Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προχωρούν ακάθεκτοι

Συλλαλητήρια αντίστασης στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Ηράκλειο Κρήτης

Χωρίς σημάδια κόπωσης και αποφασισμένοι για τη νίκη, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι καθηγητές και στέλνουν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως αυτή η απεργία, που γίνεται για να ανοίξει ο δρόμος βελτίωσης και στήριξης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, θα γράψει πραγματικά ιστορία.

Χτες, πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Ηράκλειο Κρήτης από χιλιάδες καθηγητές, μαθητές και γονείς, ανοίγοντας έτσι δυναμικά την έκτη εβδομάδα της απεργίας των καθηγητών.

Στη Θεσσαλονίκη

Οι καθηγητές της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν άλλη μια μαχητική, μαζική και δυναμική συγκέντρωση και πορεία. Μαζί μαθητές και φοιτητές με μια φωνή διεκδίκησαν την ικανοποίηση των αιτημάτων των εκπαιδευτικών, την κατάργηση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση και διαδήλωσαν πως η μόρφωση είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα. Κατήγγειλαν την υποκριτική τακτική της κυβέρνησης που δήθεν τους καλεί σε διάλογο για τα θεσμικά και ξεκαθαρίζουν πως και οι μαζικοί διορισμοί κοστίζουν και μάλιστα πολύ περισσότερο, άρα το κυβερνητικό επιχείρημα ότι ξύσανε τον πάτο του καζανιού, καταρρέει.

Η συγκέντρωση έγινε στο χώρο της Καμάρας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά, εκατοντάδες καθηγητές, μαθητές και φοιτητές, πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, διεκδικώντας "15% στην παιδεία το σχολειό", "μέγαρα πολιτισμού να γίνουν τα σχολεία και όχι του Λαμπράκη τα στρατηγεία".

Στο Ηράκλειο

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο το χτεσινό παγκρήτιο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, απ' τους φορείς των εκπαιδευτικών και τις μαθητικές κοινότητες της Κρήτης σε μια προσπάθεια να κάνουν την κυβέρνηση, να καταλάβει, επιτέλους, ότι ο αγώνας των καθηγητών είναι δίκαιος και ότι αγκαλιάζει ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε στις 11 το πρωί με εντυπωσιακή συγκέντρωση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Εντονη ήταν και πάλι, η παρουσία της νεολαίας που βιώνει καθημερινά τα σημάδια αθλιότητας στα ακατάλληλα και πρωτόγονα σχολικά συγκροτήματα της Κρήτης και κυρίως του Ηρακλείου, που αντιμετωπίζει σίγουρα το μεγαλύτερο πρόβλημα σχολικής στέγης στη χώρα.

Η πορεία διαμαρτυρίας που ακολούθησε, ξεκίνησε στις 11.30 το πρωί με τους μαθητές μπροστά και τους καθηγητές, δασκάλους και γονείς να ακολουθούν, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Οπως και στα προηγούμενα έτσι και σε αυτό το επιτυχημένο συλλαλητήριο ξεχώρισαν τα συνθήματα "αυτό το υπουργείο δεν είναι της Παιδείας είναι της ΕΟΚ και της ολιγαρχίας", "αγώνας μαζικός - πανεκπαιδευτικός είναι η απάντηση από δω και μπρος", "δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε".

Η διαδηλωτές κατέληξαν στην πλατεία Καλεργών, όπου δόθηκε συναυλία από μαθητικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα και τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Στο μεγαλειώδες χτεσινό συλλαλητήριο συμμετείχε αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα της ΝΕ Μ. Συντιχάκη.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ που συμμετείχε στο χτεσινό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο σε συνέντευξη Τύπου προς τα τοπικά ΜΜΕ δήλωσε ότι οι καθηγητές θα συνεχίζουν την απεργία όσο η κυβέρνηση συνεχίζει την αδιαλλαξία της απέναντί τους. Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση παραπληροφορεί την κοινή γνώμη στο θέμα των αποδοχών του νεοδιόριστου καθηγητή και την κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες της. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς σε μια πανστρατιά διεκδίκησης του 15% του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία.

Στα Ιωάννινα

Το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι καθηγητές, γονείς και μαθητές στην πόλη των Ιωαννίνων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στην Ακαδημία και πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στη νομαρχία.

Νέα συλλαλητήρια

Νέες συγκεντρώσεις πραγματοποιούν από σήμερα και μέχρι την Πέμπτη οι καθηγητές, εργαζόμενοι και μαθητές.

  • Σήμερα οι καθηγητές πραγματοποιούν προσυγκέντρωση στις 5 το απόγευμα στην πλ. Κλαυθμώνος, για να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ έξω από από τα γραφεία της Ομοσπονδίας (Φιλελλήνων και Ψύλλα 2).
  • Αύριο, απεργιακό συλλαλητήριο των καθηγητών του Λεκανοπεδίου στις 12 το μεσημέρι στην πλ. Κάνιγγος, στην Κοζάνη στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της πόλης και στη Ζάκυνθο στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο.
  • Την Πέμπτη, νέο πανεκπαιδευτικό - παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα στην πλ. Κάνιγγος, και στις 5 το απόγευμα Πανθρακικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ