ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Ως εδώ» και από τους παθολόγους του «Γ. Γεννηματάς»

Συνέντευξη Τύπου χθες, συνέλευση στις 4/10 και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις με διεκδικήσεις για ουσιαστική ενίσχυση

Eurokinissi

Τις ελλείψεις σε προσωπικό και την υποχρηματοδότηση που έχουν οδηγήσει στο απροχώρητο την κατάσταση και στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» ανέδειξαν χθες οι παθολόγοι του νοσοκομείου μέσα από συνέντευξη Τύπου.

Παίρνοντας τον λόγο, ο ένας μετά τον άλλο οι 48 γιατροί που υπογράφουν την επιστολή για την αδυναμία εφημέρευσης του νοσοκομείου κατήγγειλαν τη διαρκή υποστελέχωση, που οδηγεί σε συνθήκες επισφαλούς λειτουργίας τις Παθολογικές κλινικές, οι οποίες «μένουν όρθιες χάρη στο φιλότιμό μας και τα εξαντλητικά ωράρια που κάνουμε. Ρεπό ούτε για δείγμα, χρωστούμενες άδειες ετών, πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους νέους ιατρούς ανύπαρκτο».

Ανέδειξαν επίσης τις ευθύνες της διοίκησης και των αρμόδιων φορέων για την αδιαφορία απέναντι στα ζωτικής σημασίας προβλήματα που μαστίζουν και αυτό το νοσοκομείο, την προσπάθεια τρομοκράτησής τους και τον εξαναγκασμό σε υπερεφημέρευση. Ολα όσα τους οδηγούν «να είμαστε με το ένα πόδι εκτός νοσοκομείου. Ενας από τους λόγους που δεν παραιτούμαστε είναι ότι δεν θέλουμε να αφήσουμε τα νοσοκομεία στα χέρια των διοικητών και του υπουργείου Υγείας, αρνούμαστε να τα παραδώσουμε στους ιδιώτες, αρνούμαστε να βάλουμε πλάτη στη λεηλασία του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Αύριο Πέμπτη οι παθολόγοι θα επιδιώξουν συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου και την Τρίτη 4 Οκτώβρη θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση.

Σε δήλωσή της η Γεωργία Φίλιππα, επίκουρη παθολόγος στο «Γ. Γεννηματάς» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πανυγειονομική κινητοποίηση στις 20 Οκτώβρη και επισημαίνει: «Οι παθολόγοι του "Γεννηματάς", που σύσσωμοι υπέγραψαν το χαρτί διαμαρτυρίας για την επισφαλή λειτουργία και εφημέρευση των Παθολογικών κλινικών, δηλώνουμε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας μέχρι τη νίκη. Γιατί η κατάσταση στο νοσοκομείο μας, όπως και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, κρίνεται επικίνδυνη για μας και τους ασθενείς. Γιατί είμαστε εξοντωμένοι και αρνούμαστε να δουλεύουμε με όρους γαλέρας. Γιατί αρνούμαστε να υπομείνουμε έστω και για μια ώρα περισσότερο την υπερεργασία, την υπερεφημέρευση, το καθεστώς των ράντζων, την πολύωρη ταλαιπωρία των ασθενών. Καμία ανοχή δεν θα δείξουμε στο σμπαράλιασμα της δημόσιας Υγείας, στην κατάρρευση των νοσοκομείων μας, στις απειλές των διοικούντων. Θα μας βρουν μπροστά τους. Θα βρισκόμαστε στους χώρους δουλειάς και θα παλεύουμε για ένα σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με υψηλού επιπέδου παροχές Υγείας, με αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς και εργασίας για τους συναδέλφους. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία κυβέρνηση να το παραδώσει στα χέρια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΕΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραμένουν τα «σφαγεία» των αναπήρων, αξιοποιώντας και νέα εργαλεία για επιτάχυνση περικοπών

Ως «κοσμογονία» παρουσίασε, την περασμένη Δευτέρα, η κυβέρνηση την ψηφιοποίηση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), εξαγγέλλοντας την πιλοτική εφαρμογή της νέας ψηφιακής κάρτας από 1η Νοέμβρη και «την αποσύνδεση της γνωμάτευσης από παροχές». Κατά τη διάρκεια της φιέστας έκαναν μάλιστα λόγο για «νέα δικαιώματα σ' ένα αναδυόμενο ψηφιακό κράτος», εκθειάζοντας διευθυντικά στελέχη των ΚΕΠΑ «για την προσφορά τους», μιλώντας για «οριζόντια στρατηγική της προσβασιμότητας» κ.ο.κ.

Ωστόσο κουβέντα δεν ειπώθηκε για τα πενιχρά επιδόματα και συντάξεις που δεν φτάνουν ούτε για τα φάρμακα και τις θεραπείες των ΑμεΑ, για τα «σφαγεία» σε ποσοστά αναπηρίας που δίνουν τα ΚΕΠΑ, για το γεγονός ότι από τις 500.000 βαριά αναπήρων στη χώρα επίδομα παίρνουν οι 150.000 (από 230.000 πριν από τη λειτουργία των ΚΕΠΑ). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνταξιούχοι αναπηρίας του ΙΚΑ πριν από τη λειτουργία των ΚΕΠΑ ήταν στο 14% του συνόλου των συνταξιούχων και σήμερα δεν ξεπερνούν το 5%.

Το κυβερνητικό σόου για την ψηφιοποίηση της πιστοποίησης της αναπηρίας στα ΚΕΠΑ καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για εργαλείο επιτάχυνσης των περικοπών.

Η ΣΕΑΑΝ αναδεικνύει ότι ακόμα και με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και με την απλοποίηση των διαδικασιών δεν αλλάζει ο χαρακτήρας των ΚΕΠΑ ως «σφαγείων», όπως έχουν καταγραφεί στη συνείδηση των αναπήρων. Θυμίζει ότι τα ΚΕΠΑ ιδρύθηκαν με νόμο του ΠΑΣΟΚ, με τον πρώτο αντιασφαλιστικό νόμο του πρώτου μνημονίου, τον Ιούλη του 2010, και εξελίχθηκαν από τις μετέπειτα κυβερνήσεις, για να αναδειχθούν σε «έναν βασικό μηχανισμό κατακρεούργησης θεραπειών, επιδομάτων και συντάξεων, με εργαλείο τη λειτουργικότητα».

«Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας και η κάρτα αναπηρίας μπορεί να απαλλάξει τους αναπήρους και τις οικογένειές τους από σημαντική ταλαιπωρία», τονίζει η ΣΕΑΑΝ, όμως «ούτε τα επιδόματα και τις συντάξεις θα αυξήσει ούτε θα τα δώσει σε όσους σήμερα δεν παίρνουν ενώ θα έπρεπε. Πολύ περισσότερο, δεν θα προστατέψει τους αναπήρους και τους χρόνιους πάσχοντες από το τσουνάμι της ακρίβειας και την ενεργειακή φτώχεια. Με την κάρτα στην τσέπη δεν θα ζεσταθούν τον χειμώνα αν τους κόψουν το ρεύμα».

«Αλήθεια, σε αυτό το διαλυμένο και εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας πού θα μπορούμε να βρούμε ραντεβού να κάνουμε τις εξετάσεις που απαιτούνται και γιατρό για να μας φτιάξει τον ηλεκτρονικό φάκελο, τον οποίο θα καταθέσουμε με "απλοποιημένες" βέβαια διαδικασίες για να εκτιμηθούμε από ΚΕΠΑ;», είναι το ερώτημα που βασανίζει χιλιάδες αναπήρους και αναδεικνύει και η ΣΕΑΑΝ.

Απέναντι στην προκλητικότητα και αυτής της κυβέρνησης, σημειώνει ότι «ο ανάπηρος έχει ανάγκη πρώτα απ' όλα υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης για να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο, με όρους αξιοπρέπειας και ασφάλειας, με ό,τι η επιστήμη έχει κατακτήσει, τα συγκεκριμένα προβλήματα και τις ανάγκες που προκύπτουν από την αναπηρία του. Εχει ανάγκη από δωρεάν θεραπείες, τα τεχνολογικά βοηθήματα που η κατάστασή του επιβάλλει, σύγχρονες θεραπείες και τεχνολογικά βοηθήματα που όλο και περισσότερο καλείται να τα πληρώνει από την τσέπη του, όπως επιχειρήθηκε μέσα στο καλοκαίρι να γίνει με τα αναλώσιμα νέας τεχνολογίας των διαβητικών». Σημειώνει επίσης τα σοβαρά προβλήματα των ανασφάλιστων και τονίζει ότι «ταυτόχρονα χρειάζονται αξιοπρεπείς μισθοί, επιδόματα και συντάξεις για να μπορέσει να ζήσει σαν άνθρωπος».

«Οι ικανοί προς εργασία ανάπηροι που μαραζώνουν σήμερα στα σπίτια τους χωρίς δουλειά με την κάρτα αναπηρίας δεν πρόκειται να βρουν δουλειά αν δεν γίνουν προσλήψεις. Οι ανάπηροι που σε ένα μεγάλο ποσοστό δούλευαν στις πρώην ΔΕΚΟ έχουν γίνει είδος προς εξαφάνιση, ενώ στο ίδιο το υπουργείο Εργασίας έχουν μείνει για δείγμα πλέον κάποιοι ελάχιστοι να δουλεύουν. Την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά και πολλά παιδιά με αναπηρία, με ή χωρίς κάρτα, δεν έχουν πάει ακόμα σχολείο λόγω των προβλημάτων στο ιδιωτικοποιημένο σύστημα μεταφοράς και των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού στην Ειδική Αγωγή», υπογραμμίζει η ΣΕΑΑΝ.

ΝΕΟ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ
Να ανακληθεί η Υπουργική Απόφαση, απαιτούν οι εργαζόμενοι

Να ανακληθεί η Υπουργική Απόφαση για το καθηκοντολόγιο των βοηθών νοσηλευτών, που διατηρεί την αδικία σε βάρος τους, αυξάνει την εντατικοποίηση και τη νομική ευθύνη, ενώ διαιωνίζει την πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού, απαίτησαν χθες το μεσημέρι με αγωνιστική κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Θριάσιο», ΨΝΑ Δαφνί, ΚΑΤ, «Μεταξά» και «Ευαγγελισμός», στο πλαίσιο στάσης εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) που είχαν προκηρύξει.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης ζήτησαν συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους, ωστόσο έλαβαν την απάντηση ότι στο υπουργείο δεν βρισκόταν κανείς από την πολιτική ηγεσία.

Μιλώντας στην κινητοποίηση ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, Μανώλης Βαρδαβάκης, ανέδειξε τη στόχευση του καθηκοντολογίου για εξασφάλιση φτηνού νοσηλευτικού προσωπικού για τα νοσοκομεία που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Κάλεσε σε συμμετοχή στην παναττική στάση εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία στις 20 Οκτώβρη (24ωρη απεργία για τα δημόσια νοσοκομεία της υπόλοιπης χώρας), με συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα ουσιαστικής προστασίας από την ακρίβεια, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καμία απόλυση συμβασιούχων. Παράλληλα κάλεσε τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Τα σωματεία απαιτούν να καθιερωθεί μία ενιαία κατηγορία νοσηλευτικού προσωπικού, με Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, να καταργηθεί η πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού, να αναγνωριστεί η προσφορά των βοηθών νοσηλευτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με αποκατάσταση της μισθολογικής αδικίας σε βάρος τους, και ταυτόχρονα να τους δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης στις δημόσιες πανεπιστημιακές σχολές, με διευκολύνσεις και εκπαιδευτικές άδειες. Επίσης, να ενταχθούν άμεσα οι νοσηλευτές Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στην κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (δεδομένου ότι οι σχολές τους έχουν ήδη μετατραπεί σε ΑΕΙ), με την αντίστοιχη μισθολογική αναβάθμιση.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Σήμερα η απεργιακή κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας

Σε 24ωρη απεργία και κινητοποίηση προχωρούν σήμερα Τετάρτη, στις 12 μ., οι γιατροί στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», αντιδρώντας στο ξήλωμα του νοσοκομείου από προσωπικό, με τις ελλείψεις αναισθησιολόγων να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Επίσης, για σήμερα στάση εργασίας έχουν προκηρύξει (11 π.μ. - 3 μ.μ.) η ΕΙΝΑΠ, η ΠΟΕΔΗΝ, τα Σωματεία Εργαζομένων στα Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», ενώ στην απεργιακή συγκέντρωση καλεί και συμμετέχει η τριμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στο Παίδων Πεντέλης.

Απαιτούν: Να καλυφθούν εδώ και τώρα και οι 7 κενές οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων με μόνιμες προσλήψεις, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ώστε να επαναλειτουργήσουν όλα τα τμήματα του νοσοκομείου, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι/επικουρικοί, να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Κάτω από την πίεση των αλλεπάλληλων κινητοποιήσεων των γιατρών του νοσοκομείου, ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, δεσμεύτηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης με την ΕΙΝΑΠ για την άμεση προκήρυξη με γρήγορες διαδικασίες 4 θέσεων αναισθησιολόγων, 2 θέσεων μικροβιολόγων και 1 θέσης καρδιολόγου, αλλά μέχρι τότε, όπως είπε, θα μετακινηθούν αναισθησιολόγοι από άλλα νοσοκομεία επιδεινώνοντας την ήδη εκρηκτική κατάσταση σε αυτά. Να σημειωθεί ότι ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα άλλα δύο Νοσοκομεία Παίδων όπως και οι Παιδιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Παιδιατρική κλινική στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο που κινδυνεύει με διακοπή λειτουργίας λόγω έλλειψης ειδικευμένων γιατρών.

Αύξηση 24% στα κρούσματα, 97 νεκροί και 819 εισαγωγές την τελευταία βδομάδα

Κατά 24% αυξήθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού το διάστημα 19 - 25 Σεπτέμβρη (ακόμα και σύμφωνα με τη φτωχή σε στοιχεία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ), φτάνοντας τα 44.775, το 26% επαναλοιμώξεις. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας είναι 4.920.192.

97 άνθρωποι με COVID έχασαν τη ζωή τους (-16% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ ο τραγικός απολογισμός από την έναρξη της επιδημίας είναι 33.111 νεκροί.

Το σύνολο των εισαγωγών στα νοσοκομεία της επικράτειας τη βδομάδα αναφοράς ήταν 819 ασθενείς, ενώ 79 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι μέχρι το τέλος της βδομάδας.

Στο μεταξύ, χθες άνοιξε η πλατφόρμα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια της «Pfizer», ΒA 4/5, και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ