Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Ρωσία επέστρεψε στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών

Η Ρωσία επέστρεψε στη συμφωνία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, αφού «έλαβε γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον ανθρωπιστικό διάδρομο και τα ουκρανικά λιμάνια που εμπλέκονται στην εξαγωγή γεωργικών προϊόντων για τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων κατά της Ρωσίας», ανακοίνωσε χτες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Μετά από μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας η Ουκρανία έστειλε προχτές βράδυ «επαρκείς γραπτές εγγυήσεις» στο Κοινό Συντονιστικό Κέντρο με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Καταγγέλλοντας ουκρανικά χτυπήματα με drones - με τη συμβολή της Βρετανίας - στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, η Ρωσία ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι θα αναστείλει τη συμμετοχή της και δεν θα επιτρέπει εμπορικά πλοία με σιτηρά να εισέρχονται στη «ζώνη ασφαλείας». Παράλληλα η Μόσχα είχε δηλώσει εδώ και καιρό πως σκοπεύει να αποχωρήσει από τη συμφωνία (να μην συμφωνήσει στην ανανέωσή της), καθώς δεν εφαρμόζεται το σκέλος για πλήρη απεμπλοκή των ρωσικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων από τις δυτικές κυρώσεις.

Στα πλαίσια ευρύτερων παζαριών, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν δήλωσε χτες ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να αποσυρθεί εκ νέου από τη συμφωνία, αλλά αν το κάνει, δεν θα εμποδίσει τις μεταφορές σιτηρών από την Ουκρανία στην Τουρκία. Επίσης δήλωσε στον Πρόεδρο της Ινδονησίας ότι η Μόσχα σκοπεύει να δωρίσει ποσότητα σιτηρών στις «πιο φτωχές χώρες».

Πάντως σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, είχε ζητήσει νωρίτερα «σκληρή απάντηση» από τη διεθνή κοινότητα σε περίπτωση που η Ρωσία διαταράξει τον «ανθρωπιστικό διάδρομο» στη Μαύρη Θάλασσα για τις εξαγωγές σιτηρών, ενώ ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Μ. Ποντολιάκ, ισχυρίστηκε πως η Ρωσία επέστρεψε στη συμφωνία «γιατί αποδείχθηκε ότι ο διάδρομος των σιτηρών θα λειτουργούσε ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή» της.

Στο μεταξύ, το ρωσικό ΥΠΕΞ θα καλέσει σύντομα την Βρετανίδα πρέσβειρα στη Μόσχα για εξηγήσεις σχετικά με την εμπλοκή της Μ. Βρετανίας στην επίθεση στη Μαύρη Θάλασσα και στην ανατίναξη των ρωσικών αγωγών «Nord Stream», όπως ισχυρίζεται η Μόσχα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών συμμετείχαν στην τρομοκρατική επίθεση στη βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη στις 29 Οκτώβρη και στην πράξη δολιοφθοράς κατά των αγωγών "Nord Stream"», σημείωσε χτες η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως στην Βρετανίδα πρέσβειρα θα παραδοθούν «υλικά ως αποδεικτικά στοιχεία» τα οποία επίσης θα δημοσιευτούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται το παζάρι για την εξαγωγή σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα (2023-09-06 00:00:00.0)
Εκατέρωθεν απειλές για χτυπήματα σε πλοία στη Μαύρη Θάλασσα (2023-07-22 00:00:00.0)
«Προειδοποιήσεις» της Μόσχας για «περαιτέρω βήματα» κατά της Βρετανίας (2022-11-02 00:00:00.0)
Νέες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη αναγγέλλουν τουρκικά ΜΜΕ (2022-06-22 00:00:00.0)
Εντείνονται οι κόντρες και τα παζάρια για τις εξαγωγές σιτηρών (2022-06-09 00:00:00.0)
Χερσαίο δρόμο και ουκρανικά λιμάνια ανοίγει η Ρωσία για εξαγωγές σιτηρών (2022-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ