ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
Εντυπωσιακές παρουσιάσεις αθλημάτων

Το Σάββατο παρουσιάστηκε η ορειβατική δραστηριότητα της ΚΝΕ με την ανάβαση στον Ολυμπο

Δραστηριότητες που συγκέντρωσαν τα βλέμματα οργανώθηκαν από το Στέκι Αθλητισμού στο 48ο Φεστιβάλ, ολοκληρώνοντας ταυτόχρονα το άκρως επιτυχημένο και μαζικό 10ο Αθλητικό Camp της ΚΝΕ.

Την Παρασκευή έγινε παρουσίαση των Ολυμπιακών αθλημάτων ιστιοπλοΐας, κανόε καγιάκ και κωπηλασίας, σε ένα πρωτότυπο και εντυπωσιακό σκηνικό στη λίμνη του πάρκου.

Συμμετείχαν ο Ελληνικός Ναυτικός Ομιλος Αιγυπτιωτών (ΕΝΟΑ), ο Ναυτικός Αθλητικός Ομιλος Σαλαμίνας και οι τρεις Ομοσπονδίες των συγκεκριμένων αθλημάτων. Για την παρουσίαση από τους αθλητές χρησιμοποιήθηκαν ένα σκάφος κανόε Ολυμπιακών διαστάσεων, δύο σκάφη ιστιοπλοΐας κατηγορίας Optimist και ένα σκάφος κωπηλασίας κατηγορίας διπλού σκιφ. Την αναλυτική περιγραφή στους θεατές για την ιστορία, τις τεχνικές και τις κατηγορίες, αλλά και το παλμαρέ των επιτυχιών του κάθε αθλήματος, πραγματοποίησαν για το κανόε ο Κώστας Γκούσαρης, μέλος του Συλλόγου Αιγυπτιωτών, για την ιστιοπλοΐα ο προπονητής του Συλλόγου Αιγυπτιωτών Μιχάλης Παπαθεοχάρης και για την κωπηλασία ο Αντώνης Αργυρίου, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Κωπηλασίας.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια ανάδειξης αθλημάτων που αν και έχουν προσφέρει μεγάλες επιτυχίες δεν είναι τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό, η ΚΝΕ ανέδειξε παράλληλα την ανάγκη στήριξή τους, καθώς οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικά προβλήματα προκειμένου να επιτελέσουν το έργο τους.


Στο τέλος της παρουσίασης η ΚΝΕ βράβευσε για τη συμμετοχή τους τις Ομοσπονδίες Ιστιοπλοΐας και Κωπηλασίας, καθώς και τον Ελληνικό Ναυτικό Ομιλο Αιγυπτιωτών.

Αντίστοιχα, το Σάββατο στο Αθλητικό Στέκι έγιναν επιδείξεις τραμπολίνο και αναρρίχησης.

Στο τραμπολίνο, που κέρδισε τον θαυμασμό του κόσμου, συμμετείχαν αθλητές των Συλλόγων ΑΟ Αστέρας Πεύκης, ΔΑΣ Δραπετσώνας, ΑΣ Απτερος Νίκη και ΑΣ Αλτις, σε συνεργασία με την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία (ΕΓΟ), στην οποία υπάγεται το άθλημα. Τις προσπάθειες των αθλητών επόπτευαν οι προπονητές Βαρβάρα Βοϊβόδα, η οποία μίλησε για το άθλημα στους θεατές, Αρθούρος Γεραμιάν και Κυριακή Ευγγελάτου.

Το «παρών» εκ μέρους της ΕΓΟ έδωσε και η Ελένη Κρανίτη, υπεύθυνη της Τεχνικής Επιτροπής Τραμπολίνο της Ομοσπονδίας, που ευχαρίστησε την ΚΝΕ για το κάλεσμα στην ΕΓΟ για 2η συνεχόμενη χρονιά να παρουσιάσει τα αθλήματα που καλλιεργεί. Μίλησε επίσης για τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, εξαιτίας και της πολιτικής που έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Στο τέλος της εκδήλωσης η ΚΝΕ απέδωσε τιμητική πλακέτα στους συλλόγους που συμμετείχαν στην επίδειξη και στην ΕΓΟ, καθώς και μετάλλια σε όλους τους αθλητές που συμμετείχαν.


Παράλληλα, για μια ακόμα χρονιά ο τοίχος της αναρρίχησης με την επίδειξη του αθλήματος βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ειδικά των μικρών παιδιών, που με τη βοήθεια εκπαιδευμένων αναρριχητών και όλα τα μέτρα ασφαλείας προσπάθησαν να αναρριχηθούν σε αυτόν.

Πώς κατέκτησαν τον Μύτικα

Το πρόγραμμα του Στεκιού έκλεισε το Σάββατο με την εκδήλωση παρουσίασης της ορειβασίας της ΚΝΕ στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα, τον περασμένο Ιούλη. Παρουσιάστηκαν φωτογραφίες και βίντεο από την επιτυχημένη ανάβαση της ομάδας της ΚΝΕ, κατατοπιστικά γραφήματα της διαδρομής της, έγιναν αναπαραστάσεις και αναφορά στις τακτικές που ακολουθήθηκαν.

Στο άνοιγμα της εκδήλωσης ο Ανδρέας Σοφιανός, υπεύθυνος της Επιτροπής Αθλητισμού του ΚΣ της ΚΝΕ, ανέδειξε ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα είχε διπλό μήνυμα: Ενταγμένο στην 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ στις Νηές Μαγνησίας, έστειλε μήνυμα κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και υπέρ της φιλίας των λαών, ενώ έδωσε και απάντηση στα σχέδια εμπορευματοποίησης του Ολύμπου, ότι τα δάση αποτελούν λαϊκή περιουσία, θα πρέπει να προστατεύονται και η πρόσβαση του λαού σε αυτά να είναι ελεύθερη.

Ο Θανάσης Αβραμόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών Αθήνας, μιλώντας για τον Ολυμπο ανέλυσε τις μορφολογικές του συνθήκες, τις ιδιαιτερότητές του και τις κυριότερες προσπάθειες ανάβασης και αναρρίχησης που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ενώ στάθηκε επίσης στις δυσκολίες και τις απαιτήσεις που έχει ένα τέτοιο εγχείρημα. Απέδωσε δε τα εύσημα στην ΚΝΕ για την οργάνωση και τη μεγάλη προσοχή στην τήρηση των κανόνων ασφαλείας, τόσο στη συγκεκριμένη ανάβαση όσο και σε άλλες αναρριχητικές και ορειβατικές δραστηριότητές της.

Ο Διονύσης Βασιλόπουλος, αρχηγός της 21μελούς ομάδας της ΚΝΕ που ανέβηκε στον Ολυμπο, ανέλυσε διεξοδικά το εγχείρημα, από τις πρώτες σκέψεις μέχρι την πραγματοποίησή του, ενώ παράλληλα ανέφερε τις διαδρομές που ακολουθήθηκαν και όσα αντιμετώπισαν τα μέλη της ορειβατικής ομάδας μέχρι να βρεθούν στις κορυφές του Ολύμπου.


ΣΚΗΝΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Μουσικά ταξίδια με νέους καλλιτέχνες και δημιουργίες

«Smyrna»
«Smyrna»
Με ένα αφιέρωμα στον κύκλο τραγουδιών «Τα Αντιπολεμικά», τα οποία ερμήνευσε ο Πάνος Μπούσαλης, ξεκίνησε το πρόγραμμα την Παρασκευή στη Σκηνή Νέας Δημιουργίας, τη Σκηνή που εγκαινιάστηκε στις φετινές εκδηλώσεις. Τα τραγούδια, σε μουσική Λίνου Κόκοτου και στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου, πρωτοκυκλοφόρησαν το 1978, με τη φωνή του ανεπανάληπτου Νίκου Ξυλούρη. Παρότι μετρούν ήδη 45 χρόνια ζωής, παραμένουν άκρως επίκαιρα, καθώς περιγράφουν αυτό που ζει σήμερα η ανθρωπότητα. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν ο συνθέτης Λ. Κόκοτος, που έδωσε το «παρών» στη συναυλία, ανέβηκε στη σκηνή και συνόδευσε σε ένα τραγούδι τον Π. Μπούσαλη. Παράλληλα, ο Πάνος Μπούσαλης ερμήνευσε και δύο δικά του αντιπολεμικά τραγούδια, τον «Δράκοντα» και τον «Πόλεμο», αποσπώντας θερμό χειροκρότημα.

Ακολούθησε ένα μελωδικό ταξίδι στη Μεσόγειο, με όχημα την jazz, συνδυασμένο με στοιχεία ελληνικά, αρμένικα και αραβικά, από τον ουτίστα Αλέκο Βρέτο και το Mediterranean Trio. Η κυριαρχία του αυτοσχεδιασμού στο πρόγραμμά τους ενισχύθηκε από την άμεση συνεργασία της Αθηνάς Κούκη στο κανονάκι και του Δημήτρη Σεβδάλη στο πιάνο, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Το ταξίδι ξεκίνησε με το τραγούδι «Αρωμα Τσιγγάνων» από την Τυνησία και συνεχίστηκε με τη σύνθεση «Guerra» του Αλ. Βρέτου, ένα τραγούδι που, όπως είπε ο ίδιος τιμά τη φιλία, τη συντροφικότητα, «όπως κάνει και το Φεστιβάλ της ΚΝΕ».

Πάνος Μπούσαλης και Λίνος Κόκοτος
Πάνος Μπούσαλης και Λίνος Κόκοτος
Μνήμες και θύμησες της Μικράς Ασίας ζωντάνεψαν αργότερα στο γλέντι που στήθηκε με συρτά, απτάλικα και καρσιλαμάδες, από τη γυναικεία ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής «Smyrna», με τη συμμετοχή της Ερωφίλης, η οποία, ανοίγοντας τη συναυλία, ευχαρίστησε την ΚΝΕ για την πρόσκληση στο «σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της χώρας όλα αυτά τα χρόνια», όπως είπε.

Παρουσιάσεις δίσκων

Το Σάββατο στη Σκηνή Νέας Δημιουργίας έγιναν παρουσιάσεις δίσκων με έργα που γράφτηκαν την περίοδο της πανδημίας.

Ο Κώστας Βλαχούτσος παρουσίασε τον δίσκο του «Ξανθή». Τραγούδησαν οι Δημήτρης Κανέλλος, Πολυξένη Καράκογλου, Νατάσα Μουσάδη, Θανάσης Χουλιαράς. Επαιξαν οι Κώστας Βλαχούτσος, Δημήτρης Γιαννούχος, Γιώργος Θεοφάνους, Λευτέρης Κουάντας, Περικλής Μαλακατές, Ευγένιος Χαλίλ, Στέφανος Χαμαλίδης.

Ο Δημήτρης Ψαρράς παρουσίασε τον δίσκο του «Λαϊκά και Ξάστερα» με την ερμηνεύτρια Σοφία Εμφιετζή.

Ο Γιάννης Ταυλάς παρουσίασε τον δίσκο του «4 Τριλογίες» όπως και κομμάτια από τον νέο - ακυκλοφόρητο - δίσκο του. Επαιξαν οι Θανάσης Μάτζαρης, Παναγιώτης Μπαξεβανίδης, Τόλης Μπρακούλιας, Χρυσόστομος Σακελλάρης.

Οι «Mother of Millions» παρουσίασαν τον δίσκο τους «Orbit». Επαιξαν οι Κώστας Κωνσταντινίδης, Γιώργος Μπουκαούρης, Πάνος Πρίφτης, Γιώργος Προκοπίου.


Αλέκος Βρέτος και «Mediteranian trio»
Αλέκος Βρέτος και «Mediteranian trio»

«Mother of Millions»
«Mother of Millions»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ»
Ιδιαίτερο το ενδιαφέρον νεότερων και παλιότερων γενιών

Πόλος έλξης για ανθρώπους όλων των ηλικιών ήταν και το περίπτερο του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στον σοσιαλισμό», που βρισκόταν κοντά στην Κεντρική Σκηνή και τα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής».

Στο περίπτερο ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον της νέας γενιάς, που επιζητούσε να μάθει για τη ζωή στις σοσιαλιστικές χώρες, πώς ήταν οργανωμένη η ζωή των ξένων φοιτητών που σπούδαζαν με υποτροφίες, τι γίνεται σήμερα. Επίσης πολλοί από τους απόφοιτους που δεν είχαν έρθει έως τώρα σε επαφή με τον Σύλλογο, έκαναν το βήμα και εγγράφτηκαν σε αυτόν.

Στη διάρκεια του τριημέρου στο Πάρκο Τρίτση, στο περίπτερο προβαλλόταν βίντεο για τη ζωή των φοιτητών, το εκπαιδευτικό σύστημα στις σοσιαλιστικές χώρες, το σύστημα Υγείας, τη δράση του Συλλόγου. Την τρίτη μέρα προβλήθηκε επίσης η ταινία «Μισή ώρα στο γραφείο του Λένιν» (1968), σε σενάριο Μ. Σατρόφ και σκηνοθεσία Α. Τιμονίν, με υποτιτλισμό από τη μεταφραστική ομάδα του Συλλόγου.

Επίσης φέτος ο Σύλλογος εκτός από την Αθήνα είχε παρουσία με περίπτερο στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ