ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Νέο συλλαλητήριο χτες για σπουδές και πτυχία με αξία, ενάντια στην καταστολή

Με κινητοποίηση σήμερα στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ συνεχίζουν τον αγώνα για τη φοιτητική στέγη

Με νέο συλλαλητήριο, που ξεκίνησε από τα Προπύλαια και ολοκληρώθηκε στο Σύνταγμα, μπροστά στη Βουλή, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας έδωσαν χτες το απόγευμα συνέχεια στις κινητοποιήσεις με τις οποίες αντιδρούν στην πανεπιστημιακή αστυνομία και διεκδικούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σπουδές τους.

«Εξω η αστυνομία από τα πανεπιστήμια. Η καταστολή δεν θα περάσει. Παλεύουμε για δωρεάν σπουδές - πτυχία με αξία - δουλειά με δικαιώματα», απαίτησαν οι φοιτητικοί σύλλογοι.

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των φοιτητών η πάλη θα τη σπάσει», διαμήνυσαν. Από τα μπλοκ της διαδήλωσης κατήγγειλαν την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων που παρατάχθηκαν με πλήρη εξάρτυση σε κάθε πλευρά της πορείας και απαίτησαν την αποχώρησή τους. «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία, έξω απ' τις σχολές μας η αστυνομία», διαδήλωσαν.

«Απ' τα ιδρύματά μας δεν λείπει η αστυνομία, δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία», φώναξαν φοιτητές και φοιτήτριες και έθεσαν στο επίκεντρο τα αιτήματά τους για «σίτιση και στέγαση, δωρεάν σπουδές».

Στις ανάγκες και τα αιτήματα των φοιτητών η απάντηση της κυβέρνησης είναι η επιστράτευση των δυνάμεων καταστολής και της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με στόχο να σιγήσει κάθε φωνή διεκδίκησης και αμφισβήτησης του πανεπιστημίου - επιχείρησης.

Eurokinissi

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση χρηματοδοτεί αδρά με 30 εκατ. ευρώ τη δημιουργία και λειτουργία του Σώματος που προορίζεται για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων, οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους «ματώνουν» για να καλύψουν το κόστος των ενοικίων, των λογαριασμών ρεύματος, των ειδών πρώτης ανάγκης. Βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν από το λεηλατημένο οικογενειακό εισόδημα τα έξοδα της εμπορευματοποιημένης Παιδείας.

Από τα αιτήματα και τα συνθήματα δεν έλειψαν οι διεκδικήσεις για το περιεχόμενο των σπουδών και την αξία των πτυχίων. «Ο νέος νόμος - πλαίσιο να μείνει στα χαρτιά, μας θέλουν φθηνούς για τα αφεντικά», κατήγγειλαν οι φοιτητικοί σύλλογοι και κάλεσαν σε αγώνα για σπουδές και πτυχία με αξία.

Οι φοιτητές ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τη σημερινή κινητοποίηση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία των Συλλόγων Οικοτρόφων της Αθήνας, διεκδικώντας λύσεις στα μεγάλα προβλήματα των εστιών και την εξασφάλιση δωρεάν στέγης σε νέους που το έχουν ανάγκη.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗ
Απαράδεκτες εικόνες με πάνοπλους αστυνομικούς και πυροβολισμούς

INTIME NEWS

Μια απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση διαμορφώθηκε χτες το πρωί στην Πολυτεχνειούπολη, με πυροβολισμούς να πέφτουν κοντά σε αμφιθέατρο και πάνοπλους αστυνομικούς να βρίσκονται μέσα στην Πολυτεχνειούπολη τρομοκρατώντας τους φοιτητές.

Συγκεκριμένα, χτες το πρωί αστυνομικές δυνάμεις έκαναν επιδρομή στην παλιά Εστία του Πολυτεχνείου, καθώς και σε σπίτια στην περιοχή, σε επιχείρηση εντοπισμού υπόπτων για διακίνηση ναρκωτικών και ληστείες, όπως λέει η αστυνομία. Ενα άτομο τραυματίστηκε από αστυνομικά πυρά στην Πολυτεχνειούπολη, από πυροβολισμούς που έπεσαν πολύ κοντά σε αμφιθέατρα, όπου διεξάγονται εξετάσεις. Η Αστυνομία έκανε έρευνες σε δωμάτια φοιτητών, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε διαμερίσματα, ενώ πάνοπλοι αστυνομικοί εγκαταστάθηκαν στο Πολυτεχνείο και ερευνούσαν φοιτητές σε στυλ «Ράμπο».

Για την κατάσταση με τη διακίνηση ναρκωτικών την αποκλειστική ευθύνη έχει η ίδια η κυβέρνηση, καθώς οι φοιτητές και οι σύλλογοί τους έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τη δράση διαφόρων ύποπτων κυκλωμάτων στη συγκεκριμένη εστία, όμως ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι η καταστολή και όχι η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Αμεσα, χτες το μεσημέρι, δεκάδες εστιακοί φοιτητές έκαναν πορεία στον χώρο της Πολυτεχνειούπολης και προχώρησαν σε παρέμβαση στον πρύτανη.

Στον χώρο βρέθηκε για να συμπαρασταθεί στους φοιτητές ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος νωρίτερα είχε προχωρήσει σε τηλεφωνική παρέμβαση στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη. Ο Χρ. Κατσώτης απαίτησε εδώ και τώρα να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές που αδιάκριτα προκάλεσαν οι αστυνομικές δυνάμεις στα δωμάτια που διαμένουν οικότροφοι φοιτητές, καθώς δεκάδες φοιτητές δεν έχουν πού να μείνουν. Επίσης, απαίτησε να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των φοιτητών στην εξεταστική, καθώς αρκετοί δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν την Πολυτεχνειούπολη.

Καταγγελία της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ

Σε ανακοίνωση - καταγγελία της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ υπογραμμίζεται:

«Είναι απαράδεκτο, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης στις Φοιτητικές Εστίες ΕΜΠ, να πέφτουν πυροβολισμοί δίπλα σε αμφιθέατρα που διεξάγονται εξετάσεις, να απειλούνται μέχρι και να κυνηγιούνται φοιτητές από αστυνομικούς με τα όπλα τους!

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία! Οι φοιτητές και οι σύλλογοί τους έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τη δράση διαφόρων ύποπτων κυκλωμάτων, ακόμα και ποινικών, στη συγκεκριμένη φοιτητική εστία του ΕΜΠ.

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί την αποκλειστική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση, που γνωρίζει το πρόβλημα και αντί να αντιμετωπίζει το οργανωμένο έγκλημα και το ναρκεμπόριο, ο προσανατολισμός της εξακολουθεί να είναι η καταστολή στους λαϊκούς αγώνες, στους φοιτητές και τους συλλόγους τους, αξιοποιώντας τέτοια γεγονότα».

  • Σύμφωνα με την αστυνομία, η επιχείρηση οδήγησε σε συλλήψεις 22 ατόμων, ανάμεσά τους και μίας δόκιμης αστυφύλακα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, υπηρετούσε σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής και παρείχε υποστηρικτικό ρόλο στη συμμορία παρέχοντας πληροφορίες για τις αστυνομικές επιχειρήσεις. Το κύκλωμα διακινούσε ποσότητες ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή του Ζωγράφου, της Καισαριανής, του Βύρωνα και του Παγκρατίου. Εκτός από τις συλλήψεις οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει και στην κατάσχεση ποσοτήτων ναρκωτικών.
«Παράνομη» κρίθηκε η απεργία - αποχή της ΔΟΕ

«Παράνομη» κρίθηκε η απεργία - αποχή της ΔΟΕ από τις διαδικασίες για τον νέο θεσμό του «μέντορα», μετά την προσφυγή του υπουργείου Παιδείας, που έχει υιοθετήσει πια ως πάγια τακτική την προσφυγή στα δικαστήρια για την εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών νόμων του, που βρίσκουν «τοίχο» σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Μετά την ενημέρωση για την απόφαση, το ΔΣ της ΔΟΕ έστειλε αίτημα προς την ΑΔΕΔΥ για κήρυξη απεργίας - αποχής από τις Υπουργικές Αποφάσεις για τους «μέντορες» και τους «ενδοσχολικούς συντονιστές».

«Συνεχίζουμε αποφασιστικά τον αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και στις απαγορεύσεις», διαμηνύουν οι εκπαιδευτικοί, ενώ μέσα από τα σωματεία τους στέκονται απέναντι στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία της 9ης Νοέμβρη.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ
Οι φοιτητές με τον αγώνα τους εξασφάλισαν παράταση της δωρεάν μετακίνησης

«Οι φοιτητές τα καταφέραμε! Με τον πολύμορφο αγώνα μας μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους καταφέραμε για ένα ακόμα εξάμηνο να κατακτήσουμε τη δωρεάν μετακίνηση για τις σχολές μας και τις εστίες!», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν ακόμα από την έναρξη της εξεταστικής στο ΔΠΘ οι φοιτητές βρέθηκαν σε κινητοποιήσεις για την εξασφάλιση του δικαιώματος στη δωρεάν μετακίνηση, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με άλλη μια προσπάθεια να τους επιβληθεί κόμιστρο. Πρόσφατα ενημερώθηκαν από την Πρυτανεία και τα ΚΤΕΛ Ξάνθης ότι η σύμβαση που τους εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση θα διατηρηθεί μέχρι τέλη Δεκέμβρη.

Και συνεχίζει ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης στην ανακοίνωσή του: «Πριν καν ανοίξουν οι σχολές μας και ξεκινήσει οι εξεταστική, οι φοιτητές μέσα από τους συλλόγους μας βγήκαμε μπροστά με κάθε μέσο ώστε να μην αμφισβητηθεί ούτε κατά διάνοια το δικαίωμά μας στη δωρεάν μετακίνηση. Μέσα από ανακοινώσεις, παρεμβάσεις στην Πρυτανεία και στις στάσεις των λεωφορείων, κινητοποιήσεις, προσπαθήσαμε να συσπειρωθούμε στους συλλόγους μας συζητώντας με τους συμφοιτητές μας, αφού δεν πιστέψαμε ούτε για μια στιγμή ότι δεν θα τα καταφέρουμε!

Δεν εφησυχάζουμε! Συνεχίζουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για όλα τα οξυμένα προβλήματα που απασχολούν τους φοιτητές (σίτιση - στέγαση-μεταφορές). Μέσα από τον συλλογικά οργανωμένο αγώνα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας για δημόσια και δωρεάν φοιτητική μέριμνα με σύγχρονες υποδομές!».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΙΠΑΕ ΚΑΒΑΛΑΣ
Καλωσόρισαν αγωνιστικά τους πρωτοετείς συμφοιτητές τους

Με θερμό καλωσόρισμα υποδέχτηκαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Πληροφορικής και Φυσικού του ΔΙΠΑΕ Καβάλας τους πρωτοετείς φοιτητές που πέρασαν στις σχολές τους.

Αρχικά, οι πρόεδροι των Φοιτητικών Συλλόγων Πληροφορικής, Φώτης Ζαρκάδας, και Φυσικού, Αγγελος Μπουτκάρης, απηύθυναν στους φοιτητές έναν σύντομο χαιρετισμό, όπου συνεχάρησαν τους πρωτοετείς φοιτητές και τους ευχήθηκαν καλή αρχή σε αυτήν τη νέα σταδιοδρομία της ζωής τους. Τονίστηκε η σημασία που έπαιξαν οι νεοσύστατοι σύλλογοι στο να μην κλείσει πέρυσι το Τμήμα Φυσικής στην Καβάλα, καθώς οι φοιτητές με τον οργανωμένο και αταλάντευτο αγώνα τους κράτησαν ανοιχτή τη σχολή. Ακόμα, επισημάνθηκε η πλούσια δράση που είχαν οι Σύλλογοι, με διάφορες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ξενάγηση στους χώρους του Ιδρύματος και συζήτηση σχετικά με τη λειτουργία του Φοιτητικού Συλλόγου, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές σήμερα, όπως το ζήτημα της σίτισης, όπου ακόμα δεν έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες αιτήσεων για τους πρωτοετείς.

Ακολούθησε παρέμβαση των Φοιτητικών Συλλόγων Πληροφορικής, Λογιστικής, Χημικού και Φυσικού στη λέσχη της σχολής, όπου διεκδίκησαν και κατάφεραν να φάνε δωρεάν όλοι οι φοιτητές, κάτι που είναι πάγια θέση των Συλλόγων - δωρεάν σίτιση για όλους χωρίς κανέναν περιορισμό.

Τέλος, έδωσαν αγωνιστικό ραντεβού για σήμερα Τετάρτη στις 12 μ. έξω από τη λέσχη, ώστε να απαιτήσουν από τον αντιπρύτανη δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ