ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με εκδήλωση τιμά την Ιωάννα Καρατζαφέρη

Το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ οργανώνει τη Δευτέρα 14 Νοέμβρη στις 7 μ.μ. στο φουαγιέ της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό εκδήλωση προς τιμήν της λογοτέχνιδας Ιωάννας Καρατζαφέρη, μαχητικής οπαδού του ΚΚΕ επί δεκαετίες και επιφυλλιδογράφου του «Ριζοσπάστη», επίσης για πολλά χρόνια.

Στην εκδήλωση, που έχει τίτλο «Μια γενναία γυναίκα στις λεωφόρους του κόσμου», για το έργο της Ιωάννας Καρατζαφέρη θα μιλήσουν τα μέλη του Τμήματος Πολιτισμού Γιώργος Μηλιώνης, δημοσιογράφος, και Νίκη Κυριαζή, φιλόλογος. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Φώντας Λάδης και η ερμηνεύτρια Γιώτα Βέη.

Αποσπάσματα από βιβλία της Ι. Καρατζαφέρη θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Ελένη Γερασιμίδου και Γιώργος Κιμούλης. Στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο με αποσπάσματα από τη δράση της δημιουργού και από συνεντεύξεις της σε ντοκιμαντέρ που έχει επιμεληθεί ο σκηνοθέτης Γιάννης Κατωμερής.

Η Ιωάννα Καρατζαφέρη παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ως συγγραφέας και αποτελεί, ίσως, μοναδική περίπτωση για την πρωτοτυπία του στιλ γραφής της, την ανάδειξη πλευρών της κατάστασης της γυναίκας, όταν το γυναικείο ζήτημα δεν συζητιόταν πλατιά, τη φρεσκάδα της ματιάς της, τον πλούτο κοινωνικών σχέσεων που αποτυπώνει στα γραπτά της.

Συνδέθηκε σε πολύ νεαρή ηλικία, καταρχάς συναισθηματικά, με το ΚΚΕ την περίοδο της ταξικής αναμέτρησης του Δεκέμβρη '44. Με αυτά τα συναισθήματα και με τα προσωπικά της χαρακτηριστικά μιας ανυπότακτης προσωπικότητας, τολμηρής, που αναζητούσε την αλήθεια και το δίκιο πορεύεται έως σήμερα στο πλάι του ΚΚΕ.

Στις αρχές της δεκαετίας του '60 έφυγε για τις ΗΠΑ ωθούμενη και από περιέργεια και δίψα για «περιπέτεια», αλλά και έχοντας δεσμούς με τη χώρα αυτή μέσω των μεταναστών συγγενών της. Εκεί εργάστηκε, ενώ σπούδασε και λογοτεχνία.

Καθοριστική για την πορεία της ήταν η επιβολή της δικτατορίας του 1967 με την ίδια να στρατεύεται πολύ ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα, ενώ συμμετείχε και στο αντιπολεμικό κίνημα των ΗΠΑ.

Απολύθηκε με εντολή της χούντας από την «Ολυμπιακή Αεροπορία» όπου εργαζόταν, ενώ τόσο την ίδια όσο και ανθρώπους από τον κύκλο της άρχισε να τους παρακολουθεί το FBI, με την Ιωάννα Καρατζαφέρη να καλείται και για ανάκριση. Τότε αποφάσισε να φύγει από τις ΗΠΑ και να εγκατασταθεί στη Σουηδία, όπου σπούδασε Θέατρο, ενώ συνέχιζε τον αντιδικτατορικό αγώνα.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974 συνεχίζοντας μέχρι και τις μέρες μας το συγγραφικό της έργο και την πολύπλευρη αγωνιστική της δράση.


Ενώνουμε τις δυνάμεις μας στη σκηνή και στην οθόνη

Πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνέλευση του νέου φορέα σκηνοθετών

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η ιδρυτική συνέλευση του φορέα Σκηνοθετών - Δημιουργών Οπτικοακουστικών και Παραστατικών Τεχνών, μέσα σε κλίμα δημιουργικής αισιοδοξίας. Σκηνοθέτες της νέας γενιάς, αλλά και πιο έμπειροι συνάδελφοι, παρευρέθηκαν στην ιδρυτική συνέλευση της Αθήνας, ενώ σκηνοθέτες από την υπόλοιπη Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη) συμμετείχαν διαδικτυακά.

Αναπτύχθηκε μια γόνιμη συζήτηση σχετικά με τη συνολική κατεύθυνση του καταστατικού και εξελέγη εννεαμελής προσωρινή διοίκηση, η οποία είναι επιφορτισμένη με την εγγραφή του σωματείου στα βιβλία σωματείων του Πρωτοδικείου Αθηνών, τη δημιουργία παραρτημάτων του φορέα σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, την ευρεία ενημέρωση του κλάδου, την εγγραφή νέων μελών και την προκήρυξη εκλογών μετά την έγκριση του νέου φορέα από το Πρωτοδικείο. Επιπλέον, στη συζήτηση τέθηκαν φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους σκηνοθέτες και τα οποία το επόμενο διάστημα θα κωδικοποιηθούν, ώστε η Ενωση Σκηνοθετών - Δημιουργών να ξεκινήσει τις πρώτες τοποθετήσεις επί συγκεκριμένων επαγγελματικών θεμάτων.

Η προσωρινή επιτροπή αποτελείται από τους Κώστα Φέρρη, Στρατούλα Θεοδωράτου, Σήφη Στάμου, Κώστα Σταματόπουλο, Γιάννη Κατωμερή, Λεωνίδα Βαρδαρό, Γκαίη Αγγελή, Στέφανο Χατζημιχαηλίδη και Στέφανο Μονδέλο.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο νέος φορέας: «Οποιος συνάδελφος επιθυμεί να επικοινωνήσει ή να εγγραφεί στον φορέα μπορεί να επικοινωνήσει με τους ακόλουθους τρόπους: Μέσω email στη διεύθυνση directorsmovement@gmail.com. Στη σελίδα μας στο Facebook, Κίνηση Σκηνοθετών, https://www.facebook.com/profile.php?id=100082985457661».


Μια βραδιά γεμάτη με μουσικές του Θ. Μικρούτσικου

Με τον Κ. Θωμαΐδη και την Μ. Παπαγιάννη
Με τον Κ. Θωμαΐδη και την Μ. Παπαγιάννη
Με ένα ζεστό χειροκρότημα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η συναυλία «Τα μπλουζ του Θάνου».

Σε μια ξεχωριστή βραδιά, γεμάτη μουσική, δεξιοτεχνία, ταλέντο και προπαντός αγάπη για τον Θάνο Μικρούτσικο παρουσιάστηκαν μουσικές στιγμές του, με τον τρόπο που εκείνος θα ήθελε. Ως ένας ανήσυχος και δημιουργικός καλλιτέχνης δεν επαναπαύθηκε και δεν σταμάτησε να ανανεώνει τη μουσική του. Αυτή του την ιδιότητα φώτισαν βασικοί συνεργάτες που πορεύθηκαν μαζί του σε διαφορετικές περιόδους. Οι Χρήστος Θηβαίος στο τραγούδι, Καλλίστρατος Δρακόπουλος στα τύμπανα, Μάξιμος Δράκος στο πιάνο, Γιώτης Κιουρτσόγλου στο μπάσο, David Lynch σε σαξόφωνο, φλάουτο, κρουστά και Θύμιος Παπαδόπουλος στα πνευστά ερμήνευσαν αγαπημένα κομμάτια του Θ. Μικρούτσικου μέσα από μια σύγχρονη ματιά, ενσωματώνοντας την τάση του συνθέτη προς τον σύγχρονο αυτοσχεδιασμό.

Στη συναυλία παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συγχάρηκε θερμά τους συντελεστές, ενώ είχε μια ζεστή συνάντηση και με την Μαρία Παπαγιάννη και την κόρη του Θ. Μικρούτσικου, Αλεξάνδρα. Παρευρέθηκε, ακόμα, η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.


Με τους Χρ. Θηβαίο και Θ. Παπαδόπουλο
Με τους Χρ. Θηβαίο και Θ. Παπαδόπουλο

Με τους Γ. Κιουρτσόγλου και D. Lynch
Με τους Γ. Κιουρτσόγλου και D. Lynch

«Το πάρτυ της ζωής μου» με την Ελ. Ράντου

Από την περασμένη βδομάδα στο Θέατρο «Διάνα» (Ιπποκράτου 7, Αθήνα) η Ελένη Ράντου παρουσιάζει την καινούργια της θεατρική δουλειά. Τίτλος της: «Το πάρτυ της ζωής μου».

Μια σόλο περφόρμανς σε δικό της κείμενο και σε έναν ρόλο... ζωής. Η Ελένη Ράντου γράφει πάλι - μετά τον «Κατάδικό μου» - μια συναρπαστική ιστορία μνήμης και «αμνησίας», ένα γλυκόπικρο πάρτι ζωής, σηματοδοτώντας τη μετά την πανδημία επιστροφή της στο Θέατρο «Διάνα». Ο Ανέστης Αζάς σκηνοθετεί και οι String Demons, Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη, συνοδεύουν μελωδικά - και όχι μόνο - ζωντανά επί σκηνής.

Ξετυλίγει με χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια 50 χρόνια «τραυμάτων» της ηρωίδας της, με φόντο τα τραύματα της σύγχρονης Ελλάδας,αναζητώντας 5.000 λόγους που τη ζωή αξίζει να τη ζήσεις. Μια απελπισμένη κραυγή ελπίδας στη μετα-COVID εποχή μας, μια τρυφερή εξομολόγηση, σε μια άκρως αληθινή ιστορία...

Παραστάσεις έως και τέλη Δεκέμβρη.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 20.00, Πέμπτη 20.30, Παρασκευή 21.00, Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.30.


Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Ζοζέ Σαραμάγκου

«Σαραμάγκου 100» είναι ο τίτλος του κινηματογραφικού αφιερώματος που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδας μαζί με την πρεσβεία της Πορτογαλίας από τις 10 έως τις 13 Νοέμβρη.

Στο αφιέρωμα θα προβληθούν έξι ταινίες εμπνευσμένες από τα βιβλία και τη ζωή του Πορτογάλου νομπελίστα. Θα προβληθούν οι ταινίες «Περί τυφλότητος» (Blindness, 2008), «Εμπάργκο» (2010), «Ο άνθρωπος αντίγραφο» (Enemy, 2013), αλλά και η πιο πρόσφατη ταινία μυθοπλασίας «Η χρονιά θανάτου» του Ρικάρντο Ρέις (2020). Θα προβληθούν επίσης τα ντοκιμαντέρ «Ζοζέ και Πιλάρ» (2010) και «Οι κληρονόμοι του Σαραμάγκου» (2020).

Στις ταινίες, που «ζωντανεύουν» στη μεγάλη οθόνη μερικά από τα σημαντικότερα βιβλία του Ζοζέ Σαραμάγκου, εμφανίζονται δημοφιλείς ηθοποιοί όπως η Τζούλιαν Μουρ και ο Τζέικ Τζίλενχααλ, ενώ τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν φωτίζουν την επιδραστική προσωπικότητά του, αλλά και τη σημαδιακή σχέση του με τη σύζυγό του Πιλάρ ντελ Ρίο.

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ