Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ, νέες «προειδοποιήσεις» για πυρηνικά από τη Ρωσία

Φινλανδία και Σουηδία «ανοιχτές» στην ανάπτυξη ΝΑΤΟικών πυρηνικών και μόνιμων βάσεων

Νέα οπλικά συστήματα ετοιμάζονται να στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, με έμφαση στην αεράμυνα, καθώς συνεχίζονται τα ρωσικά χτυπήματα σε ενεργειακές και άλλες υποδομές της χώρας, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται σκληρές μάχες στα ανατολικά και στα νότια, όπου ο ουκρανικός στρατός επιχειρεί να ανακτήσει εδάφη.

Την ίδια στιγμή, προχωρά το σχέδιο νέας διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία, με τη Σουηδία και τη Φινλανδία να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να δεχθούν την ανάπτυξη ΝΑΤΟικών πυρηνικών όπλων όταν ενταχθούν στη «Συμμαχία».

Στο άλλο στρατόπεδο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμ. Μεντβέντεφ, προειδοποίησε για ακόμη μια φορά για μια παγκόσμια σύγκρουση με τη χρήση πυρηνικών όπλων, αν η Ρωσία δεν κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και αν το Κίεβο επανακτήσει τα ουκρανικά εδάφη που προσάρτησε η Ρωσία.

Οπως είπε, στόχος του Κιέβου «είναι η ανάκτηση όλων των εδαφών που του ανήκαν στο παρελθόν. Με άλλα λόγια, η προσάρτησή τους από τη Ρωσία. Αυτό αποτελεί απειλή για την ύπαρξη του κράτους μας και την κατάρρευση της σημερινής Ρωσίας». Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, συμπλήρωσε, «αποτελεί βάσιμο λόγο για την εφαρμογή της παραγράφου 19 των θεμελιωδών αρχών της κρατικής πολιτικής της Ρωσίας στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής».

Στο μεταξύ, με δήλωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εμφανίστηκε να δηλώνει ότι «επαναβεβαιώνουμε πλήρως τη δέσμευσή μας στην κοινή δήλωση των ηγετών των πέντε κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα για την αποτροπή ενός πυρηνικού πολέμου», προσθέτοντας ωστόσο ότι οι πέντε πυρηνικές δυνάμεις παρασύρονται «στο χείλος μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης» και ότι η Δύση πρέπει να σταματήσει «να ενθαρρύνει τις προκλήσεις με όπλα μαζικής καταστροφής, που μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες».

Σύμφωνα δε με δημοσίευμα των «New York Times» που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, ανώτεροι αξιωματικοί του ρωσικού στρατού φέρεται να συζήτησαν πρόσφατα σε ποια περίπτωση και με ποιο τρόπο η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

ΗΠΑ: Αυξάνεται διαρκώς η τεράστια στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τον ουκρανικό στρατό, τους «συμμάχους και τους εταίρους» για να βελτιώσουν την άμυνα της Ουκρανίας, σύμφωνα με ενημέρωση του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, με φόντο τις ρωσικές επιθέσεις των τελευταίων βδομάδων σε υποδομές Ενέργειας.

Οπως σημειώνεται, οι ΗΠΑ έχουν ήδη παράσχει τεράστια στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία - που ξεπερνά τα 18 δισ. δολάρια. Μέσα σε αυτήν περιλαμβάνονται και 1.400 όπλα αεράμυνας μικρής εμβέλειας «Stinger», ενώ άλλα κράτη του ΝΑΤΟ και «εταίροι» έχουν επίσης παράσχει αεράμυνα μικρής εμβέλειας.

Το επόμενο διάστημα το Κίεβο αναμένεται να παραλάβει από τις ΗΠΑ 8 συστήματα Πυραύλων Επιφανείας - Αέρος (NASAM), τα οποία μπορούν να αμυνθούν ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα αεροπορικών απειλών. Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται ήδη να χρησιμοποιούν το σύστημα, το οποίο εκτοξεύει πολλούς διαφορετικούς πυραύλους. Η Γερμανία και η Ισπανία επίσης έστειλαν πρόσφατα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.

Επιπλέον, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί για μια σειρά μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων του συστήματος Vampire και άλλων συστημάτων ραντάρ.

Εξάλλου οι ΗΠΑ στήριξαν την απόφαση της Σλοβακίας να δώσει στην Ουκρανία αντιπυραυλικά συστήματα S-300 με τη δέσμευση να παράσχουν στη Σλοβακία συστήματα αεράμυνας, δηλαδή στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Χρηματοδότηση 47,6 εκατ. δολαρίων θα λάβει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και η εταιρεία «Tetra Tech» για να εκπαιδεύσει Ουκρανούς στον εντοπισμό και απομάκρυνση ναρκών.

Επιθεωρήσεις του αμερικανικού στρατού στην Ουκρανία

Σε μια πρώτη δημόσια παραδοχή ότι οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ που βρίσκονται στην Ουκρανία εκτελούν κι άλλα «καθήκοντα» εκτός από τη φύλαξη της πρεσβείας στο Κίεβο, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι διεξάγονται επιτόπιες επιθεωρήσεις στα αποθέματα όπλων στην Ουκρανία.

Από τον Σεπτέμβρη το Πεντάγωνο έχει συστήσει επιτροπές που εξετάζουν τη «διαφάνεια» σε σχέση με τη χρήση και την κατάληξη των αμερικανικών εξοπλισμών που στέλνονται στην Ουκρανία, δεδομένων των τεράστιων ποσών που εγκρίνονται ως στρατιωτική βοήθεια. Στο μεταξύ, Ρεπουμπλικάνοι αλλά και Δημοκρατικοί του Κογκρέσου ζητούν αυξημένο έλεγχο στα δισ. στρατιωτικής βοήθειας που αποστέλλονται στο Κίεβο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επανειλημμένα πως δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την πορεία των εξοπλισμών από τη στιγμή που θα περάσουν τα ουκρανικά σύνορα, ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πάρα πολλά από αυτά τα όπλα εκτρέπονται στη «μαύρη αγορά» και καταλήγουν στο οργανωμένο έγκλημα και σε τρομοκρατικές οργανώσεις στην Ευρώπη και αλλού.

Πριν από λίγες μέρες η φινλανδική αστυνομία ανέφερε ότι ήδη όπλα που προορίζονταν για την Ουκρανία κατασχέθηκαν από εγκληματίες και «τραβούν» τον δρόμο προς τη Βόρεια Ευρώπη. «Οπλα με προορισμό την Ουκρανία βρέθηκαν επίσης στη Σουηδία, στη Δανία και την Ολλανδία», στα χέρια εγκληματιών, δήλωσε ο επικεφαλής επιθεωρητής από το Εθνικό Γραφείο Ερευνών της Φινλανδίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, συζήτησε πρόσφατα με τους Ουκρανούς «την ανάγκη για λογοδοσία» σχετικά με τα όπλα που παραδίδονται.

Ετσι, ο αμυντικός ακόλουθος των ΗΠΑ στην Ουκρανία, στρατηγός Γκ. Χάρμον, μαζί με το στρατιωτικό προσωπικό της πρεσβείας διεξάγουν επιθεωρήσεις των αμερικανικών αποθεμάτων όπλων σε ουκρανικό έδαφος, «όπου οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέπουν». Επιπλέον, οι ΗΠΑ δημιουργούν λεπτομερή αρχεία για κάθε αποστολή λίγο πριν εισέλθει στην Ουκρανία και στη συνέχεια καταγράφονται και παρακολουθούνται τα όπλα μέχρι την πρώτη γραμμή του μετώπου, ενώ η Ουκρανία αναφέρει λεπτομερώς τις ζημιές και τις απώλειες των όπλων στο πεδίο...

Φινλανδία και Σουηδία εξετάζουν την ανάπτυξη πυρηνικών

«Δεν πρέπει να θέσουμε καμία προϋπόθεση» για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, επισήμανε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, σε συνέντευξη Τύπου με τον Σουηδό ομόλογό της, όταν ρωτήθηκαν για το ενδεχόμενο στα δύο κράτη να αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα. «Περιμένουμε να γίνουμε μέλη και μετά να συζητηθούν τέτοιου είδους θέματα», συμπλήρωσε η σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, διαβεβαίωσε ότι η προσέγγιση των δύο σκανδιναβικών κρατών στο θέμα των πυρηνικών όπλων είναι κοινή.

Εξάλλου, πριν από λίγες μέρες είχε διαρρεύσει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η φινλανδική κυβέρνηση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και σε αυτό δεν περιλαμβάνονται περιορισμοί για την παρουσία μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ ή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στη χώρα. Οπως έχει δηλώσει η Μαρίν σε φινλανδικά ΜΜΕ, θα ήταν «άστοχο» η κυβέρνηση να θέσει τέτοιους περιορισμούς ως προς τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ.

Την απόφαση της Νορβηγίας να θέσει τον στρατό της σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού σχολίασε χτες το ρωσικό ΥΠΕΞ, καθώς εντείνεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός στη Βαλτική Θάλασσα, αλλά και στην Αρκτική.

Η Ρωσία αντιλαμβάνεται τις στρατιωτικές προετοιμασίες της Νορβηγίας κοντά στα σύνορά της ως πορεία κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα. «Ξένες μόνιμες στρατιωτικές βάσεις εμφανίζονται στη Νορβηγία. Οι υποδομές εκσυγχρονίζονται, αγοράζεται σύγχρονος εξοπλισμός και το Οσλο συγκαταλέγεται πλέον στους πιο ενεργούς υποστηρικτές της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην Αρκτική», ανέφερε.

Κίεβο: Το Ιράν θα στείλει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία

Παράλληλα με την εμπλοκή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, φαίνεται να διευρύνεται η εμπλοκή με συμμετοχή και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με τις ΗΠΑ και την Ουκρανία να καταγγέλλουν το Ιράν πως εκτός από τα drones που έχει παραδώσει στη Ρωσία, ετοιμάζεται να της πουλήσει και βαλλιστικούς πυραύλους.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας δήλωσε προχτές ότι επί του παρόντος δεν διαθέτει αποτελεσματική άμυνα έναντι των τύπων βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν με «βεληνεκές 300 χλμ. και 700 χλμ.», που θα επιτρέψουν στις ρωσικές δυνάμεις «να χτυπήσουν οπουδήποτε εντός της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με τον Γ. Ιχνάτ, εκπρόσωπο της διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, οι πύραυλοι από το Ιράν θα αντικαταστήσουν τους ρωσικούς πυραύλους «Iskander» που τελειώνουν και «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παραδοθούν στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας, από όπου μπορούν να εκτοξευθούν για να απειλήσουν ολόκληρη την επικράτεια».

Νωρίτερα, το CNN είχε μεταδώσει ότι το Ιράν ετοιμάζεται να στείλει στη Ρωσία περίπου 1.000 επιπλέον όπλα, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας εδάφους - εδάφους και περισσότερα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μ. Ποντολιάκ, χαρακτήρισε το Ιράν «συνεργό της ρωσικής επίθεσης» υπενθυμίζοντας πως Ιρανοί εκπαιδεύουν Ρώσους για τη χρήση drones «γνωρίζοντας ότι θα επιτεθούν στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας, προκαλώντας κύματα προσφύγων προς την ΕΕ».

Επίσης χτες η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε ξανά τη Βόρεια Κορέα ότι παρέχει μυστικά στρατιωτικό εξοπλισμό στη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αν όντως φτάνουν οι παραδόσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας, Τζ. Κίρμπι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ