Τετάρτη 22 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΝΑΤΟ
Διαρκή διαβούλια για τη νέα διεύρυνση της λυκοσυμμαχίας

Συνεχίζονται τα παζάρια για να «καμφθούν» οι «ενστάσεις» της Τουρκίας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το Σαββατοκύριακο έγιναν στις Βρυξέλλες νέες επαφές, με συμμετοχή Σουηδών και Φινλανδών διπλωματών. Από την Τουρκία συμμετείχε ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Ιμπρ. Καλίν, που επανέλαβε πως η επικείμενη Σύνοδος του ΝΑΤΟ δεν διαμορφώνει κάποια προθεσμία. Μεταξύ άλλων ο Καλίν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία ασφαλείας και ότι οι χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη της έχουν την υποχρέωση να εφαρμόσουν επακριβώς τα κεκτημένα του ΝΑΤΟ και να ικανοποιήσουν τις ανησυχίες ασφαλείας των κρατών - μελών.

Ο δε γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε ξανά «θεμιτές» τις «ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την τρομοκρατία» που έχει η Τουρκία, ενώ ανακοινώθηκε πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Χτες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, συζητώντας μαζί της και για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, υποδεχόμενος στο Παρίσι τον Γ. Στόλτενμπεργκ, είπε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και επιχειρηματολόγησε για τη σημασία Φινλανδία και Σουηδία να ενταχθούν σε αυτό.

Τέλος, να καταγραφεί ότι ο πρόεδρος της μεγαλύτερης επιχειρηματικής οργάνωσης της Τουρκίας (TUSIAD), Ορχάν Τουράν, πριν από κάποιες μέρες εξέφρασε την ελπίδα «τα προβλήματα και οι απαιτήσεις της Τουρκίας για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ να μπορέσουν να λυθούν με διαπραγματεύσεις, αναπτύσσοντας αμοιβαία κατανόηση και σύμφωνα με το συμμαχικό πνεύμα».

Στην Αγκυρα ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αύριο φτάνει στην Αγκυρα ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Γ. Λάπιντ, που την επόμενη βδομάδα αναμένεται να αναλάβει και χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Οι δύο πλευρές θα εστιάσουν στη συνεργασία τους για θέματα ασφάλειας, αλλά και συνολικά στις διμερείς σχέσεις, όπως και διάφορα περιφερειακά θέματα.

Παράλληλα, είναι βέβαιο πως στο τουρκο-ισραηλινό παζάρι κυριαρχεί και η Ενέργεια, υπό το βάρος φυσικά και διμερών διαφωνιών που παραμένουν. Την Κυριακή, οι Πρόεδροι των δύο χωρών, Ισαάκ Χέρτζογκ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία ο πρώτος ευχαρίστησε τον δεύτερο «για τις προσπάθειες εξουδετέρωσης των τρομοκρατικών δράσεων στο (τουρκικό) έδαφος (...) Η απειλή δεν έχει ακόμη εξαφανιστεί και οι αντιτρομοκρατικές προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ