Τετάρτη 22 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΝΑΤΟικό πρωτοπαλίκαρο στην υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών

INTIME NEWS

Ρόλο πρωτοπαλίκαρου στην υλοποίηση των πιο επικίνδυνων πολεμικών σχεδιασμών των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ διεκδικεί η ντόπια αστική τάξη, εμπλέκοντας τον λαό σε όλο και πιο επικίνδυνες εξελίξεις, λίγο πριν κατασταλάξουν μάλιστα σε συγκεκριμένα προτάγματα και αποστολές την επόμενη βδομάδα στη Μαδρίτη, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Χτες, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπ. Τζόνσον, συζητώντας, σύμφωνα με το Μαξίμου, τις «προκλήσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα, σε μία συγκυρία κρίσιμη για την επίδειξη ενότητας της Συμμαχίας στη στήριξη της Ουκρανίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Βρετανό ομόλογό του για την «υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας και της απόδοσης σε αυτήν καθεστώτος υποψηφίου», ζήτημα που προκαλεί και αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, «αποθεώνοντας» την κοροϊδία και τα προσχήματα για την ελληνική εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ως δήθεν «ανάχωμα»... στον αναθεωρητισμό και στην τουρκική επιθετικότητα, σε συνέντευξή του στο «capital.gr», ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Οταν σήμερα αναδεικνύουμε τον τουρκικό επεκτατισμό στην Ανατολική Μεσόγειο τον αντιπαραβάλλουμε, σε έναν βαθμό, με αυτό το οποίο έγινε στη Ρωσία και την Ουκρανία. Και αυτό είναι κάτι το οποίο οι εταίροι μας το αντιλαμβάνονται. Δεν γίνεται σήμερα, είναι αδιανόητο να συζητάει οποιοσδήποτε για αλλαγή συνόρων. Αρα οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, με οποιαδήποτε δικαιολογία, είναι παντελώς αδιανόητη και καταδικαστέα εξ αρχής. Είναι μια συζήτηση την οποία κανείς ποτέ δεν πρόκειται καν να δεχθεί να κάνει».

Αυτά τα έλεγε για τους «πρώτους διδάξαντες» τον αναθεωρητισμό, τις αλλαγές συνόρων και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΝΑΤΟικούς που δίνουν «αέρα στα πανιά» της επιθετικότητας της Τουρκίας.

Αλλωστε, συνεχίζοντας να κάνει το μαύρο άσπρο, είπε πως «η θέση της χώρας, σήμερα, είναι γεωπολιτικά ενισχυμένη. Και ως προς τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχαμε μία πολύ επιτυχημένη επίσκεψη στις ΗΠΑ, η οποία επανεπιβεβαίωσε το στρατηγικό βάθος των σχέσεών μας. Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν στηρίξει ανεπιφύλακτα την Ελλάδα, όπως έχουν κάνει πια, θα έλεγα, και όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως προς τις διμερείς τους τοποθετήσεις», την ώρα που είτε ανοιχτά ΑμερικανοΝΑΤΟικοί παράγοντες αναγνωρίζουν τα «δίκια» της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο είτε «συμβουλεύουν» για «διάλογο» και «εξεύρεση λύσεων» σε «συμμαχικό πνεύμα».

Παραπέρα, υποστήριξε ότι αυτή «η μακροπρόθεσμη επένδυση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην ενίσχυση της χώρας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή (...) έρχεται και συνδέεται και με την πρόοδο που έχουμε κάνει στο οικονομικό επίπεδο. Διότι αν η Ελλάδα εξακολουθούσε να είναι υπό επιτήρηση, εξακολουθούσε να είναι το "μαύρο πρόβατο" της Ευρώπης, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε την ίδια αξιοπιστία όταν διεκδικούμε υποστήριξη στα γεωπολιτικά μας δίκαια», ισχυρίστηκε, εξαρτώντας τη δήθεν στήριξη των «συμμάχων και εταίρων» από τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής στο εσωτερικό υπέρ του κεφαλαίου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, παρέθεσε χτες αποχαιρετιστήριο γεύμα προς τιμήν του απερχόμενου πρέσβη της Αιγύπτου, Ismail Khairat. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά την πρόποσή του, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην «εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων» μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου τα τελευταία χρόνια, κάνοντας μνεία ιδιαίτερα στη σύναψη της συμφωνίας για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών στη βάση της UNCLOS, τον Αύγουστο του 2020, καθώς και στο Φόρουμ για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο έχει την έδρα του στο Κάιρο και έχει χαρακτήρα πλατφόρμας αναζήτησης - υπό αμερικανική επίβλεψη - «συνεννοήσεων» με όλες τις χώρες της περιοχής, και την Τουρκία, για να «τρέξουν» μπίζνες στις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας.

Αλλωστε, στο πλαίσιο της συνεχούς παροχής υπηρεσιών στον ευρωατλαντικό άξονα, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, και χτες κατασκοπευτικό αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (US Navy), τύπου «Lockheed EP-3E» σηκώθηκε από τη Σούδα για πτήση συλλογής στοιχείων πάνω από την Ανατολική Ρουμανία, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Παραπέρα, από 13 έως 17 Ιούνη διεξήχθη στο Λουτράκι Κορινθίας η 22η Σύσκεψη της Ομάδας Εργασίας Μηχανικού του ΝΑΤΟ (Military Engineer Working Group). Σύμφωνα με το ΓΕΣ, σκοπός της σύσκεψης ήταν «η ενημέρωση των εθνικών αντιπροσώπων των κρατών - μελών σχετικά με τις νεότερες εξελίξεις σε θέματα αρμοδιότητας Μηχανικού καθώς και η επικαιροποίηση και αναθεώρηση των σχετικών υφιστάμενων STANAG/STANREC (Standardization Agreement / Standardization Recommendation)» - ΝΑΤΟικά πρότυπα λειτουργίας του Οπλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ