ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ
Το ιρλανδικό «όχι» προκαλεί πονοκεφάλους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αρχίζει σήμερα στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνει πλήθος θεμάτων, από τα οποία άλλα θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια των επίσημων εργασιών, άλλα στο περιθώριο και άλλα κατά τη διάρκεια του δείπνου, στο οποίο θα παρακαθήσουν σήμερα το βράδυ οι «δεκαπέντε» με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζ. Μπους.

Πριν λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον, προεδρεύων στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το πρώτο εξάμηνο του 2001, παρουσίασε την ημερήσια διάταξη της Συνόδου, όπου περιλαμβάνονται τα εξής θέματα: Η διεύρυνση της ΕΕ, η ανάπτυξη σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος, το παγκόσμιο εμπόριο, η κατάσταση στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, η κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι είναι πιθανόν να προστεθούν και άλλα θέματα μέχρι την έναρξη της Συνόδου.

Είναι βέβαιο ότι ήδη έχει προστεθεί ένα θέμα, το οποίο, μάλιστα, θα απασχολήσει αρκετά τους ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ. Είναι η απόρριψη της Συνθήκης της Νίκαιας από τον ιρλανδικό λαό με το δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης. Το 54% των Ιρλανδών είπε «όχι» στη Συνθήκη και το αποτέλεσμα σήμανε συναγερμό στους κύκλους των ιθυνόντων της ΕΕ. Το μεγάλο πρόβλημα γι' αυτούς είναι ότι για να τεθεί σε εφαρμογή η Συνθήκη απαιτείται η έγκριση και των δεκαπέντε κρατών - μελών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και οι κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ακόμη και η Εκκλησία, είχαν ταχθεί υπέρ του «ναι». Ετσι, το «όχι» προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, όχι μόνο για την Ιρλανδία, αλλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η έκπληξη ήταν μεγαλύτερη, γιατί η Ιρλανδία θεωρούνταν υπόδειγμα για τους ρυθμούς της ανάπτυξής της τα τελευταία χρόνια. Ομως, ο ίδιος ο λαός αυτής της χώρας θρυμμάτισε την ειδυλλιακή εικόνα της ευημερούσας «ευρωπαϊκής» Ιρλανδίας και απέδειξε ότι πίσω από τους ευημερούντες δείκτες της οικονομίας υπάρχει μια γενικευμένη δυσαρέσκεια για τις επιλογές της ΕΕ.

Τώρα οι ιθύνοντες της ΕΕ αναζητούν τρόπους για να ανατρέψουν το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος, ή να το παρακάμψουν. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ διαμήνυσαν ότι δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Νίκαιας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ευθύνη για την ανατροπή του αποτελέσματος ανήκει αποκλειστικά στην ιρλανδική κυβέρνηση, πιθανόν με τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος σε έναν περίπου χρόνο.

Ωστόσο, δε λείπουν και φωνές, που υποστηρίζουν ότι η αναθεώρηση της Συνθήκης είναι αναγκαία, έστω και σε επουσιώδη ζητήματα, για να δοθεί η εντύπωση, όχι μόνο στο λαό της Ιρλανδίας, αλλά και τους λαούς των άλλων χωρών - μελών ότι η ΕΕ έλαβε το μήνυμα της δυσαρέσκειας.

Το «όχι» της Ιρλανδίας επαναφέρει στο προσκήνιο τη Συνθήκη της Νίκαιας, μια Συνθήκη προϊόν των αντιθέσεων μεταξύ των «μεγάλων» της ΕΕ, αλλά και άθλιων παζαριών με στόχο την ανακατανομή των μεριδίων της ηγεμονίας στην ΕΕ, με θύματα τις μικρότερες χώρες - μέλη. Στη Σύνοδο της Νίκαιας, τον περασμένο Δεκέμβρη, οι «δεκαπέντε» έφθασαν στο κατώφλι ενός φιάσκου. Και το απέφυγαν στο «παραπέντε», μοιράζοντας θέσεις, ψήφους και υποσχέσεις.

Ουσιαστικά, η Συνθήκη της Νίκαιας ορίζει τις θεσμικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από τη διεύρυνση. Επομένως, το «μπλοκάρισμά» της από το «όχι» των Ιρλανδών σημαίνει και αναστολή των διαδικασιών για τη διεύρυνση και την ένταξη των κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό το ενδεχόμενο ανησυχεί ιδιαιτέρως την κυβέρνηση της Γερμανίας, αφού γι' αυτήν η διεύρυνση είναι θέμα υψηλής προτεραιότητας.

Οποια και αν είναι η εξέλιξη της υπόθεσης, το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος συμπληρώνει και κάνει ακόμη πιο έντονη την εικόνα της αντίθεσης των λαών στις επιλογές της ΕΕ. Η Ιρλανδία προστίθεται στη Δανία, στη Νορβηγία, στη Σουηδία και αποδεικνύει ότι η ΕΕ δεν είναι «μονόδρομος», ότι οι λαοί μπορούν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Στο Γκέτεμποργκ, οι «δεκαπέντε» αναμένεται να επιβεβαιώσουν την απόφασή τους για την πραγματοποίηση της διεύρυνσης. Θα γνωρίζουν, όμως, ότι το «όραμά» τους θα έχει θολώσει αρκετά.

ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Τελευταίοι στις δαπάνες για την Υγεία

Κυκλοφόρησε προχτές η ετήσια έκδοση της Eurostat, της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, με τίτλο «Στατιστική επιθεώρηση» που αναφέρεται στο 2000.

Από το πλήθος των στατιστικών στοιχείων που περιλαμβάνονται στην έκδοση, ξεχωρίσαμε τον πίνακα όπου παρουσιάζονται οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την Υγεία στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στον πίνακα που αναδημοσιεύουμε σήμερα φαίνεται ολοκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα από την άποψη των δαπανών για την Υγεία. Ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 1.768 Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ), στην Ελλάδα οι κατά κεφαλήν δαπάνες είναι 1.167 ΜΑΔ. Σημειώνεται ότι οι υψηλότερες δαπάνες εμφανίζονται στη Γερμανία με 2.424 ΜΑΔ.

Σημειώνουμε ότι η Μονάδα Αγοραστικής Δύναμης είναι ένα μέγεθος που δημιουργήθηκε από τις υπηρεσίες της ΕΕ για να υπάρχει ένας ενιαίος τρόπος υπολογισμού, ώστε να υπάρχει και μέτρο σύγκρισης μεταξύ των κρατών - μελών.

Στον υπολογισμό των κατά κεφαλήν δαπανών περιλαμβάνονται οι δαπάνες για τη νοσηλεία, την πρόληψη, την πρόνοια, όπως και οι δαπάνες για την έρευνα, τα λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων, κλπ.

Τα στοιχεία αυτού του πίνακα δίνουν και μια απάντηση στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για τις κοινωνικές δαπάνες και για τη δήθεν κοινωνική της πολιτική. Δίνουν ακόμη το μέτρο των συνεπειών που δέχονται οι Ελληνες εργαζόμενοι από την εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ.

ΕΥΡΩΒΟΛΕΣ
Προς τη σύγκρουση

Η ανοδική πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένας ακόμη δείκτης για την άσχημη κατάσταση της οικονομίας στα κράτη - μέλη. Ερχεται να προστεθεί στη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, στη μείωση των εξαγωγών, στην αμετάβλητη ανεργία. Μάλιστα, ο δείκτης του πληθωρισμού έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την ΕΕ, αφού η σταθερότητα των τιμών είναι ο πρώτος στόχος του οικονομικού επιτελείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι αναλυτές επιμένουν ότι τα σημάδια της ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία αποτελούν παρενέργεια της ύφεσης που πλήττει την αμερικάνικη οικονομία. Επιμένουν μάλιστα, ότι οι συνέπειες της αμερικανικής ύφεσης θα είναι ακόμη σκληρότερες τους επόμενους μήνες. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται και στις ανακοινώσεις των εταιριών, οι οποίες η μία μετά την άλλη αναπροσαρμόζουν, προς τα κάτω, τις προβλέψεις τους για το 2001 παρουσιάζοντας σημαντική μείωση πωλήσεων και κερδών. Μόλις προχτές, μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της υψηλής τεχνολογίας, η ΝΟΚΙΑ, ανακοίνωσε μεγάλη μείωση πωλήσεων και κερδών. Η ανακοίνωση προκάλεσε την καταβαράρθρωση της μετοχής της σε όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια.

Ομως, από διαφορετικές πλευρές ακούγεται ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτοί που θα πληρώσουν θα είναι αποκλειστικά οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών, στους επόμενους μήνες θα έχουμε στην Ευρώπη κύμα ομαδικών απολύσεων με επίκεντρο τους κλάδους υψηλής τεχνολογίας. Γίνεται μάλιστα λόγος για πάνω από 500.000 απολύσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Βεβαίως, οι εργαζόμενοι δε θα δεχτούν μόνο αυτό το πλήγμα. Το μεγάλο κεφάλαιο ζητά από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την επιτάχυνση των «διαρθρωτικών αλλαγών». Δηλαδή, την πλήρη απελευθέρωση των αγορών (ειδικά της ηλεκτρικής ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των αερομεταφορών) τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Και βέβαια, την ταχύτερη κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ολα αυτά βέβαια θα συμβούν αν οι εργαζόμενοι μείνουν απαθείς μπροστά στη μεγάλη πρόκληση. Αν κρίνει κανείς από τις κινητοποιήσεις, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σχεδόν σε όλες τις χώρες - μέλη, είναι βέβαιο ότι τα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεων θα συναντήσουν μεγάλη αντίσταση. Ούτως ή άλλως, το διάστημα των επόμενων μηνών αναμένεται να είναι διάστημα συγκρούσεων όπου θα κριθούν πολλά.


Δ.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ