Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΣΚΗΝΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Μουσικά ταξίδια με νέους καλλιτέχνες και δημιουργίες

«Smyrna»
«Smyrna»
Με ένα αφιέρωμα στον κύκλο τραγουδιών «Τα Αντιπολεμικά», τα οποία ερμήνευσε ο Πάνος Μπούσαλης, ξεκίνησε το πρόγραμμα την Παρασκευή στη Σκηνή Νέας Δημιουργίας, τη Σκηνή που εγκαινιάστηκε στις φετινές εκδηλώσεις. Τα τραγούδια, σε μουσική Λίνου Κόκοτου και στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου, πρωτοκυκλοφόρησαν το 1978, με τη φωνή του ανεπανάληπτου Νίκου Ξυλούρη. Παρότι μετρούν ήδη 45 χρόνια ζωής, παραμένουν άκρως επίκαιρα, καθώς περιγράφουν αυτό που ζει σήμερα η ανθρωπότητα. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν ο συνθέτης Λ. Κόκοτος, που έδωσε το «παρών» στη συναυλία, ανέβηκε στη σκηνή και συνόδευσε σε ένα τραγούδι τον Π. Μπούσαλη. Παράλληλα, ο Πάνος Μπούσαλης ερμήνευσε και δύο δικά του αντιπολεμικά τραγούδια, τον «Δράκοντα» και τον «Πόλεμο», αποσπώντας θερμό χειροκρότημα.

Ακολούθησε ένα μελωδικό ταξίδι στη Μεσόγειο, με όχημα την jazz, συνδυασμένο με στοιχεία ελληνικά, αρμένικα και αραβικά, από τον ουτίστα Αλέκο Βρέτο και το Mediterranean Trio. Η κυριαρχία του αυτοσχεδιασμού στο πρόγραμμά τους ενισχύθηκε από την άμεση συνεργασία της Αθηνάς Κούκη στο κανονάκι και του Δημήτρη Σεβδάλη στο πιάνο, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Το ταξίδι ξεκίνησε με το τραγούδι «Αρωμα Τσιγγάνων» από την Τυνησία και συνεχίστηκε με τη σύνθεση «Guerra» του Αλ. Βρέτου, ένα τραγούδι που, όπως είπε ο ίδιος τιμά τη φιλία, τη συντροφικότητα, «όπως κάνει και το Φεστιβάλ της ΚΝΕ».

Πάνος Μπούσαλης και Λίνος Κόκοτος
Πάνος Μπούσαλης και Λίνος Κόκοτος
Μνήμες και θύμησες της Μικράς Ασίας ζωντάνεψαν αργότερα στο γλέντι που στήθηκε με συρτά, απτάλικα και καρσιλαμάδες, από τη γυναικεία ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής «Smyrna», με τη συμμετοχή της Ερωφίλης, η οποία, ανοίγοντας τη συναυλία, ευχαρίστησε την ΚΝΕ για την πρόσκληση στο «σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της χώρας όλα αυτά τα χρόνια», όπως είπε.

Παρουσιάσεις δίσκων

Το Σάββατο στη Σκηνή Νέας Δημιουργίας έγιναν παρουσιάσεις δίσκων με έργα που γράφτηκαν την περίοδο της πανδημίας.

Ο Κώστας Βλαχούτσος παρουσίασε τον δίσκο του «Ξανθή». Τραγούδησαν οι Δημήτρης Κανέλλος, Πολυξένη Καράκογλου, Νατάσα Μουσάδη, Θανάσης Χουλιαράς. Επαιξαν οι Κώστας Βλαχούτσος, Δημήτρης Γιαννούχος, Γιώργος Θεοφάνους, Λευτέρης Κουάντας, Περικλής Μαλακατές, Ευγένιος Χαλίλ, Στέφανος Χαμαλίδης.

Ο Δημήτρης Ψαρράς παρουσίασε τον δίσκο του «Λαϊκά και Ξάστερα» με την ερμηνεύτρια Σοφία Εμφιετζή.

Ο Γιάννης Ταυλάς παρουσίασε τον δίσκο του «4 Τριλογίες» όπως και κομμάτια από τον νέο - ακυκλοφόρητο - δίσκο του. Επαιξαν οι Θανάσης Μάτζαρης, Παναγιώτης Μπαξεβανίδης, Τόλης Μπρακούλιας, Χρυσόστομος Σακελλάρης.

Οι «Mother of Millions» παρουσίασαν τον δίσκο τους «Orbit». Επαιξαν οι Κώστας Κωνσταντινίδης, Γιώργος Μπουκαούρης, Πάνος Πρίφτης, Γιώργος Προκοπίου.


Αλέκος Βρέτος και «Mediteranian trio»
Αλέκος Βρέτος και «Mediteranian trio»

«Mother of Millions»
«Mother of Millions»

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ