Τετάρτη 22 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΞΑΓΩΓΗ ΣΙΤΗΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη αναγγέλλουν τουρκικά ΜΜΕ

Η Ρωσία άρχισε χτες να μεταφέρει σιτηρά από την περιφέρεια Ζαπορίζια, τμήμα της οποίας έχει καταλάβει, προς το ουκρανικό λιμάνι του Μπερντιάνσκ, που επίσης ελέγχει, για να το εξάγει σε άλλες χώρες, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την απεμπλοκή των ουκρανικών λιμανιών που ελέγχει το Κίεβο στη Μαύρη Θάλασσα και τη δημιουργία ασφαλών θαλάσσιων διαδρομών.

«Σιτηρά προς εξαγωγή μεταφέρονται στο λιμάνι (...) Χρειάζονται χιλιάδες τόνοι σιτηρών. Οι βασικοί αγοραστές των σιτηρών μας τώρα είναι η Μέση Ανατολή, οι αφρικανικές χώρες και η Τουρκία, καθώς και άλλοι έμποροι, μεταξύ άλλων στη Βόρεια Αμερική», σύμφωνα με φιλορώσο αξιωματούχο της Ζαπορίζια.

Νωρίτερα, το πρώτο τρένο που μετέφερε σιτηρά από τη Μελιτόπολη έφτασε στην Κριμαία και τα πρώτα πλοία με σιτηρά αναμένεται να αναχωρήσουν σύντομα από το λιμάνι του Μπερντιάνσκ. Η Ρωσία έχει ανακοινώσει ήδη πως πραγματοποιούνται εξαγωγές εμπορευμάτων από το λιμάνι της Μαριούπολης.

Ο κίνδυνος ακόμα μεγαλύτερης ενίσχυσης της λεγόμενης «επισιτιστικής ανασφάλειας» εντείνεται από τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, ενώ όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα προσπαθούν να επωφεληθούν πιέζοντας για ανταλλάγματα.

Η Αφρική είναι «όμηρος όσων ξεκίνησαν τον πόλεμο εναντίον της χώρας μας», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι σε βιντεοδιάσκεψη με τα μέλη της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ). Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι μπλοκάρει τα ουκρανικά λιμάνια και δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εξαγωγές σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων, ενώ η Ρωσία ζητά από την Ουκρανία να αποναρκοθετήσει την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

«Δύσκολες διαπραγματεύσεις» βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή για το άνοιγμα των ουκρανικών λιμανιών, συμπλήρωσε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας. «Δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος», ανέφερε και ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι «χρειάζονται αυτή την κρίση», «εσκεμμένα την επιδεινώνουν».

«Δεν έχει βρεθεί ακόμη κανένα πραγματικό εργαλείο για να διασφαλιστεί ότι η Ρωσία δεν θα επιτεθεί ξανά» στα λιμάνια, ανέφερε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας πως το Κίεβο και οι εταίροι του «προσπαθεί να οικοδομήσει μια νέα υλικοτεχνική υποστήριξη για εφοδιασμούς» με δημητριακά σε αφρικανικές χώρες και άλλες ηπείρους.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ για την εξαγωγή σιτηρών από λιμάνια της Ουκρανίας θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη την επόμενη βδομάδα, ανέφερε η τουρκική εφημερίδα «Milliyet», επικαλούμενη πηγές στο τουρκικό προεδρικό γραφείο.

Νωρίτερα το κανάλι «A Haber» ανέφερε ότι αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας σχεδιάζει να ταξιδέψει στη Ρωσία αυτήν τη βδομάδα, για να συζητήσει τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία.

Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός «Haberturk» μεταδίδει επίσης τις πληροφορίες για επικείμενη τετραμερή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, ενώ πηγές που επικαλείται ανέφεραν ότι τρεις διάδρομοι θα δημιουργηθούν βάσει του σχεδίου σε τέσσερα ξεχωριστά λιμάνια στην πόλη της Οδησσού και ότι από εκεί θα αποστέλλονται τόσο ουκρανικά όσο και ρωσικά τρόφιμα. Αναφέρεται ότι 30-35 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών αναμένεται να αποσταλούν από εκεί σε 6-8 μήνες.

Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ, Λιζ Τρας, θα μεταβεί σήμερα στην Τουρκία για να συζητήσει εναλλακτικές προκειμένου να μεταφερθούν σιτηρά από την Οδησσό, λέγοντας ότι είναι θέμα βδομάδων να βρεθεί μια λύση.

Η δε εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, υποστήριξε ότι η άνοδος στις τιμές των σιτηρών ήταν αποτέλεσμα των «καταστροφικών» ενεργειών της Δύσης και όχι του αποκλεισμού των ουκρανικών εξαγωγών από τη Μόσχα. Η Δύση, ανέφερε, έχει κάνει «συστηματικά λάθη» στον σχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής και προκάλεσε άνοδο του πληθωρισμού παγκοσμίως, με «κοντόφθαλμους» χρηματοοικονομικούς και νομισματικούς μηχανισμούς που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ισχυρίστηκε πως η άνοδος των τιμών είναι επίσης αποτέλεσμα μιας πολιτικής για την «κακώς μελετημένη» ενεργειακή μετάβαση από τις χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, αναφέροντας την αναγκαστική εισαγωγή βιοκαυσίμων.

Τέλος, έκανε λόγο για «παράνομους περιορισμούς» που επέβαλε η Δύση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι οποίοι προκάλεσαν διαταραχές στη ρωσική εφοδιαστική αλυσίδα, ιδιαίτερα στις εξαγωγές σιτηρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ