Πέμπτη 14 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντονότερη η ιμπεριαλιστική παρέμβαση της ΕΕ στην Ασία

Παίρνοντας το λόγο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την έκθεση Μπροκ, σημείωσε τα παρακάτω:.

«Κανείς δεν μπορεί να έχει αντίρρηση για ανάπτυξη ισότιμων οικονομικών, πολιτιστικών και άλλων σχέσεων μεταξύ όλων των χωρών της υφηλίου. Δεν πρόκειται όμως περί αυτού. Παρά τις τροπολογίες που υπέστη η αρχική έκθεση Dupuis και που είχαν σαν αποτέλεσμα την αλλαγή της πατρότητας της έκθεσης, το πνεύμα που διαπερνάει τη συζητούμενη έκθεση Μπροκ παραμένει αυτό της ωμής επέμβασης στα εσωτερικά των χωρών του ASEM, στο όνομα του λεγόμενου κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ. κλπ. Αλήθεια, για ποια ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να μιλά όποιος προτάσσει π.χ. το «σεβασμό της παγκόσμιας εμπορικής τάξης;». Η έκθεση φθάνει στο σημείο να συμπεριλαμβάνει στους βασικούς όρους συμμετοχής στο ASEM «την ανάπτυξη ισχυρού και εκτελεστού δικαίου ιδιωτικής ιδιοκτησίας». Η ωμή παρέμβαση σε καθαρά εσωτερικές υποθέσεις των χωρών της περιοχής φτάνει μέχρι την καταγγελία της δημογραφικής πολιτικής της ΔΔΚ, χώρας που σαφώς βρίσκεται στο στόχαστρο της ΕΕ.

Αξιοσημείωτη είναι η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στους κινδύνους για την ειρήνη στην περιοχή, τη στιγμή που οξύνεται η αμερικανική επιθετικότητα προς την Κίνα όπως εκφράζεται από το NMD, το νέο αμυντικό δόγμα των ΗΠΑ, τις κατασκοπευτικές πτήσεις, της επίσκεψης του Δαλάι Λάμα και του Προέδρου της Ταϊβάν στις ΗΠΑ. Το μόνο που αναφέρεται στο ψήφισμα είναι η ευχή «να αναπτυχθεί περαιτέρω ο διάλογος και η συνεργασία στους τομείς του ελέγχου των όπλων, του αφοπλισμού και της μη διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής». Δε λείπει, όμως, η προτροπή (και μάλιστα δύο φορές) για παροχή βίζας στα μέλη της κυβέρνησης της Ταϊβάν όταν πραγματοποιούν ιδιωτικές επισκέψεις σε χώρες της ΕΕ, πράγμα που είναι απομίμηση της αμερικανικής τακτικής στο θέμα αυτό.

Περιττό να προσθέσω ότι οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ θα καταψηφίσουμε την έκθεση Μπροκ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ