Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Ξεσηκωτικές διασκευές και «παντρέματα» ήχων

Η Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων υποδέχτηκε την Παρασκευή την ομάδα «Κρουστωδία» του ΚΕΘΕΑ «Παρέμβαση», που με αισιοδοξία και κερδίζοντας την αγάπη του κοινού, γέμισε με γνώριμους μουσικούς ήχους τον χώρο, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα ζωής και ελπίδας μέσα από την ομαδικότητα.

Το δικό τους μοναδικό πάντρεμα ελληνικής και διεθνούς μουσικής παρουσίασαν στη συνέχεια οι «Alcedo Folk Band». Αν και σχετικά καινούρια μπάντα στο μουσικό στερέωμα, απέδειξαν γρήγορα την αξία τους, παρουσιάζοντας γνωστά τραγούδια και διασκευές. Κλείνοντας το πρόγραμμά τους, οι Μαρία Μιχαλάκα, Κώστας Κωνσταντάτος, Στέφανος Χατζηαναγνώστου, Γιάννης Ταυλάς, Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου και Δημήτρης Κουφαλάκος ευχήθηκαν καλή συνέχεια στο Φεστιβάλ.

Ενα «πέταγμα» πάνω από τον Πόντο, τα νησιά του Αιγαίου και όχι μόνο έκανε μετά το μουσικό σχήμα «Kadinelia», που πήρε το όνομά του από τα μικρά γεράκια που ζουν στις Κυκλάδες και ζευγαρώνουν εν πτήσει. Η Εύη Σεϊτανίδου και ο Θανάσης Ζήκας ξεσήκωσαν το κοινό με τις κιθάρες τους, την τσαμπούνα και τα άλλα όργανα με τα οποία έπαιξαν διασκευές παραδοσιακών, αλλά και δικά τους τραγούδια.

Γύρω στα μεσάνυχτα, ένα... διονυσιακό γλέντι σήκωσε όλους τους θεατές από τις καρέκλες, οι οποίοι χόρεψαν, τραγούδησαν και αποθέωσαν τους «Babo Koro». Σε ελεύθερη μετάφραση το όνομά τους σημαίνει η γιαγιά που χορεύει και τραγουδάει. «Μπάμπω» φωνάζουν τη γιαγιά στη Βόρεια Ελλάδα και «Κόρο» στα Επτάνησα τη χορωδία. Αυτό το σχήμα λοιπόν αντηχεί φωνές των Βαλκανίων και της Μεσογείου, μπλέκει την παραδοσιακή μουσική με βαλκανικές πολυφωνίες, με την αίσθηση του swing, την τσιγγάνικη περιπλάνηση και τη ροκ αμεσότητα. Η τραγουδίστρια Αντιγόνη Μπασακάρου απέδωσε εύσημα στην ΚΝΕ για τους αγώνες της και τη συνέπειά της και το κοινό από κάτω, νέοι άνθρωποι κάθε ηλικίας, έστησε γλέντι με παραδοσιακή μουσική που ακουγόταν σαν ροκ, αφού οι «Babo Koro» δεν έχουν στεγανά στη μουσική και τα τραγούδια τους, ενώ από το πρίσμα τους δεν απουσιάζει ο κοινωνικός σχολιασμός.

Kadinelia
Kadinelia
Το κλαρίνο, το λαούτο, το μπάσο και τα ντραμς της «Βουκολικής Διαταραχής» πήραν τη θέση τους μετά στη Σκηνή και ξεκινώντας με τον ύμνο του ...Champions League προχώρησαν σε μια μίξη των παραδοσιακών τραγουδιών με εναλλαγές σε ροκ ήχους. «Παίζουμε για πρώτη φορά εδώ στο Φεστιβάλ», ανέφεραν καλωσορίζοντας τον κόσμο και μετέφεραν την εικόνα από τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, «όπου εμφανιζόμαστε αυτό το διάστημα», όπως είπαν. «Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία μπήκε στο Βιολογικό από την πίσω πόρτα και πρέπει να βγει από το παράθυρο», τόνισαν εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα.

Την ίδια ώρα, το αδιαχώρητο γινόταν στο Μαθητικό Στέκι, στη συναυλία του Μιθριδάτη. Το άνοιγμα της συναυλίας έκανε ο Σέξπυρ, προϊδεάζοντας για τον «πανικό» που επρόκειτο να ακολουθήσει. «Τα Ημισκούμπρια είναι εδώ! Ο Μίθρα είναι εδώ!», είπε ο Μιθριδάτης απευθυνόμενος στους θεατές, υποσχόμενος μία βραδιά γεμάτη ρυθμό και ζωντάνια. Μαζί του στα decks, ήταν ο DJ Freestone. Και το κοινό «ράπαρε» παλιά αλλά και νεότερα τραγούδια του αγαπημένου καλλιτέχνη, που παντρεύουν τα ρυθμικά beat με τις χειμαρρώδεις ρίμες, το καυστικό χιούμορ και το έντονο κοινωνικοπολιτικό σχόλιο.


«Βουκολική Διαταραχή»
«Βουκολική Διαταραχή»


Μιθριδάτης
Μιθριδάτης


«Κρουστωδία»
«Κρουστωδία»

«Alcedo Folk Band»
«Alcedo Folk Band»

«Babo Koro»
«Babo Koro»

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ