Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Σερβικές αντιδράσεις στις δυτικές πιέσεις και αξίωση για «ειδική αντιμετώπιση»

Το Βελιγράδι καταγγέλλει είσοδο drones από το Κόσοβο

Την αύξηση των πιέσεων σε βάρος της σερβικής κυβέρνησης για να περιορίσει τις σχέσεις της με τη Μόσχα και να συμμετάσχει στις αντιρωσικές κυρώσεις κατήγγειλε η πρωθυπουργός της Σερβίας, Ανα Μπρνάμπιτς, τονίζοντας ότι το Βελιγράδι δεν έχει αλλάξει θέση και ότι αυτή «καθορίζεται πρώτα απ' όλα με βάση το εθνικό συμφέρον».

Συμπλήρωσε ότι «καταφέρνουμε για την ώρα να υπερασπιστούμε τη θέση μας και να είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία», καθώς και ότι «η Σερβία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση, εξαιτίας όλων όσα μας έκαναν στα τέλη του 20ού και στις αρχές του 21ου αιώνα».

Σε ό,τι αφορά το θέμα του Κοσόβου, αφού υπενθύμισε τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» από ΗΠΑ - ΕΕ, που αποτυπώνονται στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επέκρινε την Πρίστινα ότι δεν δείχνει καμία διάθεση συμβιβασμού. Ανέφερε δε ότι «η Δύση βιάζεται να αφαιρέσει το ζήτημα του Κοσόβου από την ημερήσια διάταξη», ώστε να επιβληθεί στη συνέχεια μία κατάσταση «γενικής λήθης».

Την ίδια στιγμή, ο Σέρβος υπουργός Αμυνας Μ. Βούτσεβιτς κατήγγειλε χτες ότι μπήκαν στον σερβικό εναέριο χώρο drones που «απογειώθηκαν όλα από το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου». Επανέλαβε ότι ο Σέρβος Πρόεδρος Βούτσιτς είχε εκδώσει διαταγή για «εξάλειψη» drones που πιθανώς θα εισέλθουν στον εναέριο χώρο της Σερβίας, και ότι έχει θέσει τις σερβικές δυνάμεις σε κατάσταση «υψηλότερης επιφυλακής».

Από τη μεριά της Πρίστινας, ο Κοσοβάρος υπουργός Αμυνας Α. Μεχάι δήλωσε ότι «τέτοια ρητορική είναι μόνο ένα πρόσχημα για την αύξηση του αριθμού των σερβικών στρατευμάτων γύρω από τα σύνορα με τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου, ως μέσο διάδοσης κατάστασης πανικού στους πολίτες και των δύο κρατών».

Αργότερα, το υπουργείο Αμυνας της Σερβίας ανακοίνωσε ότι καταρρίφθηκε και ένα drone που εντοπίστηκε πάνω από στρατιωτικές υποδομές στην πόλη Ράσκα.

Υπενθυμίζεται ότι οι εντάσεις στη σερβο-κοσοβάρικη μεθόριο μπαίνουν σε νέα φάση όξυνσης μετά τις κλιμακούμενες ποινές, που έθεσε σε εφαρμογή η Πρίστινα, για όσα οχήματα κυκλοφορούν στην επικράτειά του προτεκτοράτου του Κοσόβου χωρίς να αντικαθιστούν τις σερβικές πινακίδες τους με άλλες, που εκδίδουν οι κοσοβάρικες αρχές.

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας - Αλβανίας

Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, μετά από συνάντηση με την Αλβανίδα ομόλογό του Ολτα Τζάσκα, σημείωσε ότι στην επικείμενη «συνάντηση ανώτατου επιπέδου» που σχεδιάζουν οι δύο πλευρές θα ιεραρχηθεί η ενίσχυση της συνεργασίας για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δίκτυα μεταφορών, στρατιωτική βιομηχανία, κυβερνοασφάλεια και Υγεία.

«Ως Τουρκία είμαστε Νο 1 επενδυτές στη χώρα», είπε, ξεχωρίζοντας την ετοιμότητα της Αγκυρας να συμβάλει και στην ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας της Αλβανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ