Σάββατο 19 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 20 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΕΛΛΑ
Στενάζουν αγρότες και εργαζόμενοι για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους οι βιομήχανοι

Με επίκεντρο τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο εργαζόμενος λαός και οι αγρότες της Πέλλας, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ μέσα από μαζικές εξορμήσεις και άλλες δράσεις μεταφέρουν τις τελευταίες μέρες το κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το Κόμμα, βάζοντας στο κέντρο της συζήτησης ότι μέσα από μια τέτοια συμπόρευση ο λαός μπορεί να χτίσει «ασπίδα» για το σήμερα, αλλά και την πραγματική ελπίδα της προοπτικής για το αύριο, να ανοίξει τον δρόμο για την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Η Πέλλα, νομός αγροτικός, με ανεπτυγμένη και τη βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, συγκεντρώνει χιλιάδες αγρότες και εργάτες που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με τις ανάγκες της επιβίωσης, χτυπημένοι από την ΚΑΠ της ΕΕ και την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, που υλοποιούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις.

«Το ΚΚΕ στηρίζει τις διεκδικήσεις και τις κινητοποιήσεις πάλης που επιλέγει το κίνημα των βιοπαλαιστών αγροτών, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, διαθέτοντας τις δυνάμεις του στην κατεύθυνση αυτή, μπαίνοντας μπροστά με τα μέλη και στελέχη του», τονίζει ο Φάνης Κουτούφης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Πέλλας του ΚΚΕ. Και προσθέτει: «Πλέον υπάρχει πλούσια πείρα στον λαό. Σε αυτήν την πείρα πρέπει να στηριχτεί, να μπουν στην πάλη νέες δυνάμεις και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ να αντιληφθεί τη δύναμή του, για να οργανώσει την αντεπίθεσή του».

Ασφυκτική η κατάσταση για τους αγρότες

Οι αγρότες παλεύουν να επιβιώσουν μέσα σε συνθήκες που το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί, με τις αυξήσεις στις τιμές στο ρεύμα, στο πετρέλαιο και τα αγροεφόδια (φάρμακα - λιπάσματα), αλλά και στο κόστος συντήρησης των μηχανημάτων τους. Την ίδια ώρα δεν αποζημιώνονται έγκαιρα και στο 100% για τις ζημιές στην παραγωγή τους από τον ΕΛΓΑ, ενώ ταυτόχρονα αναγκάζονται να πουλήσουν τον μόχθο τους, τα προϊόντα τους σε εμπόρους και βιομήχανους σε εξευτελιστικές τιμές. Μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικούν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, που θα τους επιτρέψουν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την καλλιεργητική τους δραστηριότητα.

Οπως μας μεταφέρει ο Γιάννης Σουμελίδης, μέλος του ΔΣ του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Πέλλας «Η Ενότητα» (μπλόκο Γυψοχωρίου), «οι τιμές στα επιτραπέζια ροδάκινα είναι χαμηλότερες από πέρυσι και την ίδια ώρα το κόστος παραγωγής διαρκώς αυξάνεται. Αντίστοιχα και στα βιομηχανικά, δηλαδή αυτά που οδηγούνται στη μεταποίηση για κομπόστα και χυμό. Οι βιομήχανοι πέρυσι είχαν ανακοινώσει ότι θα αγοράσουν με 35 λεπτά το κιλό, όμως με διάφορα τερτίπια ρίχνουν τις τιμές πολύ πιο χαμηλά. Ορισαν τρεις κατηγορίες για τα ροδάκινα για την κομπόστα. Στην πρώτη δίνουν 31 λεπτά, όρισαν αυθαίρετα ως "κλαρίσια" ροδάκινα πρώτης ποιότητας για τα οποία δίνουν 21 λεπτά, και επίσης πρώτης ποιότητας ροδάκινα επικαλούνται ότι θα τα πάνε για χυμοποίηση για να τα πάρουν με 10 λεπτά. Και ακόμα, ενώ δουλεύουν στο φουλ, δεν έχουν πληρώσει τους αγρότες. Αντιλαμβάνεστε τι θα εισπράξει ο παραγωγός!».

Μάλιστα, οι αγρότες έχασαν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους που έμεινε αμάζευτο στα χωράφια, αφού οι βιομηχανίες δεν παραλάμβαναν προϊόντα κάθε μέρα.

Και τα αχλάδια πουλήθηκαν σε πολύ χαμηλότερες τιμές, γύρω στα 30 λεπτά το κιλό, από 60 - 70 λεπτά που ήταν πέρυσι, ενώ έχουν τεράστιο κόστος παραγωγής σε σχέση με άλλα φρούτα. Το ίδιο και τα μήλα. Φέτος πωλούνται με 20, 25 ή 30 λεπτά και οι αγρότες δεν μπορούν να τα συντηρήσουν στα ψυγεία, γιατί το κόστος εκτινάχθηκε. Τα ακτινίδια πουλήθηκαν στη μισή τιμή από πέρυσι, στα 40 λεπτά, τιμή η οποία με δικαιολογία την υποβαθμισμένη ποιότητα (μικρότερο μέγεθος) αναμένεται να πέσει και πιο χαμηλά.

Δουλειά για μήνες, χωρίς ρεπό, και στο τέλος ούτε επίδομα ΟΑΕΔ για τους εποχικούς

Την ίδια ώρα, χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι στα διαλογητήρια και στις βιομηχανίες μεταποίησης δουλεύουν σε συνθήκες απίστευτης εντατικοποίησης, με μισθούς πείνας, κυνηγώντας να συμπληρώσουν τα ένσημα για να καταφέρουν να μπουν στο ταμείο ανεργίας. Χαρακτηριστικά είναι όσα λέει ο Χρήστος Κοντίδης, γραμματέας του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας: «Μιλάμε για θέσεις εργασίας με ημερομηνία λήξης, με πολύ μεγάλο βαθμό εντατικοποίησης, χωρίς ρεπό μέσα στον καύσωνα, ελλιπή μέτρα υγιεινής και τα εργατικά "ατυχήματα" να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο». Οι εποχικά εργαζόμενοι στην Πέλλα υπολογίζονται σε περίπου 10.000 και η πλειοψηφία τους δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει τα ένσημα για το ταμείο ανεργίας των 430 ευρώ! «Το σωματείο βγαίνει μπροστά. Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να οργανωθούν στο Συνδικάτο, να εκλέξουν Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας στους μεγάλους χώρους, να παλέψουν για επίδομα ανεργίας για όλους τους εργαζόμενους στα 600 ευρώ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και να υπολογίζεται ως συντάξιμος ο χρόνος της ανεργίας, αλλιώς θέλουμε 80 χρόνια εργάσιμου βίου για να βγούμε στην σύνταξη».

Τραγικές οι επιπτώσεις της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία

Οξυμένα είναι και τα προβλήματα στις δημόσιες δομές Υγείας (Νοσοκομεία Εδεσσας και Γιαννιτσών, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία), εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Κρύας Βρύσης, στο οποίο υπάγονται και επτά Περιφερειακά Ιατρεία. Προβλέπονται μόλις 27 οργανικές θέσεις γιατρών και απ' αυτές οι 13 είναι κενές (μία ακτινολόγου, μία μικροβιολόγου, τρεις παιδιάτρων και οκτώ παθολόγων ή γενικών γιατρών). Από αυτό το λειψό προσωπικό, κάθε μήνα δύο τουλάχιστον γιατροί μετακινούνται στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών για να καλύψουν το υποστελεχωμένο Παθολογικό Τμήμα, καλύπτοντας τόσο το πρωινό ωράριο όσο και τις εφημερίες.

Στη Νοσοκομειακή Μονάδα Γιαννιτσών, από τον αναντίστοιχο με τις υγειονομικές ανάγκες του λαού της περιοχής οργανισμό προβλέπονται 75 οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ, από τις οποίες είναι κενές οι 20. Στην Παθολογική κλινική υπηρετούν μόλις τρεις ειδικευμένοι μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ και ένας επικουρικός γιατρός, με τις ελλείψεις προσωπικού να καλύπτονται με τη μετακίνηση γιατρών των Κέντρων Υγείας της περιοχής, οι οποίοι καλούνται να εργαστούν και ως επικεφαλής της εφημερίας. Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης υπάρχουν και στο ΩΡΛ Τμήμα, όπου από τις 4 οργανικές θέσεις που προβλέπονται παραμένουν κενές οι 3. Το Ογκολογικό Ιατρείο του Παθολογικού Τμήματος βρίσκεται ουσιαστικά στα πρόθυρα διάλυσης, με αποτέλεσμα οι εναπομείναντες ασθενείς του να εξυπηρετούνται από ιδιώτη γιατρό, με μπλοκάκι, και το Ογκολογικό Ιατρείο να αδυνατεί πλέον να αναλάβει την αντιμετώπιση νέων περιστατικών.

Στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών μετακινήθηκαν οι γιατροί της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Εδεσσας, μετά το κλείσιμό της και τη συγχώνευση των δύο ΜΕΘ πριν από έναν χρόνο. Επειτα από παραιτήσεις και αποχωρήσεις, σήμερα υπηρετούν 4 εντατικολόγοι σε 6 κλίνες και 2 κλίνες ΜΕΘ για COVID-19.

Η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Εδεσσας, με 13 κλίνες, που καλύπτει τακτικά ιατρεία και επείγοντα, τοκετούς και τμήμα νεογνών, έχει μόλις τρεις μόνιμους ειδικούς, έναν συμβασιούχο ειδικό και έναν ειδικευόμενο. Βρίσκεται κι αυτή συνεχώς στα όρια της κατάρρευσης.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Μπάμπης Αποστολίδης, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, αναδεικνύει την ανάγκη οργάνωσης και κοινού αγώνα των υγειονομικών και του λαού της περιοχής, κατεύθυνση στην οποία έχουν ήδη γίνει βήματα. «Η εμπειρία μας όλο το προηγούμενο διάστημα δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες. Δεν μπορεί κανείς να περιμένει να διορθωθούν τα πράγματα από μόνα τους, ούτε βέβαια να πιστέψει σε "σωτήρες" που θα έρθουν και θα διορθώσουν τα πράγματα. Η λύση βρίσκεται στους δικούς μας αγώνες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ