Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΡΤΑ
Αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ

Συλλαλητήριο την ερχόμενη Τρίτη στην Αρτα, ενώ το ΚΚΕ έφερε το θέμα στη Βουλή, με Eρώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Kόμματος

Συλλαλητήριο ενάντια στις μεθοδεύσεις ξεπουλήματος της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗΣ διοργανώνεται την ερχόμενη Τρίτη στην Αρτα. Επίσης, το ΚΚΕ, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην εκποίηση της συνεταιριστικής βιομηχανίας αλλά και τη συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους αγρότες, έφερε το θέμα στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Σπύρος Στριφτάρης και Αγγελος Τζέκης.

Το συλλαλητήριο που αποφασίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη στην Αρτα συνδιoργανώνουν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Νομού Αρτας. Με το συλλαλητήριο της Τρίτης, εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες, άνεργοι και συνταξιούχοι θα διαδηλώσουν - εκτός από την αντίθεσή τους στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ - επίσης και ενάντια στο ασφαλιστικό. Το αγωνιστικό ραντεβού είναι για τις 8.30 μμ στην πλατεία Κιλκίς και στη συνέχεια θα γίνει πορεία.

Στην κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα αναφέρεται πως η αντιλαϊκή αντεπίθεση είναι γενικευμένη και πλήττει το σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, το σύνολο των λαϊκών συμφερόντων και των κατακτήσεων. «Αυτές τις μέρες -τονίζεται στην ανακοίνωση - η κυβέρνηση, η Αγροτική Τράπεζα -αξιοποιώντας διάφορα στελέχη τους - επιχειρούν να επιφέρουν το τελικό χτύπημα στην κτηνοτροφία και στην οικονομία της περιοχής μας, με την "προσπάθειά" τους να ξεπουλήσουν τη ΔΩΔΩΝΗ στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Γιατί τι άλλο μπορεί να σημαίνει η απόφαση του προέδρου της ΕΑΣΑΦ και της παρέας του να φέρουν το θέμα στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης την Τετάρτη 20/6 για να πουληθούν οι μετοχές της ΔΩΔΩΝΗΣ στην ΑΤΕ;».

Ακολούθως επισημαίνεται στην ανακοίνωση πως αυτό γίνεται για να εξυπηρετήσουν την ΑΤΕ να αποκτήσει το απαραίτητο ποσοστό μετοχών για να μπορέσει στη συνέχεια να ξεπουλήσει τη ΔΩΔΩΝΗ. Αν αυτή η μεθόδευση περάσει, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τους κτηνοτρόφους, τους αγρότες της περιοχής, την ανάπτυξή της για την οποία φέρονται ότι κόπτονται. Οι τιμές του γάλατος θα μειωθούν δραματικά, το εισόδημα των αγροτοκτηνοτρόφων θα περιοριστεί παραπέρα. Θα ενταθεί η περιθωριοποίηση της Ηπείρου, θα περιοριστούν παραπέρα οι θέσεις εργασίας, εντείνοντας τη φτώχεια και την εξαθλίωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων της περιοχής.

Η μεθόδευση αυτή σε βάρος της ΔΩΔΩΝΗΣ, της κτηνοτροφίας και των κτηνοτρόφων της περιοχής, συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι αποτέλεσμα των ίδιων πολιτικών επιλογών και των ίδιων προσώπων που ξεπούλησαν και στη συνέχεια έκλεισαν την ΕΣΠΕΡΙΣ για να μπορούν σήμερα οι διάφοροι μεσάζοντες να κερδοσκοπούν σε βάρος των αγροτών μας και του πορτοκαλιού. Το ίδιο θέλουν να κάνουν και για το γάλα, τη ΔΩΔΩΝΗ, τους κτηνοτρόφους και την κτηνοτροφία. Το καταστροφικό αυτό σχέδιο δεν πρέπει να περάσει.

Αντίθετα, καταλήγει η ανακοίνωση, επιβάλλεται ο συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων, των αγροτοκτηνοτρόφων, των επαγγελματιών και των φορέων τους για να μην περάσουν αυτές οι πολιτικές επιλογές σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Παρέμβαση του ΚΚΕ

Παρέμβαση στη Βουλή έγινε χτες από το ΚΚΕ για το θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ. Σε Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Σπύρος Στριφτάρης και Αγγελος Τζέκης καλείται η κυβέρνηση να σταματήσει την πολιτική ξεπουλήματος της Δωδώνης και ακόμα να μεταβιβαστούν στις οργανώσεις των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, όλες οι μετοχές που κατέχει η ΑΤΕ.

Συγκεκριμένα στην Ερώτηση τονίζεται: «Οργή και αγανάκτηση προκαλούν στους κτηνοτρόφους της Ηπείρου, στους εργαζόμενους στις συνεταιριστικές οργανώσεις και γενικότερα στο λαό της Ηπείρου οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (ΑΤΕ), στελεχών του κυβερνητικού κόμματος, αλλά και ηγετικών στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που στόχο τους έχουν να ξεπουλήσουν στους ιδιώτες, τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ μέσα από το Χρηματιστήριο.

Το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ θα προκαλέσει ολέθριες συνέπειες:

  • Στους κτηνοτρόφους, επειδή μοναδικό κριτήριο λειτουργίας της οργάνωσης θα είναι το κέρδος που αυξάνει τη ζήτηση και την κερδοφορία των μετοχών και όχι η βελτίωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και η στήριξη της κτηνοτροφίας στην πιο φτωχή περιοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου, επειδή θα χάσουν μια κερδοφόρα δραστηριότητα.
  • Στους εργαζόμενους της ΔΩΔΩΝΗΣ, επειδή θα αλλάξουν οι εργασιακές τους σχέσεις και θα υπονομευτεί η απασχόλησή τους.

Καμία Διοίκηση της ΑΤΕ δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να ξεπουλήσει στους ιδιώτες τη ΔΩΔΩΝΗ που φτιάχτηκε με τη δουλιά και τον ιδρώτα των εργαζομένων και των κτηνοτρόφων και με οικονομικά κίνητρα από το υστέρημα του ελληνικού λαού, τα οποία δόθηκαν στην Ηπειρο και στους κτηνοτρόφους της και όχι στην ΑΤΕ. Γι' αυτό όλες οι μετοχές της ΔΩΔΩΝΗΣ ανήκουν και πρέπει να μεταβιβαστούν, χωρίς καμία αποζημίωση, στις Οργανώσεις των κτηνοτρόφων της Ηπείρου για να γίνει γνήσια συνεταιριστική οργάνωση».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας και πότε προκειμένου:

  • Να σταματήσει το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ από την ΑΤΕ;
  • Να μεταβιβαστούν στις Οργανώσεις των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, όλες οι μετοχές της ΔΩΔΩΝΗΣ που σήμερα ανήκουν στην ΑΤΕ;
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεπούλημα - πλήγμα για τους κτηνοτρόφους (2012-10-06 00:00:00.0)
Ξεκίνησε η διαδικασία ξεπουλήματος (2012-02-14 00:00:00.0)
Αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στο ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ» (2001-12-15 00:00:00.0)
Αντίσταση στις αντιδραστικές επιλογές (2001-12-14 00:00:00.0)
ΟΧΙ στο ξεπούλημα της "Δωδώνης" (1997-02-25 00:00:00.0)
Μεθοδεύσεις σε βάρος της "ΔΩΔΩΝΗΣ" (1996-08-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ