Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Σμυρναίικα και άλλα παραδοσιακά ηχοχρώματα

Ντιλέκ Κοτς
Ντιλέκ Κοτς
Με «Σμυρναίικο Μινόρε», αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, άνοιξε την Παρασκευή το πρόγραμμα της Λαϊκής Σκηνής.

«Χαίρομαι που είμαι εδώ ακόμη μια φορά στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Είμαστε εδώ όλοι μαζί για ένα καλύτερο αύριο», δήλωσε η Γλυκερία στην έναρξη της βραδιάς, που περιλάμβανε παραδοσιακά κομμάτια της Σμύρνης, κομμάτια που όπως είπε η ίδια «είναι των "ανώνυμων - επώνυμων", που ήρθαν εδώ πρόσφυγες και μέσω αυτών μάθαμε τη σμυρναίικη μουσική». «Τι σε μέλλει εσένανε», «Ρουμπαλιά Γαρουφαλιά», «Μάτια μου» κ.ά. ερμήνευσε η Γλυκερία, για να ακολουθήσουν ο Παντελής Θαλασσινός με τα δικά του κομμάτια, που έχουν το άρωμα του Αιγαίου, και η τουρκικής καταγωγής τραγουδίστρια Ντιλέκ Κοτς, με τα τουρκικά τραγούδια που πριν 100 χρόνια τραγουδούσαν μαζί Ελληνες και Τούρκοι.

Το τέλος της βραδιάς βρήκε και τους τρεις ερμηνευτές πάνω στη σκηνή, σε μια σειρά παραδοσιακών τραγουδιών, και ο χώρος κάτω από τη σκηνή γέμισε με κόσμο που δεν σταμάτησε να χορεύει και να τραγουδά.

Τη σκυτάλη της παραδοσιακής μουσικής πήρε ο Μάνος Κουτσαγγελίδης με τους «Maqamάτηδες» και το «Μουσικό Μπαχάρι» τους. Το πρόγραμμα περιλάμβανε παραδοσιακά τραγούδια με έμφαση στην Ανατολή και στην προσφυγιά, καθώς και θρακιώτικα τραγούδια. Πολλά από αυτά ξεσήκωσαν τους παρευρισκόμενους, που χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, ζωναράδικο, μπαϊντούσκα, αντικριστό, ανεβάζοντας το κέφι.

«Maqamάτηδες»
«Maqamάτηδες»
Και το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι πολύ αργά, με ένα «Ταξίδι στην Ελλάδα» από το συγκρότημα του Νίκου Φιλιππίδη, με τον Παναγιώτη Λάλεζα και την Λευκοθέα Φιλιππίδη στο τραγούδι. Με τις πρώτες στροφές από το «Μήλο μου κόκκινο» άρχισαν οι πρώτοι χοροί, τόσο ανάμεσα στα τραπέζια όσο και μπροστά στη σκηνή.

«Γιούρια στα παλιούρια», «Πω πω πω Μαρία», «Μπήκαν τα γίδια στο μαντρί» και οι χοροί δεν σταματούσαν...


Παντελής Θαλασσινός
Παντελής Θαλασσινός

Γλυκερία
Γλυκερία

Το συγκρότημα του Νίκου Φιλιππίδη
Το συγκρότημα του Νίκου Φιλιππίδη


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ