Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΗΠΑ
«Ανησυχία» για «διαφαινόμενη απειλή» του Ιράν στη Σ. Αραβία

Την «ανησυχία» τους για «διαφαινόμενη απειλή» χτυπήματος κατά της Σαουδικής Αραβίας από το Ιράν εκφράζουν οι ΗΠΑ, σε μια παρέμβαση που καταγράφεται με φόντο τις καταγγελίες της Ουάσιγκτον ότι η Τεχεράνη πουλάει οπλικά συστήματα στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και εν μέσω της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας για την απόφαση του Ριάντ να στηρίξει την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για σημαντική μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής αυτόν τον μήνα.

Συγκεκριμένα, πριν τη νέα παρέμβαση της Ουάσιγκτον προηγήθηκε σχετικό δημοσίευμα από την αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» πως οι «Φρουροί της Ιρανικής Επανάστασης» «σχεδίαζαν σύντομα ή μέσα σε ένα 48ωρο επίθεση» στη Σαουδική Αραβία. Το ίδιο δημοσίευμα, επικαλούμενο δηλώσεις Αμερικανών και Σαουδαράβων αξιωματούχων, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι σε κατάσταση «υψηλού συναγερμού» για επικείμενη επίθεση του Ιράν στη Σαουδική Αραβία.

Σε ανακοίνωση του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο εκφράστηκε στη συνέχεια η «ανησυχία για τη διαφαινόμενη απειλή» στη Σαουδική Αραβία από τη μεριά του Ιράν, ενώ επισημαίνεται πως οι ΗΠΑ παραμένουν «σε συνεχή επαφή με τους Σαουδάραβες μέσω στρατιωτικών και αντικατασκοπευτικών διαύλων».

«Δεν θα διστάσουμε να ενεργήσουμε για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των εταίρων μας στην περιοχή», ανέφερε η ανακοίνωση του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Επίσης, όταν ρωτήθηκε σχετικά το ανώτερο στέλεχος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πατ Ράιντερ, δήλωσε πως οι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι «είναι ανήσυχοι για την κατάσταση απειλών στην περιοχή». Πρόσθεσε πως διατηρούν «τακτικές επαφές με τους Σαουδάραβες εταίρους». Απείλησε δε το Ιράν πως οι ΗΠΑ «διατηρούν το δικαίωμα να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν εαυτές όπου και να υπηρετούν οι δυνάμεις τους, είτε στο Ιράκ, είτε οπουδήποτε αλλού».

Τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ δεν σχολίασαν άμεσα ούτε οι αξιωματούχοι στη Σαουδική Αραβία ούτε στο Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ