ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Δύο συναυλίες με έργα του Μίκη, στις 2 και 5 Οκτώβρη

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζει για δεύτερη χρονιά τον κύκλο «Μίκης Θεοδωράκης» με την παρουσίαση σπουδαίων έργων του μεγάλου συνθέτη. Για την καλλιτεχνική περίοδο 2022 - '23 ο κύκλος ανοίγει με δύο σημαντικές συναυλίες, στις 2 και 5 Οκτώβρη.

Στην πρώτη συναυλία, στις 2 Οκτώβρη, η Ορχήστρα και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη, με σολίστ στο πιάνο τον Τίτο Γουβέλη, θα ερμηνεύσουν τη «Δεύτερη Συμφωνία: Το τραγούδι της γης», έργο που σηματοδότησε την επιστροφή του Μίκη Θεοδωράκη στη λόγια μουσική, το 1980. Για τη δημιουργία της εν λόγω συμφωνίας, ο Θεοδωράκης επέλεξε πρωτογενές υλικό από δύο έργα της περιόδου 1954 - 1960: Την «Πρώτη Σουίτα» (1957) και το μπαλέτο «Αντιγόνη» (1957 - 58). Στο τρίτο μέρος του έργου, η Παιδική Χορωδία ερμηνεύει «Το τραγούδι της γης» (σε ποιητικό κείμενο Μίκη Θεοδωράκη), μια σύντομη ποιητική σύνθεση που ενσωματώνει αποσπάσματα από τις τραυματικές εμπειρίες του συνθέτη από πολέμους, εξορίες, διώξεις.

Στις 5 Οκτώβρη, η Μαρία Φαραντούρη θα ερμηνεύσει, μαζί με τον βαθύφωνο της ΕΛΣ Τάσο Αποστόλου το «Πνευματικό εμβατήριο» και με τον ερμηνευτή Θοδωρή Βουτσικάκη μια επιλογή τραγουδιών του Μίκη, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη και με τη συμμετοχή της Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΛΣ. Το «Πνευματικό εμβατήριο» είναι το δεύτερο λαϊκό ορατόριο του Θεοδωράκη, μετά το «Αξιον εστί», το οποίο συνέθεσε το 1969 στη Ζάτουνα Αρκαδίας, όπου βρισκόταν εξόριστος από τη δικτατορία. Προτάσσοντας την απλότητα των μελωδιών με τη χρήση λαϊκών οργάνων και βασισμένο στο πατριωτικό ποίημα του Αγγελου Σικελιανού, το έργο στόχευε στη διατύπωση ενός ξεκάθαρου μηνύματος απέναντι στη δικτατορία. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα ερμηνευτούν μερικά από τα δημοφιλέστερα τραγούδια του Θεοδωράκη, ενορχηστρωμένα για μεγάλη συμφωνική ορχήστρα.

«Νίκη, απόψε στο πάρτι»

Ο δεύτερος κύκλος παρουσίασης της παράστασης «Νίκη, απόψε στο πάρτι», ξεκινά το Σάββατο 1 Οκτώβρη στο θέατρο «Φούρνος».

Η παράσταση, που είναι αφιερωμένη στην Νίκη Τριανταφυλλίδη, σε δραματουργική μεταγραφή και σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη και ερμηνεία Νάνας Παπαδάκη, θα παρουσιάζεται κάθε Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00, για 10 παραστάσεις.

Βασισμένη στο θεατρικό κείμενο της Νίκης Τριανταφυλλίδη «Πάρτι στο σπίτι της Ελισάβετ Π», η παράσταση από πολυπρόσωπη μετατρέπεται σε μονοπρόσωπη με ένα οπτικοακουστικό περιβάλλον που έχει επιμεληθεί ο Αβραάμ Παπαβραμόπουλος.

Μια γυναίκα, η Victory of the Rose (Νίκη Τριανταφυλλίδη), κάνει την ανασκόπηση της εσωτερικής της ζωής και μέσα από τρεις βασικές μεταμορφώσεις (Ελισάβετ, Μαξίμ, Αλίκη), καθώς και τις αρχετυπικές παρεμβάσεις της μητέρας και του πατέρα, φτάνει στα έγκατα της ύπαρξής της.

Η Νίκη Τριανταφυλλίδη υπήρξε σπουδαίο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού πολιτισμού. Μια σπάνια ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Επαιξε σχεδόν σε όλα τα είδη θεάτρου, ερμήνευσε δεκάδες ρόλους επίσης στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, με σημαντική επιτυχία και αποδοχή, ήταν ηθοποιός με μεγάλη ερμηνευτική γκάμα, συνεργάστηκε με σημαντικούς σκηνοθέτες, βραβεύτηκε με το βραβείο «Μαρίκα Κοτοπούλη», έστησε το δικό της θέατρο, έγραψε έργα, κείμενα, έκανε θεατρικές μεταφράσεις, σκηνοθέτησε η ίδια... Αυτήν την σπουδαία ηθοποιό υμνεί η παράσταση.

Εισιτήρια: 12 ευρώ (ολόκληρο), 10 ευρώ (άνω των 65 ετών), 8 ευρώ (φοιτητικό), 5 ευρώ (άνεργοι, ατέλειες). Ηλεκτρονική προπώληση: viva.gr

«ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΑΙΡΗΒΗ»
9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου

Ξεκίνησε το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης στην Αθήνα, που πραγματοποιείται ξανά διά ζώσης στο Κουκλοθέατρο «Εργαστήρι Μαιρηβή» (Σαχτούρη 4 στου Ψυρρή).

Οι παραστάσεις, που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, είναι οι εξής:

  • Σήμερα Τετάρτη: «Zapatos Nuevos» («Καινούργια Παπούτσια») από τους L' Home Dibuitax (Καταλονία, Ισπανία).

Η παράσταση κούκλας ξεκινά από ένα τοπικό γεγονός (μια παράδοση του Vinaros, ενός μεσογειακού χωριού) για ένα μικρό ταξίδι μύησης, μάθησης, ανακάλυψης και σύνδεσης με τη φύση. Ενα αγόρι παίρνει καινούργια παπούτσια και πηγαίνει στο ποτάμι. Στη διαδρομή του ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του, δρόμους, σπίτια, τοπία, ανθρώπους και ζώα. Τα παπούτσια του συσσωρεύουν εμπειρίες και σιγά σιγά μεγαλώνει. Το μέγεθος των παπουτσιών μάς συνοδεύει με τα χρόνια, μετράει το πόδι, την ηλικία, τις εμπειρίες, τον τρόπο που περπατάμε στη ζωή. Οι μέρες περνούν, τα χρόνια περνούν και τα παπούτσια αλλάζουν, μικρό, μεσαίο, μεγάλο...

  • 4 - 5 Οκτώβρη: «Cuentos Pequenos» («Μικρές Ιστορίες») από το «Hugo e Ines» (Περού, Βοσνία - Ερζεγοβίνη).

Μια παράσταση χωρίς λόγια, που συνδυάζει παντομίμα και κουκλοθέατρο. Μια πολύχρωμη παρέλαση διασκεδαστικών χαρακτήρων, που στις σύντομες στιγμές της ύπαρξής τους στη σκηνή προσπαθούν να πιάσουν αυτές τις μικρές ποιητικές στιγμές που κρύβονται στην καθημερινή ζωή, με τα όνειρα και τις απογοητεύσεις της, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες...

Το Θέατρο «Hugo και Ines» ιδρύθηκε από τον Hugo Suarez και την Ines Pasic το 1986. Από το 1989 ενδιαφέρονται για τις εκφραστικές δυνατότητες κάθε μέρους του σώματος - του ποδιού, του γόνατου, της κοιλιάς, του προσώπου, του αγκώνα κ.λπ. - διαμορφώνοντας κούκλες με σάρκα και οστά και δίνοντας ζωή σε εκπληκτικούς χαρακτήρες.

  • 11 - 12 Οκτώβρη: «Attenti a quei 2» («Προσοχή σε αυτούς τους δύο») από την «Compagnia La Fabiola» (Ιταλία).

Μια παράσταση χωρίς λόγια, με πρωταγωνιστές δύο μαριονέτες, εξαιρετικά αναπτυγμένες με τα χρόνια και συνεχώς εξελισσόμενες: Τον Giulio, έναν παιχνιδιάρη περίεργο σκύλο με γλυκό δόντι, και την La Fabiola, ένα γλυκό, σκανταλιάρικο παιδί με την αφοπλιστική δύναμη ενός κλόουν. Η La Fabiola κινείται από ένα πολύπλοκο σύστημα καλωδίων, που της επιτρέπει να κινεί όχι μόνο το σώμα της αλλά και όλες τις λεπτομέρειες του προσώπου της.

Αυτοί οι δύο εκπληκτικά επικοινωνιακοί χαρακτήρες έχουν μια συναρπαστική συνάντηση, που εμπλέκει, ενθουσιάζει και μεταφέρει το κοινό σε έναν ιδιαίτερο κόσμο: Στον κόσμο της κούκλας, που καταφέρνει να καταπλήξει τους πάντες, υπενθυμίζοντας σε όλους την ανάγκη για το θαύμα ως απαραίτητη τροφή για την ψυχή.

Παραστάσεις στις 8 μ.μ., αλλά και πρωινές ώρες για σχολεία. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα 210 5222181 και 6942420062.

Γενική είσοδος 10 ευρώ, μειωμένο 8 ευρώ, μέλη «Unima» 6 ευρώ, ενιαίο εισιτήριο για όλες τις παραστάσεις 20 ευρώ. Ειδικές τιμές για σχολεία και ομάδες.

Αμεσα μέτρα για τη συντήρηση της Αγιά Κιουράς στη Λέρο

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή προς την υπουργό Πολιτισμού

Από τις τοιχογραφίες των εξόριστων στο εσωτερικό του εκκλησιαστικού μνημείου
Από τις τοιχογραφίες των εξόριστων στο εσωτερικό του εκκλησιαστικού μνημείου
Αμεσα μέτρα για τη συντήρηση και προστασία του εκκλησιαστικού μνημείου της Αγιά Κιουράς στη Λέρο ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Πολιτισμού.

Οπως σημειώνει στην Ερώτηση: «Στη νήσο Λέρο βρίσκεται ένα σύγχρονο εκκλησιαστικό μνημείο. Πρόκειται για την εκκλησία Αγία Ματρώνα - Κιουρά, χτισμένη πίσω από τον κόλπο του Παρθενίου. Η εκκλησία έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης από το υπουργείο Πολιτισμού. Αγιογραφήθηκε από εξόριστους κατά τη διάρκεια της χούντας των συνταγματαρχών, στα χρόνια 1969 - 1970. Οι μορφές των αγιογραφιών είναι ιδιαίτερες, καθώς είναι πρόσωπα απλών ανθρώπων από τα γύρω χωριά.

Λόγω της έντονης υγρασίας, παρατηρείται πως πολλές από τις αγιογραφίες παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές.

Το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει άμεσα να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συντήρηση και προστασία της Αγίας Ματρώνας - Κιουράς», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση και ζητούν από την υπουργό ενημέρωση για τα απαιτούμενα μέτρα.

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Παρουσίαση με αφορμή την επέτειο μια σπουδαίας ανακάλυψης

200 χρόνια από την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών
200 χρόνια από την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών
Την επέτειο της αποκρυπτογράφησης των ιερογλυφικών γιορτάζει την ερχόμενη Παρασκευή το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με μια παρουσίαση με θέμα «Ο Champollion και το μυστήριο των ιερογλυφικών!».

Στις 14/9/1822 ο νεαρός λόγιος Jean - Francois Champollion λύνει το μυστήριο των ιερογλυφικών, της ιερής γραφής των αρχαίων Αιγυπτίων, και λίγες μέρες αργότερα, στις 27/9, παρουσιάζει τα αποτελέσματά του στη Βασιλική Ακαδημία Επιγραφών και Γραμμάτων στο Παρίσι, ανοίγοντας επίσημα τον δρόμο για την επιστήμη της σύγχρονης Αιγυπτιολογίας.

Στο πλαίσιο των εορτασμών που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο για τα 200 χρόνια από τη συγκλονιστική αυτή ανακάλυψη, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει και υποδέχεται τους επισκέπτες του για μια παρουσίαση στην αίθουσα 41 της Αιγυπτιακής Συλλογής, με ελεύθερη είσοδο.

Ωρες διεξαγωγής: 11.00 - 12.00 και 12.00 - 13.00.

Αριθμός συμμετεχόντων ανά δράση: 25 άτομα. Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής, κατόπιν επικοινωνίας στα τηλέφωνα 213 214 4856 και 213214 4889.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ