Πέμπτη 14 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ
Η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού πίσω από το παράνομο εμπόριό τους

Το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα τέθηκε για μια ακόμη φορά από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσσανδράκη

Στην τοποθέτησή του, στα πλαίσια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών και την επιστροφή τους όσων έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους - μέλους, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Αλυσσανδράκης, επισήμανε τα εξής:

«Τόσο από την ανακοίνωση της Κομισιόν, όσο και από την έκθεση της Επιτροπής Πολιτισμού γίνεται φανερή η απροθυμία κάποιων κρατών - μελών να εφαρμόσουν τον κανονισμό για την εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών και την οδηγία για επιστροφή όσων αποκτήθηκαν παράνομα. Βασική αιτία, κατά τη γνώμη μου, είναι η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού που επιβάλλει το καπιταλιστικό σύστημα και τα τεράστια συμφέροντα, παράνομα ή και νομιμοφανή που, κατά συνέπεια, εμπλέκονται στην εμπορία κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών. Ο πολιτισμός είναι συλλογικό δημιούργημα της κοινωνίας και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ιδιοποιείται ένα έργο τέχνης, στερώντας το από το κοινωνικό σύνολο είτε, ακόμα, απομακρύνοντας το από το περιβάλλον στο οποίο δημιουργήθηκε.

Δεν είναι μόνον οι παράνομες συναλλαγές, είναι και οι πασίγνωστες αίθουσες δημοπρασιών που εμπλέκονται, αλλά και πολλά αξιοσέβαστα μουσεία που οφείλουν τον πλούτο τους σε παράνομα αποκτηθέντα εκθέματα. Η χώρα μου είναι μεταξύ εκείνων που έχουν υποστεί τεράστιας κλίμακας ληστεία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, με πλήθος από έργα να βρίσκονται σε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και άλλα μουσεία, αλλά και σε ιδιωτικές συλλογές. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ρωτήσω τον επίτροπο εν είδει απλής ένδειξης των σοβαρών προθέσεων της Κομισιόν εάν προβλέπεται κάποια ενέργεια που θα διευκόλυνε την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Η έκθεση του κ. Αparicio Sanchez περιέχει πολλές θετικές επισημάνσεις και ενδιαφέρουσες προτάσεις και θα ήθελα να τον συγχαρώ γι' αυτό. Φοβάμαι όμως ότι, ακριβώς λόγω της εμπορευματοποίησης που ανέφερα παραπάνω, η ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αδύνατη».

Ο Επίτροπος κ. Bolkstein στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, πλην όμως δεν έδωσε καμιά συγκεκριμένη απάντηση και περιορίστηκε απλά στην παράθεση κάποιων γενικής φύσης πρωτοβουλιών της Επιτροπής για το παράνομο εμπόριο πολιτιστικών αγαθών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ