ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Μαγική εικόνα» για τον ρόλο των ΝΑΤΟικών «συμμάχων»...

...που καλούν σε διευθετήσεις και ελπίζουν σε «εποικοδομητική» Τουρκία

Eurokinissi

Το άσπρο μαύρο συνεχίζει να κάνει η κυβέρνηση σχετικά με τον ρόλο των Ευρωατλαντικών απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, που κλιμακώνεται με αμερικανοΝΑΤΟικό «αέρα στα πανιά» της.

Χαρακτηριστικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης, χαιρετίζοντας χτες στην τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό της νεότευκτης πυραυλάκατου «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος», είπε ότι «δεν υποδεχόμαστε μόνο ένα ακόμα σύγχρονο σκάφος στον στόλο μας, αλλά μία πρόσθετη εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο», σημειώνοντας πως «αυτό πλέον το αναγνωρίζει και το συμμερίζεται τόσο η Ευρώπη όσο και οι υπερατλαντικοί μας σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ», σε άλλη μια απόπειρα εφησυχασμού του λαού, την ώρα που πληθαίνουν οι ...συμμαχικές «προτροπές» για επώδυνους συμβιβασμούς και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στον βωμό της ΝΑΤΟικής συνοχής.

Στο μεταξύ, και επιχειρώντας μια απάντηση στις αιτιάσεις της Αγκυρας περί στρατιωτικοποίησης, είπε ότι «Κανείς (...) δεν πρέπει να προεξοφλεί ούτε πώς η Ελλάδα θα οργανώσει τον αμυντικό της σχεδιασμό, ούτε πώς θα στηρίξει το έμψυχο δυναμικό της» και πως τάχα «όποιος παραβιάζει τελικά τα σύνορα τιμωρείται. Και ότι στον 21ο αιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα άλλων εποχών. Πολύ περισσότερο, δεν έχουν θέση κάθε λογής επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί».

Ταυτόχρονα, έστελνε άλλο ένα σήμα για διευθετήσεις, σημειώνοντας πως «τα προβλήματα λύνονται ειρηνικά και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο», αυτό που «κόβουν και ράβουν» στα μέτρα τους οι Ευρωατλαντικοί.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος είπε για τη νέα πυραυλάκατο ότι «είναι μιας υψηλής αξίας προσθήκη στη δυνατότητα του Στόλου μας να προβάλει τη ναυτική ισχύ της χώρας μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», μιλώντας επίσης για «αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την άμεση ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου μας με τεχνολογίες αιχμής», κάθε νέα μονάδα και μέσο του οποίου, βέβαια, εντάσσεται απευθείας στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας συναντούσε χτες στην Αθήνα τον πρώην γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει καθημερινές απειλές που προέρχονται από τον γείτονά μας, Τουρκία», καλώντας την γείτονα να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να εγκαταλείψει την απειλή πολέμου («casus belli») κατά της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «είναι έτοιμη πάντα να εμπλακεί σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, αλλά σε σταθερή βάση, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, του Καταστατικού του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, κληθείς χτες να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου (βλέπε παρακάτω), μιλούσε για «ρητορικό παροξυσμό» - χωρίς πάντως να αποκλείει το ενδεχόμενο και για ένα «ατύχημα» στο πεδίο - υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «διευρύνουμε την απήχηση των απόψεών μας», καθώς «η χώρα έχει βαρύνουσα πολιτική ισχύ» στα ευρωατλαντικά σχέδια, που αποδεικνύονται μαγνήτης κινδύνων.

Ελεγε ακόμη πως ο πρωθυπουργός θα ενημέρωνε σχετικά την προγραμματισμένη για σήμερα Ευρωμεσογειακή Σύνοδο Κορυφής (η οποία τελικά αναβλήθηκε λόγω κορονοϊού), προεξοφλώντας «δηλώσεις αποδοκιμασίας προς αυτή την απαράδεκτη, αποσταθεροποιητική και προκλητική σε βάρος της χώρας μας στρατηγική της Τουρκίας».

Αμερικανικές ελπίδες για Τουρκία - «εποικοδομητικό εταίρο»

Την ίδια ώρα οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους τη σημασία της Τουρκίας στα σχέδιά τους και καλούν να διευθετηθούν οι «όποιες διαφορές» υπάρχουν στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, συνεχίζοντας και το σχετικό παζάρι με την τουρκική κυβέρνηση.

Ενδεικτική είναι και η νέα τοποθέτηση και του γνωστού και μη εξαιρετέου Δημοκρατικού γερουσιαστή και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, που δήλωσε «βαθιά ανήσυχος για αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία εξετάζει νέες αγορές του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος "S-400", μια παράδοση που θα συνιστούσε νέα καθαρή παραβίαση του νόμου CAATSA των ΗΠΑ». Ενώ διευκρίνιζε ωστόσο πως «καθώς η Ρωσία εξακολουθεί τη βάναυση και παράνομη εισβολή στην Ουκρανία, η Τουρκία έχει ευθύνη και ευκαιρία να επιδείξει απερίφραστα την αφοσίωσή της στο ΝΑΤΟ και στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια απορρίπτοντας πλήρως κάθε στρατιωτική συνεργασία με έναν εγκληματία πολέμου όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν». Σε αυτή τη βάση, αναδεικνύοντας και πώς πρέπει να αξιολογούνται οι κινήσεις της Τουρκίας, υπογράμμισε ότι εν μέσω πυκνών εξελίξεων (μεταξύ των οποίων ξεχώρισε και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας) ελπίζει «ειλικρινά η Τουρκία να ανταποκριθεί στις ευθύνες της απέναντι στην αμυντική συμμαχία (σ.σ. ΝΑΤΟ), μετατρεπόμενη στην περιοχή στον εποικοδομητικό εταίρο που όλοι ελπίζουμε ότι μπορεί να είναι».

Σημειωτέον ότι τα πυρετώδη παζάρια με την Ουάσιγκτον ανέδειξε και προχτεσινή αναφορά του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, ότι στις πολλές κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε στις ΗΠΑ πρόσφατα, μια σειρά υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι «μου έδωσαν θετικές απαντήσεις. Είπαν "δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία, τον σημαντικότερό μας εταίρο στο ΝΑΤΟ, μόνο του σε αυτή τη φάση, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε"». Σημειωτέον πως ο Ρ. Τ. Ερντογάν αναφέρθηκε και ονομαστικά στη συνάντησή του με τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Τέλος, ήσσονος σημασίας δεν είναι και οι τριήμερες επαφές που ξεκίνησε αντιπροσωπεία της κυβέρνησης Ερντογάν στις ΗΠΑ, από την Τετάρτη, με επίκεντρο και τις νέες αγορές F-16, που εδώ και καιρό ζητά η Αγκυρα.

Η Τουρκία θα λάβει «τα απαραίτητα μέτρα» εξαιτίας του «εξοπλισμού» των ελληνικών νησιών

Την ίδια ώρα, τη σκυτάλη των προκλήσεων έπαιρνε χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που μιλώντας σε εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματος στην πόλη Ντενιζλί, επέμεινε κι αυτός ότι «η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά (...) Η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου» και «τα οποία έχουν μη στρατιωτικό καθεστώς», μιλώντας για «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» και καταλήγοντας ότι «εμείς θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, δεν μπορούμε να είμαστε αδρανείς».

Επέκρινε τις ΗΠΑ ότι «έχουν κάνει πρόσφατα βήματα υπέρ της Ελλάδας, σπάζοντας την πολιτική της ουδετερότητας» και ότι εγκατέλειψαν την «πολιτική ισορροπίας», μεταξύ άλλων και με την πρόσφατη άρση του εμπάργκο όπλων κατά της «Νότιας Κύπρου» (Κυπριακή Δημοκρατία) για ένα χρόνο. «Ως εκ τούτου, ως εγγυήτρια χώρα, θα κάνουμε τις απαραίτητες ενισχύσεις στην ΤΔΒΚ (σ.σ. ψευδοκράτος στη Βόρεια Κύπρο)», είπε και συμπλήρωσε: «Τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να εδραιώσουμε τα δικά μας συμφέροντα και την ασφάλεια και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Στο μεταξύ σε 35 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο προχώρησε χθες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία (5 από μαχητικά, 3 από αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ATR-72 και 27 από UAV).

«Μπροστάρης» και στα Βαλκάνια

Τηλεφωνική συνομιλία με τον ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας και άλλα περιφερειακά ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων, Μίροσλαβ Λάιτσακ, είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας. Οπως διαρρέεται, «αντάλλαξαν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση στον Διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας και για τις ευρύτερες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια».

Καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί ως πρωταγωνιστής στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην περιοχή και τον ρόλο της ΕΕ, ενώ τόνισε «την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεισφέρει ενεργά στη σταθεροποίηση της περιοχής», όπως και ότι «η ΕΕ πρέπει να συνεισφέρει με σεβασμό στην αρχή συμπερίληψης όλων των κρατών - μελών».

Εξάλλου, είχε συνάντηση με τον νέο πρέσβη της Αιγύπτου, Ομάρ Αμέρ Γιουσέφ. Συζήτησαν για τις «στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου», την «περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε πλήθος τομέων» και τις εξελίξεις σε Ανατ. Μεσόγειο, Λιβύη, Μέση Ανατολή.

ΣΥΡΙΖΑ
Βαθιά υπόκλιση στο εφοπλιστικό κεφάλαιο

Σαν εμπροσθοφυλακή των συμφερόντων του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου εμφανίστηκε ξανά χτες ο ΣΥΡΙΖΑ, με δήλωση του Νεκτάριου Σαντορινιού, τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και του Ανδρέα Μιχαηλίδη, αναπληρωτή τομεάρχη, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ναυτιλίας.

Συγκεκριμένα, στο μήνυμά τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για την ανάγκη «να ανοίξουμε νέους δρόμους για την περαιτέρω ενδυνάμωση της ναυτιλιακής δραστηριότητας με στόχο την ουσιαστική ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας που συνεισφέρει», για μεγαλύτερα πεδία κερδοφορίας, δηλαδή για τους εφοπλιστές.

«Η ναυτιλία, συνυφασμένη με το εμπόριο και τις μεταφορές, εξ ορισμού συνδέεται με τις διεθνείς διασυνδέσεις και συναλλαγές, αποκτώντας από πολύ παλιά τα χαρακτηριστικά μιας παγκόσμιας δραστηριότητας, ιδιαίτερα όμως σημαντικής για τις εθνικές οικονομίες», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που το όφελος στην οικονομία της Ελλάδας επαφίεται στην εθελοντική φορολογία, όσων, λίγων Ελλήνων εφοπλιστών, έχουν ελληνική σημαία στους τεράστιους στόλους τους. Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι και ο λαός χαρατσώνονται από τη φορολογία, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαίρει την ανύπαρκτη συνεισφορά των εφοπλιστών.

Εμμέσως πλην σαφώς τάσσεται υπέρ της πριμοδότησης των εφοπλιστών και για την αποκαλούμενη πράσινη ναυτιλία, αναφέροντας πως «ο στόχος για μια πιο πράσινη ναυτιλία (...) αποτελεί ένα στοίχημα».

Τα δυο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι «πιστεύουμε ακράδαντα πως οι μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος θα βρουν την ελληνική ναυτιλία παρούσα και ενεργή, έτοιμη να πρωταγωνιστήσει και σε αυτήν τη νέα εποχή, προσκομίζοντας ακόμα περισσότερα οφέλη στην εθνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία», αναφερόμενοι στους εφοπλιστές που απολαμβάνουν σωρεία φοροαπαλλαγών που η «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φυσικά και διατήρησε!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ