ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 9 Οχτώβρη 2022
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ
Ούτε μέρα χαμένη για την επιτυχία της μεγάλης απεργιακής μάχης

Στις 10.30 π.μ. η συγκέντρωση της Αθήνας στα Προπύλαια, την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Από εξόρμηση για την απεργία στο κέντρο της Αθήνας
Από εξόρμηση για την απεργία στο κέντρο της Αθήνας
Σε απεργιακούς ρυθμούς κινούνται τα συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, σε κάθε τόπο δουλειάς και κλάδο, ξεδιπλώνοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσης.

Οι Γενικές Συνελεύσεις είναι στην «ημερήσια διάταξη», οι περιοδείες και οι εξορμήσεις πυκνώνουν, οι κινητοποιήσεις και οι αγωνιστικές παρεμβάσεις, με διεκδικήσεις για τους μισθούς, για τα ωράρια, ενάντια στις απολύσεις, για μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας κλιμακώνονται.

Μετά τις μαζικές συσκέψεις συντονισμού σε Αττική και Θεσσαλονίκη, η σκυτάλη περνά σε κατά τόπους αντίστοιχες πρωτοβουλίες, σε ενίσχυση του κοινού βηματισμού με τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους και τους βιοπαλαιστές αγρότες. Στόχος είναι η 9η Νοέμβρη να αποτελέσει κορυφαίο σταθμό για την κλιμάκωση της πάλης το επόμενο διάστημα, για να στείλει ο λαός τον «λογαριασμό» και τον «δύσκολο χειμώνα» πίσω σε αυτούς που τον φορτώνουν με νέα βάσανα: Στους επιχειρηματικούς ομίλους, στην κυβέρνηση και τα κόμματά τους.

Ηδη έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται και οι απεργιακές συγκεντρώσεις: Στην Αττική, στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Συσκέψεις συντονισμού

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τη μεγάλη σύσκεψη στο Σπόρτιγκ, συνδικάτα και φορείς του Πειραιά, μετά από κάλεσμα των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, οργανώνουν σύσκεψη συντονισμού την Τετάρτη 12 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Κοραή.

Γενική Συνέλευση σε εργοτάξιο
Γενική Συνέλευση σε εργοτάξιο
Ακόμα συσκέψεις έχουν προγραμματιστεί:

Δευτέρα 10 Οκτώβρη, στη Θήβα, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου, στα Χανιά, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, στο Ηράκλειο, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Τετάρτη 19 Οκτώβρη, στη Λέσβο, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου (Κομνηνάκη 43).

Στη Θεσσαλονίκη

Στην πορεία προς την απεργία του Νοέμβρη, σωματεία της Κεντρικής Μακεδονίας προγραμματίζουν μια σειρά από πρωτοβουλίες:

Την Πέμπτη 13/10, στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 10.30 π.μ., συλλαλητήριο των Συνταξιουχικών Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης για αυξήσεις στις συντάξεις τους, να καταβληθούν άμεσα τα αναδρομικά του 11μηνου σε όλους τους συνταξιούχους χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα και να παρθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την ακρίβεια.

Το Σάββατο 15/10 παρεμβάσεις στα σούπερ μάρκετ ενάντια στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις.

Την Παρασκευή 21/10, παρεμβάσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης, στα κεντρικά γραφεία παρόχων Ενέργειας.

Για την επιτυχία της μεγάλης απεργιακής μάχης και με στόχο να σημάνει απεργιακός ξεσηκωμός παντού, τα σωματεία, παράλληλα με τις εξορμήσεις και τις περιοδείες που έχουν προγραμματίσει στους χώρους δουλειάς, οργανώνουν Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και άλλες δράσεις.

Γενικές Συνελεύσεις προγραμματίζονται από: Το ΣΕΤΗΠ, την Τετάρτη 12/10, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Το ΣΕΤΕΠΕ, στις 13/10. Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, στις 15/10. Το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας, στις 16/10. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, στις 16/10. Το Συνδικάτο Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, στις 23/10.

Τη Δευτέρα η σύσκεψη στην Πάτρα

Τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη στις 7 μ.μ., στην Αγορά Αργύρη, θα πραγματοποιηθεί η πλατιά σύσκεψη όπου το Εργατικό Κέντρο και η αγωνιστική δημοτική αρχή Πάτρας καλούν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, μέσα από τα συνδικάτα, τους συλλόγους και τους φορείς τους, να συμμετάσχουν.

Σημειώνοντας την ανάγκη να μην υπάρχει καμιά ανοχή και αναμονή, να μπουν όλοι στον αγώνα για ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα φθηνά για όλο τον λαό, το ΕΚ και η δημοτική αρχή καλούν σε κλιμάκωση της πάλης, να μη μείνει κανένας με «σταυρωμένα τα χέρια», μπροστά και στον δύσκολο χειμώνα που ετοιμάζουν κυβέρνηση, επιχειρηματικοί όμιλοι, ΕΕ.

Οργανώνουν παράλληλα παμπατραϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 18 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Τριών Συμμάχων, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης σε όλους όσοι καταδικάζουν τους εργαζόμενους και τον λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Στη Θεσσαλία

Στη Λάρισα, συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Στις 11 Οκτώβρη, τα εργατικά σωματεία της πόλης καλούν σε συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ., έξω από το κτίριο της Περιφέρειας, όπου θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση με τρακτέρ οι αγρότες του Τυρνάβου και άλλων χωριών του νομού, αναδεικνύοντας την ανάγκη κοινής πάλης. Παράλληλα, στη Λάρισα πολύμορφες δράσεις αναπτύσσει και το Παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση - συντονισμός αντιπροσώπων καλλιτεχνικών σωματείων της Θεσσαλίας, ενώ την Κυριακή 6 Νοέμβρη στις 5.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του Παραρτήματος για τον ετήσιο προγραμματισμό και τις άμεσες δράσεις.

Στα Τρίκαλα, συλλαλητήριο τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Στον Βόλο, συλλαλητήριο την Τρίτη 11 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Στη Στερεά Ελλάδα

Σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Καρπενησίου για τη διεκδίκηση μέτρων για την επιβίωση των λαϊκών νοικοκυριών καλούν σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα της Ευρυτανίας την Πέμπτη 13 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ.

Απόφαση συμμετοχής στην απεργία πήρε το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας, στην τελευταία συνεδρίαση το ΔΣ, όπου παράλληλα προγραμματίστηκαν μια σειρά από δράσεις για την οργάνωση και προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης. Ηδη την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε εξόρμηση σε σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Λαμίας, ενώ για το Σάββατο 8/10 έχει προγραμματιστεί εξόρμηση σε πολυκαταστήματα της Λαμίας και για την Κυριακή συμμετοχή στη συναυλία αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Συλλαλητήρια και άλλες δράσεις

Στην Ξάνθη, θα γίνουν παρεμβάσεις στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, το Σάββατο 8 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., και στα σούπερ μάρκετ της πόλης την Πέμπτη 13 Οκτώβρη στις 6 μ.μ. Ακόμα θα γίνουν κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία την Πέμπτη 20 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ. και προβολή της ταινίας «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι» στις αρχές Νοέμβρη.

Στην Ηγουμενίτσα, θα γίνει συλλαλητήριο την Τρίτη 18 Οκτώβρη για τα οξυμένα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας.

Στην Κέρκυρα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου αποφάσισε τη συμμετοχή της στην απεργία και Γενική Συνέλευση στις 27/10, ενώ προγραμματίζονται ξεχωριστές συσκέψεις με συνδικαλιστικές οργανώσεις αγροτών, νεολαίας και επαγγελματιών.

Στη Χίο, το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ καλεί σε κινητοποίηση στη ΔΕΗ, την Πέμπτη 13 Οκτώβρη, στις 12 μ., ενάντια στην ακρίβεια και σε αυτοκινητοπορεία τη μέρα της πανυγειονομικής απεργίας στις 20 Οκτώβρη.

Γενικές Συνελεύσεις σωματείων στην Αττική

Η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής το Σάββατο 8 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, την Κυριακή 9 Οκτώβρη, στις 10 π.μ. στα γραφεία του. Επίσης, τις επόμενες μέρες Γενικές Συνελεύσεις γίνονται στα παραρτήματα: Μενιδίου (Δεκελείας 42), στις 11/10, στις 6.30 μ.μ., Πειραιά, στο Εργατικό Κέντρο (4ος όροφος, Ομ. Σκυλίτση 19), στις 11/10, στις 7 μ.μ., Νέας Ιωνίας (Νισύρου 20), στις 13/10 στις 6.30 μ.μ., Νοτιοανατολικών Συνοικιών (Στ. Σαράφη 40, Ηλιούπολη), στις 14/10, στις 7 μ.μ., Κέντρου (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος), στις 16/10 στις 10 π.μ., Περιστερίου (Θεοφράστου 6 και Σαράντα Εκκλησιών), στις 19/10, στις 6.30 μ.μ.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στις 9 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω, στις 9 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ.

Το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Αττικής καλεί σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση, την Τρίτη 11 Οκτώβρη, στις 5.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, την Τετάρτη 12 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), την Τετάρτη 12 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 12 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. και την Τρίτη 18/10, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ, προγραμματίζει εκδήλωση για την παρουσίαση του προσχεδίου Συλλογικής Σύμβασης για τον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.

Το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 48Β).

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών νομού Αττικής, την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής νομού Αττικής, την Κυριακή 16 Οκτώβρη.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., στο θέατρο του δημαρχείου Περιστερίου (σταθμό μετρό «Περιστέρι»).

Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, την Πέμπτη 27 Οκτώβρη.

Το Σωματείο Εργαζομένων στη «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές καλεί σε Γενική Συνέλευση, το Σάββατο 22 Οκτώβρη, στις 5 μ.μ. Ακόμα έχει προγραμματίσει συσκέψεις σε τμήματα στο ενδιάμεσο διάστημα έως τη συνέλευση, ενώ για την επαρχία θα γίνει διαδικτυακή σύσκεψη στις 15 Οκτώβρη, στις 2 μ.μ.

Το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, την Κυριακή 23 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, την Κυριακή 23 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.


ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
«Δεν προσαρμοζόμαστε! Αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε και να νικήσουμε!»

Κινητοποίηση ενάντια στην ακρίβεια το Σάββατο 8 Οκτώβρη

Κάλεσμα σε όλο τον λαό και τη νεολαία της πόλης να πάρουν μαζικά μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνουν το Σάββατο 8 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Σημηριώτη και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς το δημαρχείο της Νέας Ιωνίας, ενάντια στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, απευθύνουν τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς της Νέας Ιωνίας, υλοποιώντας τη σχετική απόφαση που είχαν πάρει πρόσφατα σε μαζική σύσκεψη.

Παράλληλα, τονίζουν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους με όλο τον λαό, στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Απευθυνόμενοι οι φορείς στον λαό της πόλης, εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, σωματείων συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, Αθλητικών και Πολιτιστικών Συλλόγων, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και άλλων μαζικών φορέων δηλώνουν:

«Δεν πάει άλλο! Δεν ανεχόμαστε να μας λένε "όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει"!

Δεν προσαρμοζόμαστε! Αγωνιζόμαστε να ζήσουμε και να νικήσουμε!

Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν οικογένειες που κρυώνουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, να ξεπαγιάζουν οι μαθητές την ώρα που θα κάνουν μάθημα. Κανένας άνθρωπος δεν θα αθλείται μέσα στο κρύο. Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση, στη δημοτική αρχή και σε οποιονδήποτε άλλο να μας οδηγούν στην απόγνωση. Ξέρουμε τον τρόπο! Η οργάνωσή μας, η μαζικοποίηση των σωματείων και των συλλόγων μας, ο αγώνας μας και η κοινή μας δράση είναι η δύναμή μας!».

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνουν:

Σύλλογος Εργαζομένων «Κωνσταντοπούλειου» Νοσοκομείου Ιωνίας «Η Αγία Ολγα», Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας - Παράρτημα Ν. Ιωνίας, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης», Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ν. Ιωνίας, Σύνδεσμος Συνταξιούχων Ν. Ιωνίας - Ν. Ηρακλείου και Πέριξ, Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού - Σωματειακή Επιτροπή Ν. Ιωνίας, Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας και Περιχώρων - Παράρτημα Ν. Ιωνίας, Σύλλογος Γυναικών Ν. Ιωνίας (μέλος ΟΓΕ), Ενωση Λογιστών και Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής - Παράρτημα Β/Δ Αθήνας, Ενωση Επαγγελματοβιοτεχνών Ν. Ιωνίας, Εθνικό Συμβούλιο Κατά Των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) - Παράρτημα Ν. Ιωνίας και Ηρακλείου, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδικών Σταθμών Ν. Ιωνίας, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 10ου Δημοτικού Ν. Ιωνίας, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 6ου Δημοτικού Ν. Ιωνίας, Επιτροπή Νέων Εργαζομένων και Ανέργων Ν. Ιωνίας.


ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Σημαίνουν συναγερμό για τη νέα επίθεση στα δικαιώματα των ναυτεργατών

Απεργιακή απάντηση, στις 9 Νοέμβρη, στο έγκλημα του νέου Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου. Σύσκεψη την Τετάρτη 12 Οκτώβρη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ

Πειραιάς: Από το πρόσφατο «μπλοκάρισμα» ναυτεργατών σε πλοίο για την αποπληρωμή δεδουλευμένων
Πειραιάς: Από το πρόσφατο «μπλοκάρισμα» ναυτεργατών σε πλοίο για την αποπληρωμή δεδουλευμένων
«Προμελετημένο έγκλημα» χαρακτηρίζουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ την αναμόρφωση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ), που προωθεί η κυβέρνηση για να βάλει «ταφόπλακα» στις ΣΣΕ. Καλούν δε όλους τους ναυτεργάτες να αντιδράσουν μαζικά, συμμετέχοντας στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της 9ης Νοέμβρη, ενώ παίρνουν κι άλλες πρωτοβουλίες για να οργανώσουν τον ξεσηκωμό στον κλάδο.

Στο πλαίσιο αυτό απαιτούν «άμεσα να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, να απαντήσουμε στην επιθετικότητα κυβέρνησης - εφοπλιστών με απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στον Οκτώβρη» και ταυτόχρονα «προετοιμάζουμε καθημερινά την 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία για τις 9 Νοέμβρη». Για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία διοργανώνουν σύσκεψη την Τετάρτη 12 Οκτώβρη στις 11 το πρωί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

Οπως αναδεικνύουν τα Σωματεία, ο ΚΙΝΔ «στοχεύει στην ενσωμάτωση όλων των αντεργατικών νόμων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, όπως ο Ν.4714/2020, που επιδιώκει την κατάργηση των ΣΣΕ, της Κοινωνικής Ασφάλισης, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων».

Κι αυτά την ίδια στιγμή που οι εφοπλιστές αρνούνται να ανανεώσουν τη ΣΣΕ στα ποντοπόρα πλοία από το 2010, δεν διστάζουν ακόμα και τα ελάχιστα που προβλέπονται να μην τα εφαρμόζουν, όπως σε ακτοπλοΐα - πορθμεία, μειώνουν τις οργανικές συνθέσεις, υπονομεύοντας την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.

Τα ταξικά σωματεία, που δίνουν τη μάχη καθημερινά στα βαπόρια ενάντια στην εφοπλιστική επίθεση, διεκδικούν αυξήσεις, παλεύουν ενάντια στην απληρωσιά, όπως με την επιτυχημένη κινητοποίηση στον καταπέλτη του πλοίου «Κύδων», αναγκάζοντας την εργοδοσία να εξοφλήσει τα δεδουλευμένα, καλούν σε κλιμάκωση της πάλης ενάντια στη συντριβή των ΣΣΕ.

Με εφοπλιστική «ευλογία» η αντιδραστική αναμόρφωση του Κώδικα

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με την αναμόρφωση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου που προωθεί η κυβέρνηση, πρόκειται για διαδικασία που είναι σε εξέλιξη από τον Μάρτη του 2021 και υπό την επίβλεψη των εφοπλιστών, όπως επιβεβαιώνεται από τη σύνθεση της Επιτροπής που έχει αναλάβει την αναμόρφωση, καθώς αποτελείται από στελέχη της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και των άλλων εφοπλιστικών Ενώσεων, νομικούς, στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας κ.ά.

Από τη μέχρι τώρα αποσπασματική ενημέρωση που έχει γίνει προς τα ναυτεργατικά σωματεία προκύπτει ότι εκεί που στοχεύει καταρχάς η αναμόρφωση είναι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Γι' αυτό, στο υπό αναμόρφωση άρθρο 162 προβλέπεται ότι πλέον «η Σύμβαση ναυτολόγησης, οι όροι εργασίας και τα δικαιώματα του ναυτικού ρυθμίζονται από τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας 2006» (MLC).

Πρόκειται για τη σύμβαση που ψηφίστηκε το 2012 από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και βέβαια τον ΣΥΡΙΖΑ. Η MLC ενσωματώθηκε στο εγχώριο Δίκαιο με τον νόμο 4078/2012 και καθορίζει τα «ελάχιστα στάνταρ» στις εργασιακές σχέσεις, όρους και συνθήκες αμοιβής με βάση τα «διεθνώς κρατούντα», δηλαδή μισθολόγια πείνας που υπογράφει η εργοδοτική Διεθνής Ομοσπονδία Μεταφορών (ITF). Υπονομεύει, με δυο λόγια, θεμελιώδεις κατακτήσεις των ναυτεργατών, προδιαγράφει το τσάκισμα των ΣΣΕ, ενώ νομιμοποιεί το σύγχρονο δουλεμπόριο των ναυτικών πρακτορείων. Εν ολίγοις, πατάει στην πρόκληση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών που αρνείται να υπογράψει ΣΣΕ από το 2010.

Επιπλέον, στον ΚΙΝΔ θα ενσωματωθούν όλες οι κατάπτυστες ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί μέχρι τώρα σε βάρος των ναυτεργατών, με πιο εμβληματικές αυτές που περιλαμβάνει ο νόμος 4714/2020, που κι αυτός στο πλαίσιο της MLC βάζει ταφόπλακα στην κλαδική ΣΣΕ ποντοπόρων, απαλλάσσει τους εφοπλιστές από ασφαλιστικές εισφορές, επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στις οργανικές συνθέσεις και κάνει ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα των ναυτεργατικών σωματείων.

Μέσα από μια τέτοια «αναμόρφωση» η κυβέρνηση επιδιώκει, όπως έλεγε από την πρώτη μέρα συγκρότησης της επιτροπής αναμόρφωσης ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης, «τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού πλοίου». Διευκρίνιζε δε για τον ΚΙΝΔ ότι «οι αδυναμίες του είναι εμφανείς, με πιο χαρακτηριστική τη μη συμμόρφωσή του με διεθνείς συμβάσεις που έχουν θεσπισθεί», δηλαδή στο «ξήλωμα» των ΣΣΕ και των όποιων κατοχυρωμένων συγκροτημένων ναυτεργατικών δικαιωμάτων. Επιπλέον συμπλήρωνε πως «η αναμόρφωση του ΚΙΝΔ αποτελεί την κορωνίδα των νομοθετικών παρεμβάσεων που καλούμαστε να υλοποιήσουμε»...

Απάντηση οι απεργιακές κινητοποιήσεις

«Συντονίζουμε τη δράση μας με όλους τους εργαζόμενους, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, για ΣΣΕ που κατοχυρώνουν σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για ρεύμα και βασικά αγαθά φτηνά για τον λαό», τονίζεται από τα σωματεία καλώντας τους ναυτεργάτες, μπροστά στην αναμόρφωση του ΚΙΝΔ, να διεκδικήσουν:

  • Κατάργηση του Ν.2687/53, του Ν.4714/2020 και όλων των αντεργατικών νόμων, εφαρμογή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, για το σύνολο των ναυτεργατών στα πλοία, απ' όποια χώρα και αν προέρχονται.
  • Πλήρη - σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων (με κατάργηση του Ν.4150/2013) στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
  • Κατάργηση του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ν.2932/2001 για την «απελευθέρωση» της ακτοπλοΐας και γενικότερα των εσωτερικών θαλάσσιων μεταφορών της χώρας.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ