ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 20 Νοέμβρη 2022
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Με πανελλαδικό συλλαλητήριο διεκδικούν τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους

Την Πέμπτη 24 Νοέμβρη στην Αθήνα, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το αγωνιστικό ραντεβού

Από την πρόσφατη συγκέντρωση των μηλοπαραγωγών στην Αγιά Λάρισας
Από την πρόσφατη συγκέντρωση των μηλοπαραγωγών στην Αγιά Λάρισας
Με παρακαταθήκη τις μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις που έγιναν την προηγούμενη Τρίτη σε Λάρισα, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Νάουσα, Πέλλα και Μαγνησία, οι μηλοπαραγωγοί κλιμακώνουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους και προετοιμάζουν το πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα γίνει την Πέμπτη 24 Νοέμβρη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα.

Οι κινητοποιήσεις τους θέτουν στο επίκεντρο διεκδικήσεις για να πάρουν μια ανάσα, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν από τη δουλειά τους, αφού εδώ και μια δεκαετία περίπου, όπως και οι υπόλοιποι βιοπαλαιστές αγρότες, βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται.

Στο στόχαστρο του αγώνα βρίσκεται η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ, που οξύνει τα προβλήματα των αγροτών και των οικογενειών τους, απειλώντας ακόμα και την επιβίωσή τους.

Αυτήν την πολιτική πληρώνει συνολικά ο λαός και όχι μόνο οι βιοπαλαιστές αγρότες, αφού μένουν αναξιοποίητες τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, για την τροφοδοσία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα.

Απέναντί τους έχουν τους μεγαλεμπόρους, που κυριαρχούν στην αγορά και διαμορφώνουν όπως θέλουν τις τιμές στα προϊόντα με κριτήριο το κέρδος τους, πολλές φορές μάλιστα αρπάζουν την παραγωγή σε τιμές και κάτω του κόστους, ή με το αίσχος των ανοιχτών τιμών.

Είναι γνωστό βέβαια ότι οι μεγαλέμποροι εκμεταλλεύονται τον μόχθο τους και κερδοσκοπούν σε βάρος τους με τις πλάτες και τους νόμους όλων των τελευταίων κυβερνήσεων, οι οποίες παράλληλα αρνούνται το αίτημα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μήλα πουλιούνται στα σούπερ μάρκετ 5 - 10 φορές πάνω από την τιμή που τα παραδίδει ο παραγωγός.

Παράλληλα, οι μηλοπαραγωγοί μαζί με όλο τον λαό έχουν να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες αυξήσεις στην Ενέργεια, που εκτινάσσουν το κόστος παραγωγής. Αυξήσεις που προϋπήρχαν του πολέμου στην Ουκρανία και είναι το αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης».

Με την τιμή στο πετρέλαιο κίνησης να ξεπερνά τα 2 ευρώ το λίτρο, την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να έχει τριπλασιαστεί σε ένα χρόνο, οι μηλοπαραγωγοί όχι μόνο δεν βγάζουν ένα μεροκάματο αλλά μπαίνουν και «μέσα». Γι' αυτόν τον λόγο απαιτούν από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει το αίτημα για μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ/KWh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια.

Ταυτόχρονα, η απόφαση με την οποία τίθενται εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης πολλές μηλοπαραγωγές περιοχές της χώρας αλλά και οι ενισχύσεις στους καρπούς με κέλυφος, όπως αμύγδαλα, καρύδια, κάστανα, φιστίκια, πέρα από το γεγονός ότι θα μειώσει κι άλλο το ήδη κουτσουρεμένο εισόδημα, αποτελεί εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης αφού πέρυσι τέτοια εποχή μετά από κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα παραμείνουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε αυτά τα προϊόντα τουλάχιστον μέχρι το 2027. Ταυτόχρονα εντάσσεται στη λογική του «διαίρει και βασίλευε» αφού διατηρεί τη συνδεδεμένη ενίσχυση μόνο σε κάποιες επιλεγμένες περιοχές ενώ όλοι έχουν το ίδιο πανάκριβο κοστολόγιο, πουλάνε στις ίδιες εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα τους, έχουν σημαντική απώλεια εισοδήματος.

Στον οργανωμένο αγώνα η διέξοδος

Οι συντονισμένες κινητοποιήσεις στις 15 Νοέμβρη, παλιότερες δράσεις αλλά και το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την καθοριστική συμβολή των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, που συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Απ' αυτήν την άποψη, αναδεικνύεται και η ανάγκη για μαζικοποίηση και δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν, εξαντλώντας και νέες δυνατότητες που γεννιούνται, αφού στον αγώνα βρίσκονται νέοι σε ηλικία αγρότες, ενώ συμμετέχουν χωριά όπου μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα, μέσα στον αγώνα μπορεί να δυναμώσουν και η συζήτηση, ο προβληματισμός των μικρών αγροτών γύρω από το «τι πρέπει να γίνει» ώστε να μπορούν να ζουν χωρίς τις απειλές και τους εκβιασμούς των βιομηχάνων και των εμπόρων, χωρίς κυνηγητό από τις τράπεζες και την εφορία, χωρίς τους περιορισμούς της ΕΕ, αξιοποιώντας τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στη συμπόρευση με το ΚΚΕ η διέξοδος για τον βιοπαλαιστή αγρότη!

Ανακοίνωση - κάλεσμα της Επιτροπής Περιοχής που οργανώνει πλατύ άνοιγμα στην ύπαιθρο

Από πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας των απεγνωσμένων σταφιδοπαραγωγών
Από πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας των απεγνωσμένων σταφιδοπαραγωγών
«Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, αν μια φορά τα προηγούμενα χρόνια πάλευαν να σταθούν όρθιοι, να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα γι' αυτούς και τις οικογένειές τους, τώρα χίλιες φορές παλεύουν με το τεράστιο κόστος παραγωγής, την ακρίβεια αλλά και με τις καταστροφές στην παραγωγή τους»: Τα παραπάνω τονίζει μεταξύ άλλων η ΚΟ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ σε τετρασέλιδη ανακοίνωση - κάλεσμά της προς τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, προγραμματίζοντας ταυτόχρονα μεγάλο άνοιγμα στην ύπαιθρο και τα χωριά Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Αναφερόμενη στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα δεν είναι λίγοι όσοι ξεριζώνουν καλλιέργειες, σφάζουν κοπάδια, εγκαταλείπουν χωράφια, μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν, και σημειώνει:

«Αυτό είναι το μέλλον που θέλουν για τον μικρομεσαίο αγρότη και κτηνοτρόφο. Αλλωστε, η ΕΕ, απευθυνόμενη στις ελληνικές κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ πριν, του ΠΑΣΟΚ πιο πριν, το λέει καθαρά: "Το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα είναι υψηλό γιατί η αγροτική παραγωγή είναι σκορπισμένη σε πολλά αγροτικά νοικοκυριά που πρέπει να συγκεντρωθούν".

Αρα τα προβλήματα που βιώνουμε έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι η πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της ΕΕ. Είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτικά (ΚΑΠ) της ΕΕ που αξιοποιείται από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις ως εργαλείο για τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, με αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα, την ανεργία και την εξαθλίωση για τους μικρούς παραγωγούς».

Καμιά αναμονή και αυταπάτη!

Η Οργάνωση του Κόμματος στέκεται αναλυτικά στην κατάσταση που επικρατεί με τα αγροτικά προϊόντα σε όλους τους νομούς, καλεί να μην υπάρχει καμία ανοχή σε αυτούς που ευθύνονται για τα προβλήματα ή αναμονή για κυβερνητικές εναλλαγές και δήθεν «σωτήρες» και προσθέτει:

«Ηδη βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Πολλοί θα περάσουν από τον τόπο μας και τη γειτονιά μας, θα μας χτυπήσουν την πλάτη, κάποιοι το κάνουν ήδη επιδιώκοντας να αποσπάσουν τη στήριξή μας στα κόμματά τους.

Ενα πράγμα δεν πρέπει κανείς να ξεχάσει! Εχουν κυβερνήσει όλοι τους! Ολοι τους, είτε με αυτοδύναμες κυβερνήσεις είτε με κυβερνήσεις συνεργασίας, συνέχιζαν το αντιλαϊκό έργο των προηγούμενων».

Αναφέρεται στη στάση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αναδεικνύοντας τις συνέπειες που είχαν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές τους για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους. Καλώντας σε οργάνωση της πάλης τους, μέσα από τους συλλόγους, τις ομοσπονδίες τους και σε συμπόρευση με τους εργαζόμενους, τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Στηρίζοντας τα αιτήματα για την επιβίωσή τους υπογραμμίζει:

«Μόνο η συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορεί να δώσει προοπτική σήμερα στον αγώνα μας. Μόνο ο οργανωμένος αγώνας μαζί με τους κομμουνιστές είναι σήμερα η ελπίδα και η απάντηση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, η αντίσταση απέναντι στην πολιτική της ΕΕ που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες.

Με το ΚΚΕ λοιπόν! Για να κερδίζουμε ανάσες ανακούφισης και κυρίως να ανοίξουμε τον δρόμο, για το νέο και το ελπιδοφόρο, τον σοσιαλισμό. Ελα μαζί μας! Αυτήν τη φορά μην τους τη χαρίσεις! Μην ανταλλάξεις την ψήφο σου με ψίχουλα, πότε στον έναν και πότε στον άλλον.

Σε κάθε νομό, σε κάθε πόλη και χωριό, σε κάθε νησί η ψήφος στο ΚΚΕ μετράει και ενοχλεί! Η ενίσχυσή του παντού είναι πραγματική συμβολή στον αγώνα για την υπεράσπιση του εισοδήματός μας και της σοδειάς μας, για να μείνουμε στον τόπο μας».

«Σταθερά στο πλευρό μας!»

Στην ανάγκη αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ και μέσα από την ίδια τους την πείρα αναφέρθηκαν, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», αγροτοσυνδικαλιστές νομών της Δυτικής Ελλάδας. «Χειροπιαστά», απαντούν, γιατί και οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα απ' την κυβέρνηση της ΝΔ, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.ά.

«Μας έλεγαν, με την ένταξή μας στην ΕΟΚ τότε, ΕΕ σήμερα, ότι θα τρώμε με "χρυσά κουτάλια", τα προϊόντα μας θα κατακλύσουν τις ευρωπαϊκές αγορές. Από πρώτο χέρι βιώσαμε, με την πολιτική όλων των έως και σήμερα κυβερνήσεων, το ξεκλήρισμά μας, την αλλαγή καλλιεργειών όπως π.χ. στα καπνά, όπου ουσιαστικά εξαφανίστηκαν απ' τον νομό», σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Σπύρος Κοτοπούλης, και συνεχίζει:

«Είδαμε προϊόντα με υψηλή διατροφική αξία που μπορούσαν να καλύπτουν μεγάλες λαϊκές ανάγκες, να καταλήγουν στις χωματερές, να αγοράζονται κοψοχρονιά από εμάς και να είναι απλησίαστα στα ράφια των σούπερ μάρκετ για τους εργαζόμενους, τον λαό».

Στάθηκε και σε ζητήματα του νομού, τονίζοντας: «Για δύο χρόνια η ελιά Καλαμών δεν είχε τιμή. Την τρίτη - πέρυσι - χτυπηθήκαμε από ακαρπία. Φέτος, η τιμή είναι πολύ κάτω του κόστους παραγωγής. Για όλα αυτά δεν αποζημιωθήκαμε. Δεν πάρθηκε κανένα μέτρο. Τα ίδια αντιμετωπίζουν χιλιάδες κτηνοτρόφοι που δεν αποζημιώνονται απ' τον ΕΛΓΑ για σειρά ασθενειών στα ζώα τους, ούτε καν απ' τις επιθέσεις λύκων που έχουν πληθύνει».

Στην Ηλεία, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θανάσης Βομπίρης, υπογραμμίζει: «Στην πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το καυτό πρόβλημα της σταφίδας ανακοινώθηκε, ουσιαστικά, ότι δεν μπορεί το κράτος να στηρίζει προϊόντα που έκαναν τον "κύκλο" τους. Το λένε για ένα ακόμη σημαντικό προϊόν όπως και άλλα, που μέσω των πολιτικών ΕΕ - ΚΑΠ - ελληνικών κυβερνήσεων, θέλουν να σταματήσει η παραγωγή τους, πετώντας εκτός χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες. Το βλέπουμε επίσης με τα σταφύλια, οινοποιήσιμα και επιτραπέζια, όπου, αφού έρχονται από παντού παγοκολόνες μούστου, οι έμποροι τα αγοράζουν από εμάς στις εξευτελιστικές τιμές των 0,13 - 0,15 ευρώ το κιλό».

Και συμπληρώνει: «Μόνο το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει για όλα αυτά. Τα άλλα κόμματα και οι εκπρόσωποί τους και στον νομό μας λένε για τις ομάδες και τα συνεταιρικά σχήματα, που δήθεν θα μας σώσουν, κρύβοντας την αλήθεια».

Από το Αίγιο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», Γιάννης Μποδιώτης, επισημαίνει: «Διαχρονικά συγκρούονται δύο πολιτικές. Αυτή των ΕΕ - ΚΑΠ - κυβερνήσεων και αυτή που εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας και στηρίζει το ΚΚΕ. Στην Αιγιάλεια από τη σταφίδα σήμερα, έχουν χάσει εισοδήματα περίπου 2.000 οικογένειες. Επίσης, από το 2002 έχει παραμείνει μόνο το 1/4 της παραγωγής λεμονιών στην περιοχή. Γι' αυτά οι ευθύνες βαραίνουν όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει ως σήμερα».

Τη δική του πτυχή έδωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζακύνθου, Γιάννης Ζήβας, αναφέροντας: «Απ' τη μονοκαλλιέργεια του... τουρισμού ούτε οι αγρότες ωφελήθηκαν. Αντιθέτως είδαμε να μειώνεται ο αγροτικός πληθυσμός, να ξεκληρίζονται τα προϊόντα μας που δεν απορροφούνται όπως μας έταζαν όλοι οι άλλοι, ξεγελώντας μας».

Στα προβλήματα των αλιέων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Κεφαλονιάς, Παναγής Σωτήρας. «Μοιράζουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες, όλοι όσοι μέσω της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής στήριζαν την καταστροφή αλιευτικών σκαφών, συμβάλλοντας στη συγκεντροποίηση του κλάδου, στην επιχορήγηση και ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρηματικών - ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων», είπε, υπογραμμίζοντας: «Αποδείχθηκε πόσο καταστρεπτικά είναι όλα αυτά, σε συνδυασμό με την έλλειψη υποδομών, το τεράστιο κόστος παραγωγής σε καύσιμα, αναλώσιμα αλλά και στη ζωή μας».

ΠΕΛΛΑ
Στενάζουν αγρότες και εργαζόμενοι για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους οι βιομήχανοι

Με επίκεντρο τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο εργαζόμενος λαός και οι αγρότες της Πέλλας, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ μέσα από μαζικές εξορμήσεις και άλλες δράσεις μεταφέρουν τις τελευταίες μέρες το κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το Κόμμα, βάζοντας στο κέντρο της συζήτησης ότι μέσα από μια τέτοια συμπόρευση ο λαός μπορεί να χτίσει «ασπίδα» για το σήμερα, αλλά και την πραγματική ελπίδα της προοπτικής για το αύριο, να ανοίξει τον δρόμο για την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Η Πέλλα, νομός αγροτικός, με ανεπτυγμένη και τη βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, συγκεντρώνει χιλιάδες αγρότες και εργάτες που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με τις ανάγκες της επιβίωσης, χτυπημένοι από την ΚΑΠ της ΕΕ και την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, που υλοποιούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις.

«Το ΚΚΕ στηρίζει τις διεκδικήσεις και τις κινητοποιήσεις πάλης που επιλέγει το κίνημα των βιοπαλαιστών αγροτών, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, διαθέτοντας τις δυνάμεις του στην κατεύθυνση αυτή, μπαίνοντας μπροστά με τα μέλη και στελέχη του», τονίζει ο Φάνης Κουτούφης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Πέλλας του ΚΚΕ. Και προσθέτει: «Πλέον υπάρχει πλούσια πείρα στον λαό. Σε αυτήν την πείρα πρέπει να στηριχτεί, να μπουν στην πάλη νέες δυνάμεις και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ να αντιληφθεί τη δύναμή του, για να οργανώσει την αντεπίθεσή του».

Ασφυκτική η κατάσταση για τους αγρότες

Οι αγρότες παλεύουν να επιβιώσουν μέσα σε συνθήκες που το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί, με τις αυξήσεις στις τιμές στο ρεύμα, στο πετρέλαιο και τα αγροεφόδια (φάρμακα - λιπάσματα), αλλά και στο κόστος συντήρησης των μηχανημάτων τους. Την ίδια ώρα δεν αποζημιώνονται έγκαιρα και στο 100% για τις ζημιές στην παραγωγή τους από τον ΕΛΓΑ, ενώ ταυτόχρονα αναγκάζονται να πουλήσουν τον μόχθο τους, τα προϊόντα τους σε εμπόρους και βιομήχανους σε εξευτελιστικές τιμές. Μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικούν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, που θα τους επιτρέψουν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την καλλιεργητική τους δραστηριότητα.

Οπως μας μεταφέρει ο Γιάννης Σουμελίδης, μέλος του ΔΣ του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Πέλλας «Η Ενότητα» (μπλόκο Γυψοχωρίου), «οι τιμές στα επιτραπέζια ροδάκινα είναι χαμηλότερες από πέρυσι και την ίδια ώρα το κόστος παραγωγής διαρκώς αυξάνεται. Αντίστοιχα και στα βιομηχανικά, δηλαδή αυτά που οδηγούνται στη μεταποίηση για κομπόστα και χυμό. Οι βιομήχανοι πέρυσι είχαν ανακοινώσει ότι θα αγοράσουν με 35 λεπτά το κιλό, όμως με διάφορα τερτίπια ρίχνουν τις τιμές πολύ πιο χαμηλά. Ορισαν τρεις κατηγορίες για τα ροδάκινα για την κομπόστα. Στην πρώτη δίνουν 31 λεπτά, όρισαν αυθαίρετα ως "κλαρίσια" ροδάκινα πρώτης ποιότητας για τα οποία δίνουν 21 λεπτά, και επίσης πρώτης ποιότητας ροδάκινα επικαλούνται ότι θα τα πάνε για χυμοποίηση για να τα πάρουν με 10 λεπτά. Και ακόμα, ενώ δουλεύουν στο φουλ, δεν έχουν πληρώσει τους αγρότες. Αντιλαμβάνεστε τι θα εισπράξει ο παραγωγός!».

Μάλιστα, οι αγρότες έχασαν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους που έμεινε αμάζευτο στα χωράφια, αφού οι βιομηχανίες δεν παραλάμβαναν προϊόντα κάθε μέρα.

Και τα αχλάδια πουλήθηκαν σε πολύ χαμηλότερες τιμές, γύρω στα 30 λεπτά το κιλό, από 60 - 70 λεπτά που ήταν πέρυσι, ενώ έχουν τεράστιο κόστος παραγωγής σε σχέση με άλλα φρούτα. Το ίδιο και τα μήλα. Φέτος πωλούνται με 20, 25 ή 30 λεπτά και οι αγρότες δεν μπορούν να τα συντηρήσουν στα ψυγεία, γιατί το κόστος εκτινάχθηκε. Τα ακτινίδια πουλήθηκαν στη μισή τιμή από πέρυσι, στα 40 λεπτά, τιμή η οποία με δικαιολογία την υποβαθμισμένη ποιότητα (μικρότερο μέγεθος) αναμένεται να πέσει και πιο χαμηλά.

Δουλειά για μήνες, χωρίς ρεπό, και στο τέλος ούτε επίδομα ΟΑΕΔ για τους εποχικούς

Την ίδια ώρα, χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι στα διαλογητήρια και στις βιομηχανίες μεταποίησης δουλεύουν σε συνθήκες απίστευτης εντατικοποίησης, με μισθούς πείνας, κυνηγώντας να συμπληρώσουν τα ένσημα για να καταφέρουν να μπουν στο ταμείο ανεργίας. Χαρακτηριστικά είναι όσα λέει ο Χρήστος Κοντίδης, γραμματέας του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας: «Μιλάμε για θέσεις εργασίας με ημερομηνία λήξης, με πολύ μεγάλο βαθμό εντατικοποίησης, χωρίς ρεπό μέσα στον καύσωνα, ελλιπή μέτρα υγιεινής και τα εργατικά "ατυχήματα" να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο». Οι εποχικά εργαζόμενοι στην Πέλλα υπολογίζονται σε περίπου 10.000 και η πλειοψηφία τους δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει τα ένσημα για το ταμείο ανεργίας των 430 ευρώ! «Το σωματείο βγαίνει μπροστά. Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να οργανωθούν στο Συνδικάτο, να εκλέξουν Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας στους μεγάλους χώρους, να παλέψουν για επίδομα ανεργίας για όλους τους εργαζόμενους στα 600 ευρώ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και να υπολογίζεται ως συντάξιμος ο χρόνος της ανεργίας, αλλιώς θέλουμε 80 χρόνια εργάσιμου βίου για να βγούμε στην σύνταξη».

Τραγικές οι επιπτώσεις της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία

Οξυμένα είναι και τα προβλήματα στις δημόσιες δομές Υγείας (Νοσοκομεία Εδεσσας και Γιαννιτσών, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία), εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Κρύας Βρύσης, στο οποίο υπάγονται και επτά Περιφερειακά Ιατρεία. Προβλέπονται μόλις 27 οργανικές θέσεις γιατρών και απ' αυτές οι 13 είναι κενές (μία ακτινολόγου, μία μικροβιολόγου, τρεις παιδιάτρων και οκτώ παθολόγων ή γενικών γιατρών). Από αυτό το λειψό προσωπικό, κάθε μήνα δύο τουλάχιστον γιατροί μετακινούνται στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών για να καλύψουν το υποστελεχωμένο Παθολογικό Τμήμα, καλύπτοντας τόσο το πρωινό ωράριο όσο και τις εφημερίες.

Στη Νοσοκομειακή Μονάδα Γιαννιτσών, από τον αναντίστοιχο με τις υγειονομικές ανάγκες του λαού της περιοχής οργανισμό προβλέπονται 75 οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ, από τις οποίες είναι κενές οι 20. Στην Παθολογική κλινική υπηρετούν μόλις τρεις ειδικευμένοι μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ και ένας επικουρικός γιατρός, με τις ελλείψεις προσωπικού να καλύπτονται με τη μετακίνηση γιατρών των Κέντρων Υγείας της περιοχής, οι οποίοι καλούνται να εργαστούν και ως επικεφαλής της εφημερίας. Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης υπάρχουν και στο ΩΡΛ Τμήμα, όπου από τις 4 οργανικές θέσεις που προβλέπονται παραμένουν κενές οι 3. Το Ογκολογικό Ιατρείο του Παθολογικού Τμήματος βρίσκεται ουσιαστικά στα πρόθυρα διάλυσης, με αποτέλεσμα οι εναπομείναντες ασθενείς του να εξυπηρετούνται από ιδιώτη γιατρό, με μπλοκάκι, και το Ογκολογικό Ιατρείο να αδυνατεί πλέον να αναλάβει την αντιμετώπιση νέων περιστατικών.

Στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών μετακινήθηκαν οι γιατροί της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Εδεσσας, μετά το κλείσιμό της και τη συγχώνευση των δύο ΜΕΘ πριν από έναν χρόνο. Επειτα από παραιτήσεις και αποχωρήσεις, σήμερα υπηρετούν 4 εντατικολόγοι σε 6 κλίνες και 2 κλίνες ΜΕΘ για COVID-19.

Η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Εδεσσας, με 13 κλίνες, που καλύπτει τακτικά ιατρεία και επείγοντα, τοκετούς και τμήμα νεογνών, έχει μόλις τρεις μόνιμους ειδικούς, έναν συμβασιούχο ειδικό και έναν ειδικευόμενο. Βρίσκεται κι αυτή συνεχώς στα όρια της κατάρρευσης.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Μπάμπης Αποστολίδης, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, αναδεικνύει την ανάγκη οργάνωσης και κοινού αγώνα των υγειονομικών και του λαού της περιοχής, κατεύθυνση στην οποία έχουν ήδη γίνει βήματα. «Η εμπειρία μας όλο το προηγούμενο διάστημα δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες. Δεν μπορεί κανείς να περιμένει να διορθωθούν τα πράγματα από μόνα τους, ούτε βέβαια να πιστέψει σε "σωτήρες" που θα έρθουν και θα διορθώσουν τα πράγματα. Η λύση βρίσκεται στους δικούς μας αγώνες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ