ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Πανελλαδική στάση εργασίας σήμερα

Στη στάση εργασίας από τις 11 π.μ., στη συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κοραή, αλλά και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 5 του Ιούλη καλεί η ΕΣΑΚ Δημοσίου

Σημαντικό αγωνιστικό σταθμό, που η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ επιδιώκει να μην έχει συνέχεια, τουλάχιστον πριν το Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, αποτελεί η σημερινή κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι πραγματοποιούν πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας - από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου - και στην Αθήνα συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κοραή, με αιχμή το Ασφαλιστικό και τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο δημόσιο.

Η ΕΣΑΚ Δημοσίου, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι τώρα προέχει «μέσα και μαζί με το ΠΑΜΕ, να οργανώσουμε την πάλη των εργαζομένων, με συντονιστικές επιτροπές, με συσπειρώσεις, συντονισμούς και πολύμορφους αγώνες».

Η παράταξη δίνει μεγάλη σημασία στη σημερινή κινητοποίηση, καθώς οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έχουν την ευκαιρία να στείλουν μήνυμα συνέχισης και έντασης των αγώνων, τόσο για το Ασφαλιστικό και τις αυξήσεις τους, όσο και για να μην περάσουν τα αντιδραστικά κυβερνητικά μέτρα για τις εργασιακές τους σχέσεις και τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Παράλληλα, η ΕΣΑΚ Δημοσίου στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της την οργάνωση του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ, που θα γίνει στην Αθήνα στις 5 του Ιούλη.

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι όλο και περισσότερο συνειδητοποιείται πως «η αναβαθμισμένη, δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, η Υγεία, η Πρόνοια, η συνταξιοδότηση, συνδέεται άμεσα με το δικαίωμα στην εργασία, με την καταπολέμηση της ανεργίας, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, με τη ριζική εναντίωση στις ιδιωτικοποιήσεις και εμπορευματοποιήσεις των κοινωνικών αγαθών της Υγείας, της Παιδείας, της συνταξιοδότησης».

Η παράταξη υπογραμμίζει, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι απαίτησαν νέες κατακτήσεις και τη μη συμμετοχή στον «κοινωνικό διάλογο»- απάτη.

«Ακριβώς σε αυτή την κρίσιμη φάση - τονίζεται στην ανακοίνωση - ο κοινωνικοεταιρικός συνδικαλισμός των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έδωσε ξανά χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, αποδεχόμενος την πρόσκληση για διάλογο του υπουργού Εργασίας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ανατάσσεται και να κομπορρημονεί, διαλαλώντας ότι τελείωσε η περίοδος της έντασης και τώρα "ανοίγει η αυλαία του κοινωνικού διαλόγου"».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η ανακοίνωση της παράταξης στο ζήτημα της Συλλογικής Σύμβασης και στα σχέδια της κυβέρνησης για το δημόσιο τομέα, μέσα και από το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ»: «Το περιεχόμενο αυτού του σχεδίου για νέο μισθολόγιο, που θα συνδέεται με τη λεγόμενη αποδοτικότητα, για κώδικα δεοντολογίας, το γνωστό "εγκόλπιο του καλού δημοσίου υπαλλήλου", για αξιολόγηση-χειραγώγηση, για άρση της μονιμότητας, ιδιωτικοποιήσεις κλπ., με ό,τι όλα αυτά συνεπάγονται για τον εργαζόμενο στο δημόσιο, είναι τα προαπαιτούμενα του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης στη Συλλογική Σύμβαση της ΑΔΕΔΥ.

Ετσι, αντί να απαντά η κυβέρνηση σε αιτήματα για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, προβάλλει η ίδια αιτήματα σε βάρος των εργαζομένων», επισημαίνει, για να προσθέσει: «Οι ευθύνες γι' αυτό βρίσκονται στις ηγεσίες του κοινωνικοεταιρικού συνδικαλισμού των ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ-"Αυτόνομης Παρέμβασης" (ΣΥΝ)».

Η ΕΣΑΚ Δημοσίου καταγγέλλει τις παρατάξεις αυτές, που «αρνήθηκαν τον ταξικό αναπροσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος» και τονίζει ότι «η μόνη ελπίδα και απαντοχή που μας απομένει είναι η ενεργός συστράτευση όλων μας στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και στο ΠΑΜΕ για να παραμερίσουμε όλους αυτούς που, στο όνομα της λεγόμενης ανταγωνιστικότητας, βυσσοδομούν ενάντια στο βιοτικό μας επίπεδο», ενώ καλεί επίσης σε αντίσταση στο μαύρο μέτωπο κεφαλαίου-κυβέρνησης-Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Προκαλούν με το ωράριο οι εργοδότες

Επιμένουν να προκαλούν οι τραπεζίτες - κατά την πάγια τακτική τους άλλωστε - στο ζήτημα της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων, καθώς στη χτεσινή συνάντηση με την ΟΤΟΕ πρότειναν «αυξήσεις» στα όρια του πληθωρισμού, επιμήκυνση του ωραρίου συναλλαγών και «ειδικό» ωράριο λειτουργίας για κατηγορίες τραπεζικών καταστημάτων, με έμμεσες αλλά ξεκάθαρες αρνητικές συνέπειες στο ωράριο εργασίας. Η συνάντηση διακόπηκε και αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα ή αύριο. Οι εργοδοτικές θέσεις, παρ' όλα αυτά δεν προκάλεσαν την αντίδραση της ΟΤΟΕ, η οποία αν και δεν τις αποδέχτηκε κατ' αρχήν, τις δέχεται σαν βάση συζήτησης. Η τακτική αυτή δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο, εάν υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις από τους εργοδότες σε ορισμένα σημεία. Για παράδειγμα, μεγαλύτερη μείωση ωραρίου εργασίας, έστω και με αμφίβολες εγγυήσεις.

Στα πλαίσια αυτά, η ΕΣΑΚ Τραπεζών επιμένει στην πρότασή της για λειτουργία των τραπεζών από Δευτέρα έως Παρασκευή μεταξύ 8πμ - 3μμ, με ωράριο συναλλαγών 8πμ - 2μμ και αυξήσεις που θα καθορίζονται από τη διαμόρφωση του μισθού του πρώτου κλιμακίου στις 250.000 δραχμές.

Την πρόταση αυτή τη θεωρεί... υπερβολική η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ, τη στιγμή που οι απώλειες των τραπεζοϋπαλλήλων από τη χρόνια λιτότητα είναι σημαντικές, τα υπερκέρδη των τραπεζών «αστρονομικά» και οι ανάγκες διαβίωσης ιδιαίτερα πιεστικές.

Ειδικότερα, οι εργοδότες απαίτησαν χτες: Αύξηση του χρόνου συναλλαγών από 29,5 ώρες τη βδομάδα στις 35 ώρες, δηλαδή 7 ώρες τη μέρα. Σε αντιστάθμισμα δέχονται - μιλώντας για διετή σύμβαση - ωράριο εργασίας 37,5 ωρών το πρώτο χρόνο ανά βδομάδα και 37,20 ωρών το δεύτερο χρόνο. Μια μείωση που σε κάθε περίπτωση είναι αμφίβολο εάν μπορεί να τηρηθεί στη σημερινή πραγματικότητα ασυδοσίας στις τράπεζες.

Ακόμη, ζητούν διαφορετικό ωράριο λειτουργίας για «ειδικά» καταστήματα, που βρίσκονται σε αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς, ώστε να λειτουργούν 9πμ - 9μμ και το Σαββατοκύριακο. Για τις θυρίδες που βρίσκονται μέσα σε άλλα καταστήματα (εμπορικά κ.ά.) ζητούν επίσης εναρμόνιση με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που τις φιλοξενούν (π.χ. 9πμ - 9μμ), με λήξη των χρηματικών συναλλαγών στις 3μμ!

Σχετικά με τις αυξήσεις παραμένουν στο 3,8% για το πρώτο χρόνο και 3,5% για το δεύτερο.

«ΚΑΜΠΟΤΑΖ»
Μόνοι κερδισμένοι οι εφοπλιστές

Αρχισε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου

Με την κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστου Παπουτσή, να υποστηρίζει ότι η απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών θα είναι η απαρχή της ανάπτυξης της ελληνικής ακτοπλοΐας και το ΚΚΕ να εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση ξεκίνησε χτες στη Βουλή η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου που μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάργηση του καμποτάζ. Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού μας» και «ιδίως όσων κατοικούν στα νησιά» λέγοντας ότι τα υπάρχοντα προβλήματα είναι «αποτέλεσμα της ασύδοτης δράσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου και της κάλυψης με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο που έδωσαν οι κυβερνήσεις και δίνει και η σημερινή».

Απαντώντας στα κυβερνητικά επιχειρήματα περί ανάπτυξης και υγιούς ανταγωνισμού ο Στ. Σκοπελίτης τόνισε ότι «η απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά την απλόχερη προσφορά σας στο ιδιωτικό κεφάλαιο» χαρακτηρίζοντας «πρόκληση στη νοημοσύνη των νησιωτών» τον ισχυρισμό του ΥΕΝ «ότι η απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών αποτελεί λαϊκό αίτημα». Τόνισε δε ότι «ο ανταγωνισμός κάθε άλλο παρά θα είναι υγιής» αφού «θα κυριαρχήσουν τα μονοπώλια στις ακτές μας, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στο αίτημα των νησιωτών μας για καλές και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες». Ιδιαίτερα στάθηκε στο θέμα του κόστους λέγοντας ότι «οι εφοπλιστές κυνηγώντας το υπερκέρδος βρίσκουν τους τρόπους να κρατούν τα ναύλα σε υψηλά επίπεδα» ενώ υπάρχει και «το χαράτσι του επιναύλου». Επίσης ο Στ. Σκοπελίτης εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ, στη Γραμματεία λιμένων αφού όπως είπε παραχωρούνται ουσιαστικά στους ιδιώτες. Κατέληξε καταθέτοντας την πρόταση του ΚΚΕ για την ύπαρξη ενός δημοσίου φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με στόχο ένα σύγχρονο στόλο και υπηρεσίες με κριτήριο τις ανάγκες των νησιών, την άσφαλη μεταφορά, τις χαμηλές τιμές και την ενθάρρυνση του λαϊκού τουρισμού.

Παράλληλα χτες συζητήθηκε στη Βουλή και Ερώτηση του ΚΚΕ, για τις Ναυτικές Σχολές. Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, αναφέρθηκε στην ελλιπέστατη υποδομή που υπάρχει σήμερα στις ναυτικές σχολές τονίζοντας ότι «λείπει διδακτικό προσωπικό και σύγχρονα βιβλία» και μιλώντας για «παλιά κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό του 1999» τόνισε ότι επί της ουσίας όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί σε υποβάθμιση των διπλωμάτων που παρέχονται. Τέλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της «στρατιωτικοποίησης των σχολών» επαναφέροντας το πάγιο αίτημα «να περάσουν στη δικαιοδοσία του υπουργείου Παιδείας».

Απεργιακή συνέχεια στη ΣΟΦΤΕΞ

Απεργούν και σήμερα οι εργαζόμενοι στη ΣΟΦΤΕΞ, ζητώντας να ακυρωθεί η σύμβαση πώλησης της εταιρίας. Χτες έκαναν πορεία στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Δράμας, ενώ στην Αθήνα θα γίνουν άλλες δύο 24ωρες απεργίες αύριο και μεθαύριο.

Τελευταίοι στις δαπάνες υγείας

Στην τελευταία θέση βρίσκεται η χώρα μας όσον αφορά τις δαπάνες ανά κάτοικο στον τομέα της υγείας την περίοδο 1989-1999, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, στην ΕΕ των «15» η ετήσια δαπάνη ανά κάτοικο στον τομέα της υγείας (εκπεφρασμένη σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ) ήταν 1.768). Η Ελλάδα από την άποψη αυτή βρίσκεται στην τελευταία θέση δαπανώντας 1.167 ΜΑΔ και στη συνέχεια η Ισπανία, 1.218 ΜΑΔ και η Πορτογαλία, 1.237 ΜΑΔ. Αντίθετα, η Γερμανία δαπανά 2.424 ΜΑΔ ανά κάτοικο και το Λουξεμβούργο 2.215 ΜΑΔ.

Απαιτούνται μέτρα για τον καύσωνα

Την εφαρμογή των όσων προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) για την αντιμετώπιση των κινδύνων που παρουσιάζονται λόγω καύσωνα στην εργασία, απαιτεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι για τη μη τήρηση των μέτρων από τους εργοδότες φέρουν ευθύνη και οι κυβερνήσεις και ιδιαίτερα οι μέχρι σήμερα υπουργοί Εργασίας.

Οπως αναφέρεται σε κείμενο του Συνδικάτου προς το υπουργείο, οι εργαζόμενοι οικοδόμοι που δουλεύουν σε ανοιχτούς χώρους διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους όταν βρίσκονται εκτεθειμένοι για πολλές ώρες στον ήλιο. Και επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη ΣΣΕ προβλέπεται η διακοπή των εργασιών όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά στον τόπο εργασίας και καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή, ενώ όταν το θερμόμετρο φθάσει τους 36 βαθμούς Κελσίου επιβάλλεται ο περιορισμός των εργασιών, δηλαδή η κάθε ώρα θα αποτελείται από 75% εργασία και 25% διάλειμμα. Ακόμα το Συνδικάτο απαιτεί να ληφθούν μέτρα ώστε οι εργοδότες να τηρούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, το υπουργείο να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και να ενισχύσει τους μηχανισμούς ελέγχου των Επιθεωρήσεων Εργασίας.

Τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν την υγεία των εργαζομένων εξαιτίας των συνθηκών καύσωνα, απαιτεί και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ