ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Σερβικές αντιδράσεις στις δυτικές πιέσεις και αξίωση για «ειδική αντιμετώπιση»

Το Βελιγράδι καταγγέλλει είσοδο drones από το Κόσοβο

Την αύξηση των πιέσεων σε βάρος της σερβικής κυβέρνησης για να περιορίσει τις σχέσεις της με τη Μόσχα και να συμμετάσχει στις αντιρωσικές κυρώσεις κατήγγειλε η πρωθυπουργός της Σερβίας, Ανα Μπρνάμπιτς, τονίζοντας ότι το Βελιγράδι δεν έχει αλλάξει θέση και ότι αυτή «καθορίζεται πρώτα απ' όλα με βάση το εθνικό συμφέρον».

Συμπλήρωσε ότι «καταφέρνουμε για την ώρα να υπερασπιστούμε τη θέση μας και να είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία», καθώς και ότι «η Σερβία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση, εξαιτίας όλων όσα μας έκαναν στα τέλη του 20ού και στις αρχές του 21ου αιώνα».

Σε ό,τι αφορά το θέμα του Κοσόβου, αφού υπενθύμισε τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» από ΗΠΑ - ΕΕ, που αποτυπώνονται στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επέκρινε την Πρίστινα ότι δεν δείχνει καμία διάθεση συμβιβασμού. Ανέφερε δε ότι «η Δύση βιάζεται να αφαιρέσει το ζήτημα του Κοσόβου από την ημερήσια διάταξη», ώστε να επιβληθεί στη συνέχεια μία κατάσταση «γενικής λήθης».

Την ίδια στιγμή, ο Σέρβος υπουργός Αμυνας Μ. Βούτσεβιτς κατήγγειλε χτες ότι μπήκαν στον σερβικό εναέριο χώρο drones που «απογειώθηκαν όλα από το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου». Επανέλαβε ότι ο Σέρβος Πρόεδρος Βούτσιτς είχε εκδώσει διαταγή για «εξάλειψη» drones που πιθανώς θα εισέλθουν στον εναέριο χώρο της Σερβίας, και ότι έχει θέσει τις σερβικές δυνάμεις σε κατάσταση «υψηλότερης επιφυλακής».

Από τη μεριά της Πρίστινας, ο Κοσοβάρος υπουργός Αμυνας Α. Μεχάι δήλωσε ότι «τέτοια ρητορική είναι μόνο ένα πρόσχημα για την αύξηση του αριθμού των σερβικών στρατευμάτων γύρω από τα σύνορα με τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου, ως μέσο διάδοσης κατάστασης πανικού στους πολίτες και των δύο κρατών».

Αργότερα, το υπουργείο Αμυνας της Σερβίας ανακοίνωσε ότι καταρρίφθηκε και ένα drone που εντοπίστηκε πάνω από στρατιωτικές υποδομές στην πόλη Ράσκα.

Υπενθυμίζεται ότι οι εντάσεις στη σερβο-κοσοβάρικη μεθόριο μπαίνουν σε νέα φάση όξυνσης μετά τις κλιμακούμενες ποινές, που έθεσε σε εφαρμογή η Πρίστινα, για όσα οχήματα κυκλοφορούν στην επικράτειά του προτεκτοράτου του Κοσόβου χωρίς να αντικαθιστούν τις σερβικές πινακίδες τους με άλλες, που εκδίδουν οι κοσοβάρικες αρχές.

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας - Αλβανίας

Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, μετά από συνάντηση με την Αλβανίδα ομόλογό του Ολτα Τζάσκα, σημείωσε ότι στην επικείμενη «συνάντηση ανώτατου επιπέδου» που σχεδιάζουν οι δύο πλευρές θα ιεραρχηθεί η ενίσχυση της συνεργασίας για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δίκτυα μεταφορών, στρατιωτική βιομηχανία, κυβερνοασφάλεια και Υγεία.

«Ως Τουρκία είμαστε Νο 1 επενδυτές στη χώρα», είπε, ξεχωρίζοντας την ετοιμότητα της Αγκυρας να συμβάλει και στην ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας της Αλβανίας.

ΗΠΑ
«Ανησυχία» για «διαφαινόμενη απειλή» του Ιράν στη Σ. Αραβία

Την «ανησυχία» τους για «διαφαινόμενη απειλή» χτυπήματος κατά της Σαουδικής Αραβίας από το Ιράν εκφράζουν οι ΗΠΑ, σε μια παρέμβαση που καταγράφεται με φόντο τις καταγγελίες της Ουάσιγκτον ότι η Τεχεράνη πουλάει οπλικά συστήματα στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και εν μέσω της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας για την απόφαση του Ριάντ να στηρίξει την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για σημαντική μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής αυτόν τον μήνα.

Συγκεκριμένα, πριν τη νέα παρέμβαση της Ουάσιγκτον προηγήθηκε σχετικό δημοσίευμα από την αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» πως οι «Φρουροί της Ιρανικής Επανάστασης» «σχεδίαζαν σύντομα ή μέσα σε ένα 48ωρο επίθεση» στη Σαουδική Αραβία. Το ίδιο δημοσίευμα, επικαλούμενο δηλώσεις Αμερικανών και Σαουδαράβων αξιωματούχων, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι σε κατάσταση «υψηλού συναγερμού» για επικείμενη επίθεση του Ιράν στη Σαουδική Αραβία.

Σε ανακοίνωση του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο εκφράστηκε στη συνέχεια η «ανησυχία για τη διαφαινόμενη απειλή» στη Σαουδική Αραβία από τη μεριά του Ιράν, ενώ επισημαίνεται πως οι ΗΠΑ παραμένουν «σε συνεχή επαφή με τους Σαουδάραβες μέσω στρατιωτικών και αντικατασκοπευτικών διαύλων».

«Δεν θα διστάσουμε να ενεργήσουμε για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των εταίρων μας στην περιοχή», ανέφερε η ανακοίνωση του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Επίσης, όταν ρωτήθηκε σχετικά το ανώτερο στέλεχος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πατ Ράιντερ, δήλωσε πως οι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι «είναι ανήσυχοι για την κατάσταση απειλών στην περιοχή». Πρόσθεσε πως διατηρούν «τακτικές επαφές με τους Σαουδάραβες εταίρους». Απείλησε δε το Ιράν πως οι ΗΠΑ «διατηρούν το δικαίωμα να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν εαυτές όπου και να υπηρετούν οι δυνάμεις τους, είτε στο Ιράκ, είτε οπουδήποτε αλλού».

Τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ δεν σχολίασαν άμεσα ούτε οι αξιωματούχοι στη Σαουδική Αραβία ούτε στο Ιράν.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέα δώρα στα ενεργειακά μονοπώλια, πανάκριβοι λογαριασμοί για τα λαϊκά νοικοκυριά

Να «χρυσώσει» το χάπι για τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές της Ενέργειας για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά στις ΗΠΑ επιχειρεί η κυβέρνηση Μπάιντεν, ανακοινώνοντας ότι σχεδιάζει να διαθέσει 13,5 δισ. δολάρια για τα πιο φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, ώστε να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος θέρμανσης τον χειμώνα. Στην πραγματικότητα, βέβαια, και αυτό το πακέτο θα διασφαλίσει την τεράστια κερδοφορία των ενεργειακών μονοπωλίων.

Χαρακτηριστικά, οι Αμερικανοί αναμένεται να πληρώσουν 28% ακριβότερα τη θέρμανση των σπιτιών τον χειμώνα σε σχέση με πέρσι, ενώ ήδη υπολογίζεται πως εκατομμύρια νοικοκυριά χρωστούν σε λογαριασμούς προς τις εταιρείες Κοινής Ωφέλειας πάνω από 16,1 δισ. δολάρια.

Σε ένα ακόμα μποναμά προς τα μονοπώλια του κλάδου της «ενεργειακής αναβάθμισης», το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι θα δώσει 9 δισ. δολάρια για ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών.

Αργά χτες βράδυ η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχώρησε σε νέα αύξηση στα επιτόκια κατά 0,75%. Ο επικεφαλής της Fed, Τζ. Πάουελ, προανήγγειλε μάλιστα πως έχει ακόμη «κάποια απόσταση να διανύσει» προτού ολοκληρωθεί ο τρέχων κύκλος αύξησης των επιτοκίων.

Στη Γαλλία η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Ανιές Πανιέ-Ρουσενάρ τάχθηκε υπέρ του συνδυασμού και της μεγαλύτερης χρήσης των ΑΠΕ και της πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ρεύματος, υποστηρίζοντας πως «αποτελούν μέρος των ουσιαστικών λύσεων για την έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα» και καλώντας τους Γάλλους βουλευτές να ψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο που παρουσίασε στην Εθνοσυνέλευση.

«Εξοικονόμηση» σε βάρος των λαϊκών αναγκών

Στο Βέλγιο, στο μεταξύ, η μείωση του φωτισμού κεντρικών και μικρότερων δρόμων για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας έχει αυξήσει τα ατυχήματα σε βάρος εργαζομένων, σπουδαστών και μαθητών που προσπαθούν να πάνε προς τις δουλειές τους και τους χώρους εκπαίδευσης ή να επιστρέψουν από αυτές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του βελγικού δικτύου RTL, πάνω από 160 δήμοι της (γαλλόφωνης) Βαλλονίας κατέβασαν τον διακόπτη ηλεκτροφωτισμού των δρόμων από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πολλές δεκάδες ατυχήματα λόγω ανύπαρκτου ή ελλιπούς φωτισμού. Από τους 197 δήμους που διαχειρίζεται η εταιρεία διαχείρισης Ενέργειας, Ores, οι 164 έχουν αποδεχθεί το μέτρο ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος κατά 37% και να εξοικονομηθούν συνολικά 12 εκατ. ευρώ.

Αρχικά, την 1η Οκτωβρίου, οι δήμαρχοι των 19 δήμων των Βρυξελλών είχαν αποφασίσει να σβήνουν τα δημόσια φώτα 30 λεπτά πριν από την ανατολή του ήλιου για να εξοικονομείται ενέργεια. Ωστόσο, μετά την καταγραφή τουλάχιστον 180 ατυχημάτων (λόγω ελλιπούς ή καθόλου φωτισμού) με σοβαρά τραυματίες πεζούς ή ποδηλάτες που πήγαιναν στη δουλειά ή στο σχολείο πριν ξημερώσει, κάποιοι δήμαρχοι πήραν πίσω το μέτρο...

Παράλληλα, επικαλούμενη την «εξοικονόμηση», η κυβέρνηση Μακρόν ενθαρρύνει την τηλεργασία ώστε να μειωθούν οι διαδρομές, η χρήση κεντρικής θέρμανσης σε εταιρείες και επιχειρήσεις... Σχετική πρωτοβουλία έχει αναλάβει από τον Σεπτέμβριο η «Αir France», που προχώρησε στο κλείσιμο των κεντρικών της γραφείων και πολλών παραρτημάτων της τις Παρασκευές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ