Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Η κυβερνητική πολιτική γεννά τα προβλήματα

Το ψήφισμα των βιοτεχνών της Αθήνας, που εγκρίθηκε από τη συνέλευση της ΟΒΣΑ

Η κατάσταση που βιώνουν οι μικρές επιχειρήσεις της χώρας και ολόκληρος ο ελληνικός λαός είναι αποτέλεσμα των ασκούμενων αντιλαϊκών πολιτικών από την εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτό καταγγέλλει η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) στο ψήφισμα που εγκρίθηκε, αφού ακούστηκαν οι απόψεις των αντιπροσώπων. Ειδικότερα, η γενική συνέλευση αποφάσισε ότι οι δείκτες ασφυξίας στην αγορά επιδεινώνονται, το εμπορικό έλλειμμα μέσα στη δεκαετία '87-'97 αυξήθηκε κατά 154%, η ανεργία έχει φτάσει το 11,5% και το 22% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο φτώχειας, ενώ 600.000 άνθρωποι ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης με εισόδημα κάτω από 43.000 δρχ. το μήνα.

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων, από τη Συμφωνία του Μάαστριχτ ως την περίοδο της προσαρμογής στην ΟΝΕ και την περίοδο σταθεροποίησης. Είναι μια συνεχής πορεία αναδιαρθρώσεων στην οικονομία, με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων και υπηρεσιών σε όλο και λιγότερα χέρια. Ολες οι ντιρεκτίβες, οδηγίες, συνθήκες, καταγγέλλει η γενική συνέλευση της ΟΒΣΑ, που εκδίδονται στο όνομα δήθεν της ανταγωνιστικότητας, έχουν μόνο ένα στόχο: Πώς το μεγάλο κεφάλαιο θα αποκτήσει γρήγορα και μεγάλα κέρδη. Γιατί η παγκοσμιοποίηση σε συνθήκες φιλελεύθερης πολιτικής είναι η κατάργηση κάθε εμποδίου και φραγμού είτε σε τοπικό είτε σε εθνικό επίπεδο για τη διείσδυση και άλωση οικονομιών από το μεγάλο κεφάλαιο.

Προτάσεις - στόχοι των ΕΒΕ

Εμείς, δηλώνουν οι βιοτέχνες, είμαστε υπέρ μιας άλλης πολιτικής που θα έχει στόχους όπως:

  • Να αφαιρεί προνόμια από τα μονοπώλια.
  • Να εφαρμόζει κλαδικές πολιτικές όπου δραστηριοποιούνται πολλές μικρές επιχειρήσεις.
  • Να δίνει κίνητρα χρηματοδοτικά και φορολογικά για τη συνεταιριστικοποίηση των μικρών επιχειρήσεων, που είναι και μια λύση σήμερα.
  • Να κάνει έλεγχο στις ασύδοτες και αμφιβόλου ποιότητας εισαγωγές.
  • Να ενισχύει τα λαϊκά εισοδήματα, που είναι και οι φυσικοί πελάτες της βιοτεχνίας.

Οι προτάσεις και σημεία πάλης που ενέκρινε η γενική συνέλευση της ΟΒΣΑ για τα καίρια προβλήματα των ΕΒΕ είναι:

  • Για το φορολογικό: Κατάργηση του νέου φορολογικού νόμου, του 35% για συνεταιρισμούς, του 25% για ΟΕ και ΕΕ, καθώς και του δημοτικού φόρου 2%, ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και η φορολόγηση να γίνεται από τα βιβλία, κατάργηση του βιβλίου απογραφής μέχρι 80 εκατ. δρχ., τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, αύξηση φορολογικών συντελεστών στα μεγάλα εισοδήματα, μείωση της έμμεσης φορολογίας, χτύπημα της φοροδιαφυγής και των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Για τη χρηματοδότηση: Ειδικό καθεστώς χρηματοδότησης, το οποίο θα εξασφαλίζει διαθέσιμα κεφάλαια, εγγύηση του Δημοσίου, χαμηλό επιδοτούμενο επιτόκιο με ευνοϊκά προγράμματα για συνεταιρισμούς.
  • Για τα Κοινοτικά Προγράμματα: Να διατεθεί συγκεκριμένο ποσοστό από το Γ` ΚΠΣ για τις μικρές επιχειρήσεις.
  • Για την επαγγελματική στέγη: Να γίνει ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στον ενοικιαστή μετά τη λήξη της αρχικής μίσθωσης να την ανανεώνει κάθε τρία χρόνια υποχρεωτικά και να φεύγει ο ενοικιαστής μόνο σε περιπτώσεις ιδιόχρησης ή ανοικοδόμησης μετά από αυστηρό έλεγχο και να τιμωρείται η δόλια χρήση αυτού του δικαιώματος του ιδιοκτήτη.
  • Για τις άδειες λειτουργίας και το ΠΔ 84/84: Η ΟΒΣΑ είναι αντίθετη στην κατάργηση του ΠΔ 84/84 που επιχειρείται από την κυβέρνηση μετά από απαίτηση των βιομηχάνων. Το 84/84 είναι η τελευταία και μοναδική γραμμή άμυνας στην προστασία του περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία ΒΙΟΠΑ για να μπορέσει η βιοτεχνία να μετεγκατασταθεί εκεί. Μέχρι τότε οι βιοτεχνίες που λειτουργούν σήμερα είναι νόμιμες με την προϋπόθεση μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος. Ακόμα, η ΟΒΣΑ καταγγέλλει την πρακτική της κυβέρνησης να κόβει η ΔΕΗ την παροχή ρεύματος στη βιοτεχνία, επειδή δεν έχουν άδειες λειτουργίας και από την άλλη μεριά να εισπράττει φόρους άμεσους, έμμεσους και δημοτικούς. Ζητά να μην κλείσει καμία βιοτεχνία μέχρι να δημιουργηθούν ΒΙΟΠΑ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αρκετά ματώσαμε, να καταργηθεί ο νόμος της φοροληστείας»(2024-06-22 00:00:00.0)
Συγκέντρωση στη Βουλή και κλειστά καταστήματα τη μέρα ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου(2023-11-29 00:00:00.0)
Αύριο η διαμαρτυρία για το φορολογικό(2013-02-05 00:00:00.0)
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις για υγεία και φόρους(2012-07-12 00:00:00.0)
Στόχος η ένταση της δράσης της(2003-06-25 00:00:00.0)
Μόνη λύση, ο αγώνας(2000-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ