ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Η κυβερνητική πολιτική γεννά τα προβλήματα

Το ψήφισμα των βιοτεχνών της Αθήνας, που εγκρίθηκε από τη συνέλευση της ΟΒΣΑ

Η κατάσταση που βιώνουν οι μικρές επιχειρήσεις της χώρας και ολόκληρος ο ελληνικός λαός είναι αποτέλεσμα των ασκούμενων αντιλαϊκών πολιτικών από την εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτό καταγγέλλει η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) στο ψήφισμα που εγκρίθηκε, αφού ακούστηκαν οι απόψεις των αντιπροσώπων. Ειδικότερα, η γενική συνέλευση αποφάσισε ότι οι δείκτες ασφυξίας στην αγορά επιδεινώνονται, το εμπορικό έλλειμμα μέσα στη δεκαετία '87-'97 αυξήθηκε κατά 154%, η ανεργία έχει φτάσει το 11,5% και το 22% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο φτώχειας, ενώ 600.000 άνθρωποι ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης με εισόδημα κάτω από 43.000 δρχ. το μήνα.

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων, από τη Συμφωνία του Μάαστριχτ ως την περίοδο της προσαρμογής στην ΟΝΕ και την περίοδο σταθεροποίησης. Είναι μια συνεχής πορεία αναδιαρθρώσεων στην οικονομία, με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων και υπηρεσιών σε όλο και λιγότερα χέρια. Ολες οι ντιρεκτίβες, οδηγίες, συνθήκες, καταγγέλλει η γενική συνέλευση της ΟΒΣΑ, που εκδίδονται στο όνομα δήθεν της ανταγωνιστικότητας, έχουν μόνο ένα στόχο: Πώς το μεγάλο κεφάλαιο θα αποκτήσει γρήγορα και μεγάλα κέρδη. Γιατί η παγκοσμιοποίηση σε συνθήκες φιλελεύθερης πολιτικής είναι η κατάργηση κάθε εμποδίου και φραγμού είτε σε τοπικό είτε σε εθνικό επίπεδο για τη διείσδυση και άλωση οικονομιών από το μεγάλο κεφάλαιο.

Προτάσεις - στόχοι των ΕΒΕ

Εμείς, δηλώνουν οι βιοτέχνες, είμαστε υπέρ μιας άλλης πολιτικής που θα έχει στόχους όπως:

  • Να αφαιρεί προνόμια από τα μονοπώλια.
  • Να εφαρμόζει κλαδικές πολιτικές όπου δραστηριοποιούνται πολλές μικρές επιχειρήσεις.
  • Να δίνει κίνητρα χρηματοδοτικά και φορολογικά για τη συνεταιριστικοποίηση των μικρών επιχειρήσεων, που είναι και μια λύση σήμερα.
  • Να κάνει έλεγχο στις ασύδοτες και αμφιβόλου ποιότητας εισαγωγές.
  • Να ενισχύει τα λαϊκά εισοδήματα, που είναι και οι φυσικοί πελάτες της βιοτεχνίας.

Οι προτάσεις και σημεία πάλης που ενέκρινε η γενική συνέλευση της ΟΒΣΑ για τα καίρια προβλήματα των ΕΒΕ είναι:

  • Για το φορολογικό: Κατάργηση του νέου φορολογικού νόμου, του 35% για συνεταιρισμούς, του 25% για ΟΕ και ΕΕ, καθώς και του δημοτικού φόρου 2%, ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και η φορολόγηση να γίνεται από τα βιβλία, κατάργηση του βιβλίου απογραφής μέχρι 80 εκατ. δρχ., τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, αύξηση φορολογικών συντελεστών στα μεγάλα εισοδήματα, μείωση της έμμεσης φορολογίας, χτύπημα της φοροδιαφυγής και των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Για τη χρηματοδότηση: Ειδικό καθεστώς χρηματοδότησης, το οποίο θα εξασφαλίζει διαθέσιμα κεφάλαια, εγγύηση του Δημοσίου, χαμηλό επιδοτούμενο επιτόκιο με ευνοϊκά προγράμματα για συνεταιρισμούς.
  • Για τα Κοινοτικά Προγράμματα: Να διατεθεί συγκεκριμένο ποσοστό από το Γ` ΚΠΣ για τις μικρές επιχειρήσεις.
  • Για την επαγγελματική στέγη: Να γίνει ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στον ενοικιαστή μετά τη λήξη της αρχικής μίσθωσης να την ανανεώνει κάθε τρία χρόνια υποχρεωτικά και να φεύγει ο ενοικιαστής μόνο σε περιπτώσεις ιδιόχρησης ή ανοικοδόμησης μετά από αυστηρό έλεγχο και να τιμωρείται η δόλια χρήση αυτού του δικαιώματος του ιδιοκτήτη.
  • Για τις άδειες λειτουργίας και το ΠΔ 84/84: Η ΟΒΣΑ είναι αντίθετη στην κατάργηση του ΠΔ 84/84 που επιχειρείται από την κυβέρνηση μετά από απαίτηση των βιομηχάνων. Το 84/84 είναι η τελευταία και μοναδική γραμμή άμυνας στην προστασία του περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία ΒΙΟΠΑ για να μπορέσει η βιοτεχνία να μετεγκατασταθεί εκεί. Μέχρι τότε οι βιοτεχνίες που λειτουργούν σήμερα είναι νόμιμες με την προϋπόθεση μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος. Ακόμα, η ΟΒΣΑ καταγγέλλει την πρακτική της κυβέρνησης να κόβει η ΔΕΗ την παροχή ρεύματος στη βιοτεχνία, επειδή δεν έχουν άδειες λειτουργίας και από την άλλη μεριά να εισπράττει φόρους άμεσους, έμμεσους και δημοτικούς. Ζητά να μην κλείσει καμία βιοτεχνία μέχρι να δημιουργηθούν ΒΙΟΠΑ.
Θύματα ψάχνουν οι τράπεζες

Μετά την Alpa Bank και η Εμπορική ανακοίνωσε χτες χαμηλό επιτόκιο στεγαστικών δανείων... αλλά μόνο για τον πρώτο χρόνο

Το «κόλπο» της Alpa Bank με τα... χαμηλά, πλην όμως υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων, ακολούθησε και η Εμπορική Τράπεζα. Με χτεσινή της ανακοίνωση κάνει γνωστό ότι χορηγεί στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο 4,75% για τον πρώτο μόνο χρόνο. Στη συνέχεια ο πελάτης που θα λάβει το συγκεκριμένο δάνειο, θα κληθεί να πληρώσει την τοκοχρεολυτική δόση με τα φυσιολογικά επιτόκια της Τράπεζας, που είναι: 6% το κυμαινόμενο, 6,35% το σταθερό για τα 3 πρώτα χρόνια, 6,5% για τα 5 πρώτα χρόνια κλπ. Πολύ μικρές μειώσεις επιτοκίων της τάξης του 0,25% ανακοίνωσε για τα λοιπά χορηγητικά δάνεια. Ετσι το επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων από 10,25% μειώνεται στο 10%, των προσωπικών δανείων από 10,75% σε 10,50%, των προσωπικών δανείων ανοιχτής διάρκειας από 11,75% σε 11,50%. Το επιτόκιο της εμποροκάρτας από 13,75% μειώνεται στο 13,50%. Και σε αυτή την περίπτωση για να «ψαρέψουν» πελάτες ανακοίνωσαν ότι για τους πρώτους 6 μήνες το επιτόκιο της εμποροκάρτας θα είναι 10%. Της εμποροκάρτας Visa ορίζεται σε 15,50% από 15,75% όπως και της Εμποροκάρτας MasterCard. Τέλος, το επιτόκιο της ΑΝΤ1Visa ορίζεται σε 15% από 15,25%. Τέλος, το σταθερό επιτόκιο για δάνεια αγοράς αυτοκινήτου παραμένει αμετάβλητο στο 9,50% και το κυμαινόμενο επιτόκιο αυτής της κατηγορίας παραμένει στο 9,75%.

ΘΡΑΚΗ
Ζητούνται μέτρα για τους βιοκαλλιεργητές

Για την άδικη μεταχείριση που δέχονται εκ μέρους του κράτους διαμαρτύρονται οι βιοκαλλιεργητές της Θράκης, ζητώντας από την κυβέρνηση να υποστηρίξει με μέτρα τους παραγωγούς που ασχολούνται με τη βιολογική γεωργία. Η Θράκη είναι μια από τις τελευταίες περιφέρειες στην Ελλάδα στον τομέα της βιοκαλλιέργειας, καθώς μόνο 24 άτομα καλλιεργούν με βιολογικό τρόπο.

Οπως τονίζουν σε επιστολή τους δύο εκπρόσωποι των βιοκαλλιεργητών της Θράκης (η Ν.Φαντερσμίσεν, γεωπόνος, ελεγκτής Βιολογικών Προϊόντων στη Θράκη και η Ζ.Σκαρλάτου, βιοκαλλιεργήτρια), αντί το ελληνικό κράτος να υποστηρίζει την προσπάθεια των βιοκαλλιεργητών, έκανε την εγγραφή στο πρόγραμμα επιδότησης τόσο περίπλοκη, με αποτέλεσμα ένα μέρος από τους παραγωγούς να παραιτηθούν από κάθε διεκδίκηση. Μάλιστα με την καινούρια τροποποίηση του προγράμματος επιδότησης για τη βιολογική γεωργία, οι απαιτήσεις υποβολής αιτήσεων έγιναν ακόμη πιο αυστηρές.

«Οι βιοκαλλιεργητές της Θράκης καλούνται να ξεχάσουν τι σημαίνει κρατική υποστήριξη στη βιοκαλλιέργεια. Και οι μελλοντικοί βιοκαλλιεργητές πρέπει να ξέρουν ότι στον τομέα αυτό η Θράκη υστερεί σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα και κυρίως σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκεί, με την κρατική υποστήριξη, η αύξηση των βιοκαλλιεργούμενων εκτάσεων ανέρχεται σε 25% ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι τα βιολογικά προϊόντα κατέκτησαν μεγάλο μερίδιο στην αγορά της Ευρώπης και οι τιμές των βιολογικών προϊόντων είναι προσιτές στους καταναλωτές. Ολα αυτά τα πλεονεκτήματα φαίνεται δεν έχουν καμία σημασία για την ελληνική κυβέρνηση», τονίζουν στην επιστολή διαμαρτυρίας τους οι δύο εκπρόσωποι των βιοκαλλιεργητών της Θράκης.

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ 15.6.2000
Αύξηση του τζίρου το Μάρτη

Αυξημένη κατά 5,1% εμφανίζεται η αξία των λιανικών πωλήσεων (τζίρος) το Μάρτη του 2001, ως προς τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της αξίας του τζίρου, 10,1%, εμφανίζεται την περίοδο Γενάρη - Μάρτη 2001, ως προς την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αύξηση η οποία αποδίδεται στις χειμερινές εκπτώσεις. Ανεξάρτητα από το βαθμό που τα στοιχεία της ΕΣΥΕ αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα στις μεταβολές των λιανικών πωλήσεων, η εμφανιζόμενη μεγάλη αύξηση του τζίρου των καταστημάτων οφείλεται και στην αύξηση των καταναλωτικών δανείων. Δηλαδή τη λεγόμενη δανεική ευημερία, καθώς οι λαϊκές αποταμιεύσεις έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Οι μεταβολές στις λιανικές πωλήσεις δεν είναι αποπληθωρισμένες, καθώς η αλλαγή των δεικτών μέτρησης του πληθωρισμού από την ΕΣΥΕ δεν επιτρέπει την αφαίρεση του πληθωρισμού από την ονομαστική αξία των λιανικών πωλήσεων. Και οι 8 κλάδοι που απαρτίζουν το δείκτη των λιανικών πωλήσεων παρουσίασαν σημαντική αύξηση. Ετσι στα μεγάλα καταστήματα η αξία των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 9,1%, στα πολυκαταστήματα 5,9%, στα τρόφιμα - ποτά - καπνός 9,1%, στα φαρμακευτικά - καλλυντικά 8,1%, στην ένδυση - υπόδηση 11,6%, στα έπιπλα - ηλεκτρικά είδη - οικιακός εξοπλισμός 9%, στα βιβλία - χαρτικά - λοιπά είδη 7,8% και στις πωλήσεις εκτός καταστημάτων 4,3%.

Την υποχρέωση εφαρμογής του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος από τα Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου Δικαίου (ΝΠΔΔ), υπενθυμίζει με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών. Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι έχουν ήδη εκδοθεί κλαδικά λογιστικά σχέδια γενικής και αναλυτικής λογιστικής, για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, τους ΟΤΑ, και τα λοιπά ΝΠΔΔ, στα οποία μεταξύ άλλων προβλέπεται και η σύνδεση του συστήματος λογαριασμών με την εφαρμογή του κωδικά των ΝΠΔΔ. Αναφέρει τέλος, ότι όλα τα παραπάνω λογιστικά σχέδια προβλέπουν την υποχρεωτική εφαρμογή τους από τους υπαγόμενους σε αυτά φορείς και μάλιστα σε συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες, οι οποίες έχουν ήδη λήξει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ