ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Με εκδικητικές απολύσεις συνεχίζεται η επίθεση της εργοδοσίας

Τις απολύσεις τεσσάρων εργαζομένων από την επιχείρηση «Celestino» καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, απαιτώντας την ανάκλησή τους. Οι εργαζόμενες, δύο από τις οποίες είναι μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών, δούλευαν για χρόνια στην εταιρεία, στο τμήμα e-shop, και σήμερα πετιούνται στην ανεργία «λόγω βιωσιμότητας της εταιρείας», σχολιάζει το σωματείο. Οπως εξηγεί, πρόκειται για εργαζόμενες που «έχουν αναγκαστεί τα τελευταία 2 χρόνια να εργάζονται κυρίως από το σπίτι τους, κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο της εργοδοσίας, 7 μέρες τη βδομάδα, ακόμα και μέρες αργιών, για να συμπληρώνουν τον πενιχρό μισθό τους». Εχουν αντιμετωπίσει «προσβολές, πιέσεις, αξιολογήσεις, επιπλήξεις», έχουν υποστεί την πρακτική της εργοδοσίας να ανακαλεί άδειες και ρεπό, έχουν δουλέψει σε συνθήκες εντατικοποίησης κάτω από τη συνεχή απαίτηση «πάμε πιο γρήγορα».

«Ετσι διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τα κέρδη της η "Celestino"», ενώ δεν διστάζει να απολύσει εργαζόμενες «σε αυτές τις συνθήκες που η ακρίβεια μας πνίγει και δυσκολευόμαστε να τα φέρουμε βόλτα», τονίζει ο Σύλλογος.

«Αν κάποιος μπορεί να βάλει φρένο στο εργοδοτικό ξεσάλωμα, είμαστε εμείς οι ίδιοι. Οργανωμένα και συλλογικά, με το σωματείο μας, να μην αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω», ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος και προσθέτει: «Τώρα είναι ανάγκη να βγούμε πιο μαζικά, να σταθούμε στο πλευρό των απολυμένων συναδελφισσών μας. Ολοι μαζί να απαιτήσουμε να παρθούν πίσω οι απολύσεις, κανένας συνάδελφος να μη χάσει τη δουλειά του, και να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας, μισθούς με ουσιαστικές αυξήσεις». Στο φόντο αυτό, καλεί σε συμμετοχή στη Γενική του Συνέλευση την Κυριακή 9 Οκτώβρη στις 10.30 π.μ., προκειμένου οι εργαζόμενοι να σχεδιάσουν τη δράση τους σε κάθε εργασιακό χώρο απέναντι στην επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης.

Με απολύσεις «τιμωρείται» η συνδικαλιστική δράση των εποχικών

Το Σωματείο Εργαζομένων στην EMFI (πρώην «ΕΒΓΑ») καταγγέλλει την απόφαση της εργοδοσίας να μην ανανεώσει τη Σύμβαση Εργασίας δύο εποχικών εργαζομένων στο τμήμα της αποθήκης, που βρέθηκαν στο στόχαστρο «γιατί συμμετείχαν σε δράσεις του Σωματείου». Η απάντηση του Σωματείου ήταν άμεση: Προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην εργοδοσία, για την επαναπρόσληψη των απολυμένων και για να σταματήσει να βάζει εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση.

«Το Σωματείο μας δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματα που έχει αποφασίσει η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», σημειώνει. Οσον αφορά τις απολύσεις, υπογραμμίζει ότι στόχος «είναι η συνδικαλιστική δίωξη, η παρεμπόδιση της διεκδίκησης και δράσης του Σωματείου και των εργαζομένων, αξιοποιώντας όλους τους αντιδραστικούς νόμους που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις και που τους διατηρούν μέχρι και σήμερα». «Δεν πρόκειται να "κάτσουμε στα αυγά μας", ούτε να σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας», ξεκαθαρίζει και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση με καθολική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Στο στόχαστρο επειδή υπερασπίστηκε το ωράριο

Την απόλυση εργαζόμενης που «σήκωσε κεφάλι» στην επίθεση της εργοδοσίας στο ωράριο καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote - eValue» Αττικής και απαιτεί την επαναπρόσληψή της. Η εργαζόμενη δουλεύει στο κτίριο του Γαλατσίου, στο έργο της ΔΕΗ, και η απόλυσή της «έρχεται να επισφραγίσει την ένταση της επίθεσης που θα συνεχίσουν να δέχονται οι συνάδελφοί μας στο συγκεκριμένο τμήμα», σχολιάζει το Σωματείο. Οπως καταγγέλλει, εδώ και καιρό η εργοδοσία επιδιώκει να επιμηκύνει το ωράριο εργασίας, «εντείνοντας τις ούτως ή άλλως απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς που υπάρχουν σε όλη την "Cosmote - eValue"».

«Η συναδέλφισσα που απολύθηκε ήταν ανάμεσα σε όσους δεν έσκυψαν το κεφάλι απέναντι σε αυτήν τη βαρβαρότητα», αναφέρει το Σωματείο. Υπογραμμίζει το θάρρος με το οποίο αντιστάθηκε «σε πρακτικές εργασιακής γαλέρας όπως οι αυθημερόν αλλαγές ωραρίου» αλλά και τη συμβολή της στην οργάνωση πετυχημένης κινητοποίησης στο κτίριο του Γαλατσίου. «Ολα αυτά ήταν που ενόχλησαν» τη διοίκηση της εταιρείας, που επιδιώκει «μέσα από τη δίωξη της συναδέλφισσας να φοβίσει όλους τους υπόλοιπους για να "ησυχάσουν" και να δεχτούν να δουλεύουν με όρους Μεσαίωνα».

«Το προηγούμενο διάστημα δώσαμε τον δικό μας αγώνα να μην περάσουν οι μεθοδεύσεις των εργοδοτών ώστε να δουλεύουμε σαν σύγχρονοι σκλάβοι. Αντισταθήκαμε ενωμένα και παλέψαμε για το δίκιο μας, οργανωθήκαμε», αναφέρει το Σωματείο. Καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν συνέχεια στη δράση αυτή και μέσα από την προετοιμασία της απεργιακής τους απάντησης, και καταλήγει: «Η πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη πρέπει να μας βρει όλους στον δρόμο, με νεκρωμένους τους χώρους δουλειάς, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις, φτηνό ρεύμα, κατάργηση των φόρων».

Στην αστυνομία έσυρε συνδικαλιστές η δημοτική αρχή Ιάσμου

Παρέμβαση της ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ

Σε διώξεις κατά συνδικαλιστών προχώρησε την Τρίτη 4 Οκτώβρη ο δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, με αποτέλεσμα 4 συνδικαλιστές να προσαχθούν στο Αστυνομικό Τμήμα της πόλης.

Οι 4 συνδικαλιστές, ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης και ένα μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ - ΟΤΑ, είχαν μεταβεί στο δημαρχείο προκειμένου να υποβάλουν αίτημα σύγκλησης Γενικής Συνέλευσης την Παρασκευή 7 Οκτώβρη. Την προηγούμενη μέρα, ο δήμαρχος Ιάσμου είχε απαιτήσει η επίσκεψη και η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων να μη γίνουν εντός ωραρίου και εντός της υπηρεσίας, υποστηρίζοντας ότι έτσι «θα διαταραζόταν η λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των συνδικαλιστών, ο δήμαρχος επιτέθηκε φραστικά και άρπαξε το κινητό ενός από αυτούς, υποστηρίζοντας ότι βιντεοσκοπούνταν παράνομα. Υστερα από την υποβολή μηνύσεων εκατέρωθεν, συνελήφθησαν τόσο οι συνδικαλιστές όσο και ο δήμαρχος και αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή της εισαγγελέα.

Ο δήμαρχος Ιάσμου έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία στοχοποίησης των εργαζομένων του δήμου το τελευταίο διάστημα, κατηγορώντας τη «συντριπτική τους πλειοψηφία» ότι «εργάζονται χωρίς αυτοθυσίες, χωρίς κανόνες, αδιαφορώντας για τις ανάγκες του δημότη ή σε κάθε περίπτωση, σκόπιμα απέφευγαν να εργαστούν αποτελεσματικά». Μάλιστα, με ανακοίνωσή του είχε ζητήσει στις 27 Σεπτέμβρη τις παραιτήσεις όλων των γενικών διευθυντών, προϊσταμένων Τμημάτων και ειδικών συνεργατών του δήμου Ιάσμου, ενώ στις 13 Μάη είχε καλέσει σε απολογία 10 υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων και υπηρεσιών καταλογίζοντάς τους πληθώρα πειθαρχικών παραπτωμάτων, την οποία και απέσυρε μετά από συνάντηση με τον Σύλλογο Εργαζομένων.

Στο Αστυνομικό Τμήμα Ιάσμου βρέθηκε κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Ροδόπης του ΚΚΕ, απαιτώντας να σταματήσει άμεσα η άδικη δίωξη συνδικαλιστών και εκφράζοντας την αμέριστη αλληλεγγύη στους προσαχθέντες.

Σε ανακοίνωσή της, η Οργάνωση του Κόμματος καταδικάζει απερίφραστα τη στάση του δημάρχου Ιάσμου που «στοχοποιεί δημοτικούς υπαλλήλους και καταφέρεται απέναντι σε εκλεγμένους συνδικαλιστές, οδηγώντας τους στα αστυνομικά τμήματα σαν να είναι εγκληματίες, με στόχο την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής τους δράσης».

Παράλληλα, η ανακοίνωση σημειώνει: «Το ΚΚΕ τάσσεται ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας κοινωνικού αυτοματισμού απέναντι στους εργαζόμενους του δήμου Ιάσμου, όπως και στους υπόλοιπους δήμους, που στόχο έχει τη συγκάλυψη όλου του νομοθετικού πλαισίου που μετατρέπει την Τοπική Διοίκηση σε μακρύ χέρι του κράτους και της εκάστοτε κυβέρνησης, με αποτέλεσμα την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δήμων, την άγρια φοροληστεία των δημοτών. Αυτή είναι η ουσία της υπολειτουργίας των υπηρεσιών όλων των δήμων και όχι οι εργαζόμενοι που ζουν στο πετσί τους την εντατικοποίηση της δουλειάς, αλλά και τις αυταρχικές συμπεριφορές των δημοτικών αρχών, όπως αυτή του δημάρχου Ιάσμου.

Τώρα χρειάζεται να ενταθεί η διεκδίκηση προς το κράτος και την κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλιστούν όλοι οι απαραίτητοι πόροι για την κάλυψη των αναγκών τόσο των κατοίκων όσο και των εργαζομένων του δήμου Ιάσμου». Στη συνέχεια η ανακοίνωση καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 9ης Νοέμβρη.

Αυθαίρετες μετακινήσεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης

Σε άλλα κρούσματα αυταρχισμού, για αυθαίρετες και τιμωρητικές μετακινήσεις εργαζομένων, μεταξύ αυτών και μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας, καταγγέλλει τον διορισμένο από την κυβέρνηση συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ).

Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι θα προασπίσει την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση των μελών της, ανεξάρτητα από την πολιτική ή συνδικαλιστική τους τοποθέτηση, καλεί τους πρωτοβάθμιους συλλόγους να βρίσκονται σε εγρήγορση και να καταγγείλουν οποιαδήποτε απόπειρα παράνομης και βλαπτικής μετακίνησης - μετάθεσης εργαζόμενου και απαιτεί την ανάκληση των αποφάσεων του συντονιστή.

Εμποδίζουν την περιοδεία εκλεγμένων συνδικαλιστών με πρόσχημα την ... πανδημία

Την προσπάθεια της εργοδοσίας στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια» να θέσει εμπόδια στην επικοινωνία του με τους εργαζόμενους με πρόσχημα την ...πανδημία καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Συγκεκριμένα, σε αίτημα που κατέθεσε το Συνδικάτο στις 27 Σεπτέμβρη ώστε να πραγματοποιήσει περιοδεία στους χώρους εργασίας του προσωπικού, η εργοδοσία απάντησε αρνητικά επικαλούμενη τα μέτρα προστασίας για τον Covid. Μάλιστα, αρνήθηκε και το αίτημα του επιχειρησιακού Σωματείου για την είσοδο του Συνδικάτου στον χώρο.

«Δεν είναι μία ούτε δύο οι φορές που το Συνδικάτο αιτήθηκε πρόσβαση στον χώρο του προσωπικού των ξενοδοχείων "Μεγάλη Βρετάνια" και "King George" και καμία από αυτές τις φορές η εργοδοσία δεν το επέτρεψε. Παλαιότερα "λόγος" ήταν οι μεγάλες πληρότητες και η πολλή δουλειά, μετά ήρθε ο Covid και τα μέτρα προστασίας και φαίνεται πως αυτή η δικαιολογία "βόλεψε" μιας και την χρησιμοποιούν ακόμα», σχολιάζει το Συνδικάτο.

«Απορούμε ποιον κοροϊδεύουν», αναρωτιέται το Συνδικάτο. Υπενθυμίζει ότι η εργοδοσία, που τώρα αξιοποιεί ως πρόσχημα την πανδημία για να εμποδίσει τη συνδικαλιστική δράση, δεν είχε κανένα πρόβλημα με τα «πρωτόκολλα λάστιχο», που ήταν προσαρμοσμένα στην προστασία «των κερδών και όχι των εργαζομένων». Σήμερα, η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται πλέον χωρίς μέτρα, καθώς «η κυβέρνηση η ίδια σήμανε τη λήξη της πανδημίας πριν το καλοκαίρι».

«Νομίζουν ότι με αυτή τη μέθοδο θα κρύψουν τις ατελείωτες και εξαντλητικές βάρδιες, την υπερεντατικοποίηση, τα κομμένα ρεπό», σημειώνει το Συνδικάτο. «Τους ενημερώνουμε πως η δύναμη και η θέληση των εργαζομένων είναι ισχυρότερη από κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας να τους απομονώσουν», προσθέτει. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα φανεί στην πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη, που θα είναι μαζική και διεκδικητική, αλλά και σε κάθε σταθμό της δράσης των εργαζομένων μέσα από το επιχειρησιακό σωματείο τους και το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής», καταλήγει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ