Πέμπτη 14 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
Στην Ευρώπη του Μάαστριχτ
ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Τελευταίοι στις δαπάνες για την Υγεία

Κυκλοφόρησε προχτές η ετήσια έκδοση της Eurostat, της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, με τίτλο «Στατιστική επιθεώρηση» που αναφέρεται στο 2000.

Από το πλήθος των στατιστικών στοιχείων που περιλαμβάνονται στην έκδοση, ξεχωρίσαμε τον πίνακα όπου παρουσιάζονται οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την Υγεία στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στον πίνακα που αναδημοσιεύουμε σήμερα φαίνεται ολοκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα από την άποψη των δαπανών για την Υγεία. Ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 1.768 Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ), στην Ελλάδα οι κατά κεφαλήν δαπάνες είναι 1.167 ΜΑΔ. Σημειώνεται ότι οι υψηλότερες δαπάνες εμφανίζονται στη Γερμανία με 2.424 ΜΑΔ.

Σημειώνουμε ότι η Μονάδα Αγοραστικής Δύναμης είναι ένα μέγεθος που δημιουργήθηκε από τις υπηρεσίες της ΕΕ για να υπάρχει ένας ενιαίος τρόπος υπολογισμού, ώστε να υπάρχει και μέτρο σύγκρισης μεταξύ των κρατών - μελών.

Στον υπολογισμό των κατά κεφαλήν δαπανών περιλαμβάνονται οι δαπάνες για τη νοσηλεία, την πρόληψη, την πρόνοια, όπως και οι δαπάνες για την έρευνα, τα λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων, κλπ.

Τα στοιχεία αυτού του πίνακα δίνουν και μια απάντηση στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για τις κοινωνικές δαπάνες και για τη δήθεν κοινωνική της πολιτική. Δίνουν ακόμη το μέτρο των συνεπειών που δέχονται οι Ελληνες εργαζόμενοι από την εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ