Πέμπτη 14 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πιο πλατιά συσπείρωση στη δράση για την Ειρήνη

Πραγματοποιήθηκε η Πανθεσσαλονίκεια Συνδιάσκεψη της ΕΔΥΕΘ

«Η μεταφορά του πολέμου στην ΠΓΔΜ από τους τρομοκράτες του UCK, που εξοπλίζονται και καθοδηγούνται από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, αποτελεί μεγάλη απειλή για την ειρήνη και τα σύνορα των κρατών στην περιοχή. Η εμπλοκή της χώρας μας, αλλά και άλλων βαλκανικών χωρών, στο πρόβλημα της ΠΓΔΜ θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τα σύνορά μας και την εδαφική μας ακεραιότητα. Η χώρα μας δεν πρέπει να εμπλακεί και δεν πρέπει να αποστείλει στρατεύματα ακόμα εάν αυτό το ζητήσει η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας...», διακηρύττει το ψήφισμα που ενέκρινε η Πανθεσσαλονίκεια Συνδιάσκεψη της ΕΔΥΕΘ, που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Τις εργασίες της συνδιάσκεψης παρακολούθησε μεγάλος αριθμός αγωνιστών της ειρήνης, προσωπικότητες του φιλειρηνικού κινήματος της πόλης, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων. Παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, δημοτικός σύμβουλος Κώστας Καζαντζίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Β. Ελλάδας Ευθύμης Ευθυμιάδης, το μέλος της Αντιπολεμικής Επιτροπής Στέλιος Αγκούτογλου, ο εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης Ναπολέων Χατζηλίας, ο εκπρόσωπος του ΙΝΚΑ Νίκος Μίττας, ο γραμματέας του ΕΚΘ Θεόδωρος Κυριακίδης, ο γραμματέας της ΕΣΑΚ και μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ Βασίλης Ρέβας και ο πρώην αντινομάρχης Μιχάλης Λιάκος.

Παραβρέθηκε ακόμα το μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ Αντώνης Αντανασιώτης, που στην τοποθέτησή του μετέφερε τον αγωνιστικό χαιρετισμό των χιλιάδων αγωνιστών της ειρήνης απ' όλη την Ελλάδα και το «άρωμα» των πρόσφατων μεγάλων αντιπολεμικών κινητοποιήσεων. Ενημέρωσε ακόμα για τις εξελίξεις στο παγκόσμιο κίνημα ειρήνης. Ο Θανάσης Μαργαρίτης, πρόεδρος της Επιτροπής Αμπελοκήπων, πρόσφερε στον εκπρόσωπο της ΕΕΔΥΕ συμβολικό δώρο για τα γραφεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης στην Αθήνα ένα έργο τέχνης που φιλοτέχνησε ο ίδιος. Πρόκειται για έναν ανδριάντα νέας γυναίκας που φέρει την επιγραφή «Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία».

Στη συνδιάσκεψη προέδρευσε ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Μιχάλης Σπυριδάκης. Η κεντρική εισήγηση που έγινε από το Γραμματέα της ΕΔΥΕΘ Νίκο Ζώκα ξεσκέπασε τους ιμπεριαλιστικούς μύθους για τη δήθεν ανθρωπιστική τους επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία και προσδιόρισε παραστατικά τους σχεδιασμούς και τις επικίνδυνες επιδιώξεις της Νέας Τάξης Πραγμάτων στα Βαλκάνια. Ταυτόχρονα καθόρισε και τα καθήκοντα του φιλειρηνικού κινήματος στις κρίσιμες σημερινές συνθήκες. «Πρέπει να απαντήσουμε άμεσα, έγκαιρα και αποφασιστικά», υπογράμμισε... «Βασική στόχευση του Κινήματός μας πρέπει να είναι η ένταση των παρεμβάσεών μας, η καλύτερη οργάνωση της αντίστασης, η εξεύρεση νέων δρόμων για τη συσπείρωση όλων εκείνων που συνειδητοποιούν την ανάγκη κοινής δράσης, ανεξάρτητα από το επίπεδο αντίληψης που έχουν σήμερα».

Ο Οργανωτικός Απολογισμός περιείχε ενδιαφέροντα στοιχεία για τη δράση και τις εκδηλώσεις της ΕΔΥΕΘ από την περασμένη συνδιάσκεψη, τον Ιούνη 1999, και τη συγκρότηση νέων επιτροπών Ειρήνης σε πολλές συνοικίες της πόλης και χωριά του νομού. Σήμερα λειτουργούν 13 τοπικές επιτροπές και μία σε επαγγελματική βάση. Κατέθεσε ακόμα συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της δραστηριότητας και τη διεύρυνση της επιρροής του κινήματος ειρήνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ