Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ
«Διεπαγγελματική» ενίσχυση των... βιομηχάνων

Από παλιότερη διαμαρτυρία ροδακινοπαραγωγών

Avaton

Από παλιότερη διαμαρτυρία ροδακινοπαραγωγών
Με τη «βούλα» του υπουργού Γεωργίας, ρίχνονται οι παραγωγοί ροδάκινων και αχλαδιών στα σαγόνια των βιομηχάνων μεταποιητών. Χτες ο υπουργός ανακοίνωσε, σα να επρόκειτο για καμία μεγάλη παροχή για τους αγρότες, ότι υπέγραψε απόφαση για την αναγνώριση της «Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βιομηχανικού Ροδάκινου και Αχλαδιού».

Η ουσία είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας μαζί με τους ξεπουλημένους εκπροσώπους της ΠΑΣΕΓΕΣ και των ομάδων παραγωγών που συμμετέχουν στη διεπαγγελματική, ετοιμάζονται να πιάσουν γρήγορα δουλιά, προκειμένου να ικανοποιήσουν τα κερδοσκοπικά «διεπαγγελματικά» συμφέροντα των βιομηχάνων μεταποιητών. Οπως έγινε γνωστό την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει στην Εδεσσα η πρώτη συνεδρίαση της διεπαγγελματικής οργάνωσης για το ροδάκινο, παρουσία του υφυπουργού Γεωργίας Βαγ. Αργύρη. Εκεί οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων - μεταποιητών θα διαπραγματευτούν με όσους διαπραγματεύτηκαν και πέρσι τις τιμές για το συμπύρηνο ροδάκινο.

Κι αν πέρσι η ολέθρια διεπαγγελματική συμφωνία είχε ως αποτέλεσμα την οικονομική εξαθλίωση των ροδακινοπαραγωγών - από 96 δραχμές το κιλό που ήταν η τιμή ασφαλείας πήραν στο χέρι γύρω στις 50 δραχμές το κιλό - φέτος όπως φαίνεται, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο χειρότερα για τους παραγωγούς, αν δεν αντιδράσουν δυναμικά και αγωνιστικά. Γιατί μετά την ψήφιση πέρσι τον Νοέμβρη από τον υπουργό Γεωργίας στις Βρυξέλλες του καταστροφικού κανονισμού για τα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά, οι βιομήχανοι βρίσκονται σε ακόμα πιο πλεονεκτική θέση. Με σύμμαχό τους το νέο κανονισμό και έχοντας ως διαπραγματευτές τους εκφραστές μιας πολιτικής που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντά τους, οι βιομήχανοι ετοιμάζονται να δώσουν εντελώς εξευτελιστικές εμπορικές τιμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ και των ομάδων παραγωγών που συμμετέχουν στη διεπαγγελματική σκοπεύουν να «παζαρέψουν» μια τιμή που δε θα είναι μεγαλύτερη από την περσινή. Το ποσό που ακούγεται είναι γύρω στις 77 δραχμές μαζί με την επιδότηση. Κι αν δει κανείς το τι έγινε τελικά στη βιομηχανική ντομάτα, τότε εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα, πως αν δεν αντιδράσουν οι ροδακινοπαραγωγοί και δεν πάρουν την υπόθεση στα χέρια, οι τιμή που θα εισπράξουν για τη φετινή παραγωγή θα είναι ακόμα μικρότερη. Ο αγώνα αυτός επιβάλλεται να στραφεί και ενάντια στα καταστροφικά μέτρα του νέου κανονισμού, τα οποία σε συνδυασμό με την ασύδοτη κερδοσκοπία των βιομηχάνων θα οδηγήσουν σε δραματική μείωση του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ