Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωρίς άσυλο στην Ευρώπη οι ... Ευρωπαίοι

Την έντονη αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας προκάλεσε η πρόταση της ισπανικής κυβέρνησης να περιληφθεί στον Καταστατικό Χάρτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης άρθρο που θα προβλέπει για τους πολίτες των χωρών - μελών της ΕΕ την κατάργηση του δικαιώματος να ζητήσουν πολιτικό άσυλο σε άλλα κράτη - μέλη της Ενωσης!

"Η ισπανική πρόταση είναι αντίθετη στις διεθνείς συνθήκες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο για άλλες περιοχές του πλανήτη", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία. Η συγκεκριμένη πρόταση υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που έγινε στις 13 - 14 Δεκέμβρη στο Δουβλίνο, ωστόσο η διεθνής οργάνωση καλεί τα κράτη - μέλη να σεβαστούν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους και να μην αρνηθούν το δικαίωμα ασύλου στους πολίτες της ΕΕ.

"Κανείς δεν εγγυάται στους πολίτες της ΕΕ ότι δε θα βρεθούν ποτέ διωκόμενοι στη σημερινή ή σε μια μελλοντική, διευρυμένη ΕΕ", επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία. Να σημειωθεί ότι η ισπανική πρόταση καταπατά διεθνείς συνθήκες, όπως την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για τους Πρόσφυγες, ενώ την αντίθεσή της έχει εκφράσει ήδη η Υπατη Αρμοστεία Προσφύγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ