Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΧΙ στο ξεπούλημα της "Δωδώνης"

Ανακοίνωση - καταγγελία της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ

Την επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας "Δωδώνη" που έβαλαν μπρος κυβέρνηση και Αγροτική Τράπεζα, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, με αφορμή τα σχέδια της διοίκησης της τράπεζας να ξεπουλήσει άμεσα το 40% από το 60% των μετοχών που ελέγχει, σε Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, σε άλλους φορείς και σε ιδιώτες.

Οπως καταγγέλλεται στην ανακοίνωση, η διοίκηση της ΑΤΕ, με εντολή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τις κατευθύνσεις των Βρυξελλών, αποφάσισε το ξεπούλημα της "Δωδώνης" - σε υπέρογκη τιμή ανά μετοχή - και ουσιαστικά την ιδιωτικοποίησή της, αγνοώντας το γεγονός ότι η γαλακτοβιομηχανία δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από τον κόπο και τον ιδρώτα των κτηνοτρόφων. Επίσης καλούνται οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου να αντιδράσουν μαζικά, δυναμικά και ενωτικά, στα πονηρά και ύπουλα σχέδια της κυβέρνησης και της ΑΤΕ και να απαιτήσουν την άμεση μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της ΑΤΕ στην πραγματική τους αξία αποκλειστικά και μόνο στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ καλεί τους κτηνοτρόφους και γενικότερα τους αγρότες να αγωνιστούν και να απαιτήσουν:

  • Να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις ξεπουλήματος της γαλακτοβιομηχανίας. Η "Δωδώνη" πρέπει να είναι παράγοντας ανάπτυξης της κτηνοτροφίας στην Ηπειρο και όχι υπονόμευσής της.
  • Να μεταβιβάσει η ΑΤΕ το σύνολο των μετοχών στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου στην πραγματική τους αξία.
  • Να δοθούν προνομιακά κίνητρα, δάνεια και επιδοτήσεις στις Ενώσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αγορά των μετοχών και τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας, ώστε να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό και στις σύγχρονες λειτουργικές απαιτήσεις.
  • Να μπει φραγμός στις αθρόες, ανεξέλεγκτες και πολλές φορές ύποπτης προέλευσης εισαγωγές γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.
  • Να απαιτήσουν την κατάργηση του περιορισμού στην παραγωγή αγελαδινού γάλατος και στην εκτροφή προβάτων που επιβάλει η ΕΕ.
  • Να σταματήσει η ασυδοσία των εμπόρων και μεσαζόντων.
  • Να σταματήσουν τα υπόγεια, σκοτεινά και διαπλεκόμενα συμφέροντα τοπικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ και μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, για τον έλεγχο της "Δωδώνης" και να αφεθεί αυτή η σημαντική βιομηχανία των κτηνοτρόφων της Ηπείρου να λειτουργήσει ανταγωνιστικά και ρυθμιστικά, προς όφελος των κτηνοτρόφων και της κτηνοτροφίας.

Ακόμα, η Επιτροπή Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ καλεί τους κτηνοτρόφους να αναδείξουν στις προσεχείς αρχαιρεσίες στους συνεταιρισμούς και τις Ενώσεις, διοικήσεις αγωνιστικές που θα αντιστέκονται στην αντιαγροτική αντισυνεταιριστική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και που θα εκφράζουν τα ίδια τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και αγροτών της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ