Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΩΝ - ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Εντονες αντιδράσεις για τον αναγκαστικό χαρακτήρα

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες και διοικητικά μέτρα στις συνενώσεις. Στόχος της, η προώθηση με καλύτερο τρόπο του τρίπτυχου "πρόσθετη φορολόγηση - ανταποδοτικότητα - ιδιωτικοποίηση"

Την οξύτατη αντίδραση αιρετών προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει σύντομα τις αναγκαστικές συνενώσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να προχωρήσει, δηλαδή, σε συγχωνεύσεις δήμων και κοινοτήτων με διοικητικά και αναγκαστικού χαρακτήρα μέτρα και όχι σε εθελοντική βάση, με τη σύμφωνη γνώμη αιρετών και κατοίκων. Επιπλέον, χωρίς να στηρίζει τη συνένωση σε κριτήρια και κίνητρα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, γενικότερα αναπτυξιακά. Κίνητρα, που θα αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές συνθήκες, τις γεωγραφικές, συγκοινωνιακές, δημογραφικές και ιστορικές ιδιομορφίες.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει κάνει σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει μέσα στο χρόνο που διανύουμε σε αναγκαστικές συνενώσεις, προκειμένου, το '98 να πάμε στις εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών αρχόντων με νέο εκλογικό χάρτη. Οπως έχει δηλώσει ο υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος,το σχετικό πρόγραμμα, "Ιωάννης Καποδίστριας", θα είναι έτοιμο στο επόμενο χρονικό διάστημα και από τις αρχές Μάρτη μέχρι τα τέλη Μάη, θα γίνει "διάλογος" με τους τοπικούς παράγοντες, μέσα στα πλαίσια όμως του προγράμματος. Και αυτό, προκειμένου να εξασφαλίσει η κυβέρνηση την απαραίτητη "κοινωνική συναίνεση", για να επιβάλει το αναγκαστικό αυτό μέτρο. Ακολούθως και μέσα στον Ιούνη αναμένεται να κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

Ανθρωποι της ΤΑ αντιτίθενται στους κυβερνώντες. Αυτούς, που προωθούν τις αναγκαστικές συνενώσεις, υπακούοντας στις αντιλαϊκές επιταγές των Βρυξελλών για αμεσότερη προώθηση του τρίπτυχου "πρόσθετη φορολόγηση - ανταποδοτικότητα - ιδιωτικοποίηση". Αυτούς που προσπάθησαν να προωθήσουν τις συνενώσεις και παλιότερα, μέσω των Συμβουλίων Περιοχής, που δεν ήταν άμεσα εκλεγμένα από τους δημότες και με τα οποία επιχείρησαν να υποκαταστήσουν την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση στις βασικότερες των αρμοδιοτήτων της.

Ακόμα και όσοι δήμοι προέκυψαν στα προηγούμενα χρόνια από εθελοντικές συγχωνεύσεις, η κυβέρνηση τους χρηματοδότησε με πενιχρά κονδύλια, που δόθηκαν ως "οικονομικά κίνητρα". Και το μέγεθος της κοροϊδίας απέναντι στους αιρετούς αποδεικνύεται και στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό, όπου η κυβέρνηση εγγράφει 1,5 δισ. δραχμές ως "δαπάνες" και "οικονομικά κίνητρα" για τους ΟΤΑ που θέλουν να συνενωθούν. Κάτι που σημαίνει ότι αν, για παράδειγμα, η κυβέρνηση επιβάλει οι 6.500 ΟΤΑ που υπάρχουν σήμερα να περιοριστούν σε χίλιους, αυτοί θα "ενισχυθούν" με περίπου 250.000 ο καθένας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ