ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Η δίωξη της προέδρου της ΟΕΝΓΕ με το «διαδηλωτοδικείο» δεν θα περάσει

Διευρύνεται η αλληλεγγύη από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Η συγκέντρωση των υγειονομικών τον Σεπτέμβρη του 2020, για την οποία διώκεται η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ
Η συγκέντρωση των υγειονομικών τον Σεπτέμβρη του 2020, για την οποία διώκεται η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ
Τη συνέχεια των διώξεων συνδικαλιστών και πρωτοπόρων εργαζομένων, τη φορά αυτή, ενεργοποιώντας τον νόμο Χρυσοχοΐδη για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, και παραπέμποντας σε δίκη την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Αφροδίτη Ρέτζιου, καταγγέλλει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ. «Είναι ξεκάθαρο» τονίζει η Γραμματεία «ότι η ύπαρξη και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε κλάδους και χώρους δουλειάς οδηγεί κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία να βάλουν σε χρήση ό,τι πιο αντιδραστικό έχουν νομοθετήσει όλο το περασμένο διάστημα, προκειμένου να σταματήσουν τις αντιδράσεις που πολλαπλασιάζονται.

Της προώθησης με ακόμη μεγαλύτερη ένταση της πολιτικής που τσακίζει την εργατική τάξη και τον λαό, προηγούνται πάντα η τρομοκρατία και η καταστολή.

Να γιατί "ξέθαψαν" τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών κι άλλων εργαζομένων για μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας το 2020, στήνοντας "διαδηλωτοδικείο" για όσους τις οργάνωσαν και συμμετείχαν σε αυτές.

Τα Συνδικάτα έχουν ήδη δείξει την αλληλεγγύη τους σε όσους σέρνουν σε δικαστήρια και θα συνεχίσουν τον αγώνα για να ακυρώνονται ένας - ένας στην πράξη όλοι οι αντεργατικοί τους νόμοι».

Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το «διαδηλωτοδικείο» σε βάρος της συνδικαλίστριας γιατρού, ένα κύμα αλληλεγγύης έχει σηκωθεί από δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Μέχρι στιγμής ανακοινώσεις στήριξης της Αφρ. Ρέτζιου και καταδίκης έχουν εκδώσει:

Τα Εργατικά Κέντρα: Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Πάτρας, Λάρισας, Σάμου, Αρτας.

Οι Ομοσπονδίες: Φαρμάκου, Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών, Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων, Υπουργείου Ανάπτυξης, Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, Συλλόγων Εργαζομένων Υπ. Γεωργίας, Τύπου - Χάρτου, Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας. Τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ Πρέβεζας και Λήμνου.

Ακόμα, πλήθος πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων:

Οι ΕΛΜΕ Ηλείας, Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, Λήμνου - Αγίου Ευστρατίου. Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Δυτικής Αττικής «Κώστας Βάρναλης», Λήμνου «Αργύριος Μοσχίδης», Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος», Ρόδου, «Γ. Σεφέρης», Ανατ. Αττικής «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ». Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής.

Οι Σύλλογοι Υπαλλήλων Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, τ. Υπουργείου Ανάπτυξης τομείς Βιομηχανίας - Ενέργειας, υπουργείου Εμπορίου, τ. Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Υπ. Γεωργίας Ν. Αττικής, Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, Μονίμων Υπαλλήλων ΕΦΕΤ. Το Σωματείο Εκτακτου προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι Σύλλογοι Διοικητικού Προσωπικού ΓΠΑ και ΕΚΠΑ, ο Ενιαίος Σύλλογος Ερευνας και Τεχνολογίας.

Τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δράμας, Κοζάνης, Χανίων, Ηρακλείου, Κομοτηνής. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Το Σωματείο Καθαριστών/ριών Αττικής και Πειραιά, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής. Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών & Συναφών Επιχειρήσεων Ν. Αττικής.

Τα Σωματεία Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Θέαμα - Ακρόαμα, και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. Τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας και Κοζάνης.

Τα Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας - Θάσου, Επαρχίας Θήρας νομού Κυκλάδων.

Η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ηρακλείου, το Σωματείο Εργαζομένων νοσοκομείου «Θριάσιο» και ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ - Δαφνί.

Τα Συνδικάτα Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Ηρακλείου και Μεσσηνίας.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και τα Σωματεία Εργαζομένων στους δήμους Γαλατσίου, Ηλιούπολης, Λυκόβρυσης - Πεύκης.

Η Πανελλαδική Ενωση Εργατοτεχνικού και Υπαλληλικού προσωπικού Ελαιουργοσαπουνοποιείων - Εργατοτεχνικού και Υπαλληλικού προσωπικού Χημικής Βιομηχανίας Ν. Αττικής.

Η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Επισφαλής και η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών

Το πρόβλημα της αυξημένης προσέλευσης στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου βρέθηκε στο επίκεντρο πρόσφατης σύσκεψης που πραγματοποίησε το ΔΣ του Σωματείου του Νοσοκομείου, όπου συμμετείχαν και εφημερεύοντες νοσηλευτές, η Τριμελής Επιτροπή γιατρών του ΠαΓΝΗ και ο διευθυντής του ΤΕΠ. Ολοι τόνισαν την αδυναμία ανταπόκρισης του νοσοκομείου στις πρόσθετες αυτές λειτουργίες μετά το κλείσιμο της εφημερίας, ως αποτέλεσμα της τραγικής υποστελέχωσης.

«Μετά το τραγικό συμβάν στην Πάτρα προ διμήνου, κατά τη μετακίνηση ασθενούς, χωρίς να προηγηθεί ιατρική εξέταση, από μη εφημερεύον σε εφημερεύον νοσοκομείο, η κίνηση στα ΤΕΠ του νοσοκομείου μας έχει μεγεθυνθεί. Πλέον ασθενείς προσέρχονται συχνά στο ΠαΓΝΗ σε μέρες που το νοσοκομείο δεν είναι σε γενική εφημερία. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των κλινικών αδυνατεί να καλύψει και να αντιμετωπίσει αυτά τα περιστατικά. Το πρόβλημα εντείνεται και από την υποβαθμισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», σημειώνει το Σωματείο

Το νοσοκομείο έχει πρόγραμμα γενικής εφημερίας «μέρα παρά μέρα», καθώς και την κάλυψη τριτοβάθμιων ειδικοτήτων κάθε μέρα. Τις μέρες που δεν εφημερεύει, το ΤΕΠ λειτουργεί έως τις 3 μ.μ., για τη διεκπεραίωση περιστατικών από τη νύχτα της προηγούμενης γενικής εφημερίας και για όποιο τυχόν περιστατικό προσέλθει.

Το Σωματείο θέτει τα εξής ερωτήματα: «Πρέπει ένας ασθενής με οξύ σοβαρό νόσημα να βρίσκει κλειστές τις πόρτες της πλησιέστερης δημόσιας μονάδας Υγείας; Και, από την άλλη, πώς μπορεί το ελλιπέστατο υπάρχον ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να επιφορτιστεί και με την εξέταση και την παροχή πρώτων βοηθειών σε επείγοντα περιστατικά που έρχονται στο νοσοκομείο τις μέρες και ώρες που τα ΤΕΠ δεν λειτουργούν;».

Σε αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι στις εσωτερικές εφημερίες στο νοσοκομείο, στις κλινικές βρίσκονται μόνο ελάχιστοι ειδικευόμενοι - κυρίως - γιατροί σε ενεργή εφημερία, και μάλιστα στις περισσότερες κλινικές εφημερεύει μόνο ένας ειδικευόμενος (εκτός από την Παθολογική, την Καρδιολογική και τη ΜΕΘ, όπου εφημερεύουν δύο), ενώ οι περισσότεροι επιμελητές κάνουν εσωτερικές εφημερίες είτε ετοιμότητας είτε μεικτές, οπότε δεν είναι παρόντες στο νοσοκομείο είτε σε ολόκληρη την εφημερία είτε μετά τις 9 μ.μ., εκτός κι αν προκύψει σοβαρή έκτακτη ανάγκη να προσέλθουν. Εξαίρεση αποτελούν κάποιες κλινικές, όπως η Παθολογική, η Καρδιολογική, η Παιδιατρική, η ΜΕΘ, η Ψυχιατρική και η Γυναικολογική, όπου υπάρχει και ειδικευμένος γιατρός σε ενεργή εσωτερική εφημερία.

Ετσι, «καλείται τις ημέρες εσωτερικής εφημερίας ο μοναδικός συνήθως ειδικευόμενος γιατρός από μια κλινική να αφήσει δεκάδες νοσηλευόμενους ασθενείς που έχει στην ευθύνη του, προκειμένου να εξετάσει ασθενείς που έρχονται στο ΤΕΠ, οι οποίοι μπορεί να τον αποσπάσουν από τα καθήκοντά του για ώρες. Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για προσωπικό και ασθενείς. Οι ανεπαρκείς αριθμητικά γιατροί και νοσηλευτές επιβαρύνονται περαιτέρω με πρόσθετα καθήκοντα, στα οποία ενδέχεται να μην μπορούν να ανταποκριθούν».

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ δηλώνει την αντίθεσή του στην κάλυψη του ΤΕΠ από τους λιγοστούς γιατρούς των κλινικών σε μέρες μη γενικής εφημερίας, όπως και στην επέκταση των λειτουργιών του νοσοκομείου χωρίς την κατάλληλη ενίσχυσή του με τις απαραίτητες προσλήψεις. Απαιτεί την πλήρη στελέχωση του ΤΕΠ και όλου του νοσοκομείου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, ώστε να μην επιφορτίζονται οι γιατροί των κλινικών και οι νοσηλευτές με την κάλυψη του ΤΕΠ σε εσωτερικές εφημερίες.

Να σταματήσει η ομηρία των συναδέλφων στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

1.100 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους

Οι μισοί σχεδόν εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, ύστερα από κρίση τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι στην προκήρυξη πρόσληψης δεν θα έπρεπε να υφίσταται το κριτήριο της «ειδικής εμπειρίας» σε θέσεις που λογίζονται χωρίς εμπειρία. Η κρίση του ΣτΕ, που μπορεί να τινάξει στον αέρα όλη την προκήρυξη, ήρθε μετά την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων σε όλες τις κατηγορίες, με τα οποία ήδη 163 εργαζόμενοι πετάχθηκαν στην ανεργία στο σύνολο περίπου 3.000 εργαζομένων στο πρόγραμμα, πανελλαδικά.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ καταγγέλλει την εξέλιξη αυτή και αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων «που κρατούσαν σε ομηρία, μέσω συμβάσεων, τους εργαζόμενους του "Βοήθεια στο Σπίτι" και αντί να επιλύσουν το πρόβλημα με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, υιοθέτησαν τη λύση της προκήρυξης. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ αφού έπαιξαν αυτό το παιχνίδι, μέσω της κυβερνητικής εναλλαγής, τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους. Οταν ζητούσαμε τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, η απάντηση που μας έδιναν ήταν ότι η επιλογή αυτή είναι αντισυνταγματική, φανερώνοντας στην ουσία την πολιτική επιλογή τους ενάντια στη μόνιμη και σταθερή εργασία».

Ακόμα επισημαίνει τη μεγάλη προσφορά των εργαζομένων στον κόσμο που έχει ανάγκη τις υπηρεσίες του προγράμματος και αναρωτιέται «πού πήγαν τα μεγάλα λόγια όλων των κυβερνήσεων και των δημάρχων που μιλούσαν για μια υπηρεσία τομή; Πού είναι όλοι αυτοί που έλεγαν ότι το "Βοήθεια στο Σπίτι" επιτελεί κοινωνικό έργο; Κι αν είναι έτσι, γιατί τόσα χρόνια κρατούν τους συναδέλφους σε ομηρία; Ειδικά οι δήμαρχοι δεν έχουν βγάλει άχνα. Τόσα χρόνια τους εκμεταλλεύτηκαν, παίξανε διάφορα προεκλογικά παιχνίδια επάνω τους και τώρα παρακολουθούν τις εξελίξεις σαν απλοί θεατές».

Η ΔΑΣ ΟΤΑ απευθυνόμενη στους εργαζόμενους σημειώνει ότι ακόμα και αυτή η στρεβλή προκήρυξη ήταν αποτέλεσμα των αγώνων των εργαζομένων. Η συγκεκριμένη προκήρυξη, επισημαίνει, δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό και τονίζει πως «είναι κάλπικη η αντιπαράθεση που κατευθύνεται με κριτήρια κοινωνικού αυτοματισμού και φέρνει σε αντιπαράθεση τους ήδη εργαζόμενους με τους συναδέλφους που δεν εργάζονται στο πρόγραμμα. Στόχος μας πρέπει να είναι η διεύρυνση του αριθμού των μόνιμων θέσεων, ώστε να λειτουργήσει με επάρκεια η υπηρεσία και όχι ο κανιβαλισμός μεταξύ μας, που αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των εκάστοτε κυβερνήσεων. Μάλιστα, η "οδύσσεια" των εργαζομένων του "Βοήθεια στο Σπίτι" δίνει ένα μάθημα σε όσους προκρίνουν την προκήρυξη με αυξημένη μοριοδότηση και για άλλες ομάδες μακροχρόνια εργαζομένων, όπως οι εργαζόμενοι στα ΕΣΠΑ παιδικών σταθμών και κοινωνικών δομών, ενάντια στην πάγια θέση μας για μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Η ΔΑΣ τονίζει πως μόνη λύση «είναι η μαζική οργάνωση στα σωματεία μας και η αντεπίθεση. Δεν έχουμε αυταπάτες από κανέναν επίδοξο σωτήρα ότι θα μας σώσει, ότι κάποια άλλη κυβέρνηση ή υπουργός θα δώσει λύση» και απαιτεί «η κυβέρνηση και πιο ειδικά το υπουργείο Εσωτερικών να δώσει λύση, π.χ. νομοθετική ρύθμιση» και να προχωρήσει στη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στην κατεύθυνση αυτή καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ