, να δώσει δύναμη στη δύναμή του!».

Το Σωματείο καλεί σε πάλη μεταξύ άλλων για υπογραφή τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, δουλειά με ανθρώπινα ωράρια, για ανθρώπινη ζωή, όχι σε τρώγλες, καλύβες και υπόγεια ξενοδοχείων για το διάστημα δουλειάς για λίγες μέρες διακοπές, ελεύθερο χρόνο, και καταλήγει: «Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Εμείς είμαστε οι πολλοί και έχουμε το δίκιο με το μέρος μας!».

ΠΑΤΡΑ
Συνεχίζονται οι διώξεις πρωτοπόρων συνδικαλιστών από την ηγεσία της ΓΣΕΕ

Συνεχίζονται οι διώξεις εναντίον πρωτοπόρων συνδικαλιστών και άλλων αγωνιστών από την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και τους εκπροσώπους της στην Πάτρα. Στο εδώλιο του κατηγορούμενου κάθονται σήμερα Τρίτη επτά συνδικαλιστές, μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου αλλά και σωματείων που παρενέβησαν για να αποτρέψουν το όργιο που ετοιμαζόταν στο «Πανελλαδικό Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων», με τον γνωστό και από τη θητεία του στο ΕΚΠ Καραγεωργόπουλο. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για «σωματείο» του οποίου οι αντιπρόσωποι θα εκλέγονταν από όλη την Ελλάδα προκειμένου να εκπροσωπηθούν στη Γενική εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού φορέα στην Πάτρα, προκειμένου, μακριά από τους εργαζόμενους, να ελεγχθεί η πλειοψηφία του. Η όλη επιχείρηση που στήθηκε από τους εργατοπατέρες πιάστηκε στα «πράσα» τότε από τους πρωτοπόρους συνδικαλιστές, που σήμερα διώκονται. «Το ΕΚΠ γύρισε σελίδα, έτσι θα συνεχίσουμε, δίπλα στους εργαζόμενους, η τρομοκρατία δεν θα περάσει», τονίζουν χαρακτηριστικά οι επτά διωκόμενοι συνδικαλιστές.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠαΓΝΗ
Να αποσυρθεί η απαράδεκτη απόφαση που «τιμωρεί» τις εργαζόμενες μητέρες

Να αποσυρθεί από το υπουργείο Υγείας, την 7η ΥΠΕ και τη διοίκηση του ΠαΓΝΗ η απαράδεκτη απόφαση με την οποία αφαιρείται ο χρόνος της άδειας μητρότητας και λοχείας από το σύνολο της προϋπηρεσίας, απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, καλώντας τα γραφεία προσωπικού να αποδώσουν το σύνολο της προϋπηρεσίας με την ειδική μοριοδότηση.

Οπως υπενθυμίζει το Σωματείο, ενώ στην έναρξη της πανδημίας η κυβέρνηση έταξε τη μονιμοποίηση όλων των επικουρικών που εντάσσονταν στο ΕΣΥ, τελικά - με την πρόσφατη προκήρυξη θέσεων μόνιμων νοσηλευτών, που τις περιόρισε στο 50% - έδωσε αυξημένη μοριοδότηση (αντί για μονιμοποίηση) σε εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυόμισι χρόνων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά προχώρησε σε μια κατάπτυστη απόφαση που δεν έχει προηγούμενο: Με προφορική εντολή της 7ης ΥΠΕ (κατόπιν σύστασης του υπουργείου Υγείας) η διοίκηση του ΠαΓΝΗ αφαιρεί την ειδική μοριοδότηση κατά το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι είχαν άδειες ανατροφής και λοχείας.

Ετσι, ένα από τα πιο βασικά δικαιώματα της γυναίκας, η προστασία της μητρότητας, τσακίζεται στην πράξη. Αμφισβητούνται ευθέως ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας οι μέρες άδειας μητρότητας για όλους, μόνιμους και μη. Ανοίγει ο δρόμος για αμφισβήτηση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

«Ο περιορισμένος αριθμός των μόνιμων θέσεων που προκηρύχθηκαν σε σχέση με τον αριθμό των συμβασιούχων νοσηλευτών που υπηρετούν (χαρακτηριστικά, για το ΠΑΓΝΗ προκηρύχθηκαν 106 θέσεις νοσηλευτών, ενώ υπηρετούν 219 επικουρικοί νοσηλευτές κατά τη διάρκεια της πανδημίας) θα οδηγήσει έξω από το σύστημα Υγείας χιλιάδες μαχόμενους εργαζόμενους. Για τη διεκδίκηση των ελάχιστων πολυπόθητων θέσεων επιβάλλονται πρόσθετα κριτήρια - "κόφτες", ακόμα και για τις εργαζόμενες μητέρες, ενεργοποιώντας τον "βολικό" κοινωνικό αυτοματισμό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η μητρότητα δέχεται επίθεση. Το δικαίωμα των εργαζόμενων μητέρων σε μειωμένο ωράριο, για τη φροντίδα τέκνου μετά την άδεια λοχείας, παραβιάζεται στο όνομα των ελλείψεων προσωπικού. Οι άδειες ασθένειας παιδιού είναι ελάχιστες ανά έτος, πρόβλημα που αναδείχθηκε πιο έντονα κατά την πανδημία.

Η μητρότητα αντιμετωπίζεται διαχρονικά ως ανεπιθύμητο κόστος για το κράτος, γι' αυτό τα μέτρα προστασίας της εργαζόμενης μητέρας περικόπτονται στο όνομα της εξοικονόμησης δαπανών», υπογραμμίζει το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ και διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα προστασίας της μητρότητας, διεύρυνση της άδειας μητρότητας και φροντίδας τέκνου με πλήρη μισθό και ασφαλιστικά δικαιώματα, αύξηση της ετήσιας άδειας ασθένειας τέκνου, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ