ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγώνας για το περιβάλλον, αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό

Associated Press

Το νέο όραμα των καπιταλιστών για το περιβάλλον είναι η αειφόρος ανάπτυξη. Δηλαδή, η οικονομική του ανάπτυξη σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος. Οπως, δηλαδή, λέει και ο Μπ. Μπρεχτ, θέλουν να δίνουν το κρέας του σφαγμένου μοσχαριού έχοντας πλύνει πρώτα τα χέρια τους από το αίμα της σφαγής του ζώου. Η πραγματικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι σε τούτον τον πλανήτη αποδεικνύει πως τα κέρδη των καπιταλιστών δε συναντιούνται πουθενά με την προστασία του περιβάλλοντος. Μερικά στοιχεία μόνο μπορούν να αποδείξουν ότι καπιταλιστικές σχέσεις ιδιοκτησίας σημαίνουν ανελέητη επιδρομή στο φυσικό περιβάλλον, και ως πηγής κέρδους και ως χώρου δράσης.

Μέσα στο 2000 η τροπική ζούγκλα του Αμαζονίου, που αποτελεί τον έναν πνεύμονα της Γης, έχασε 19.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους. Την ίδια χρονιά 6 δισ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα σκορπίστηκαν στη γήινη ατμόσφαιρα, ενώ οι επιστήμονες αναμένουν για την ΕΕ μέχρι το 2010 αύξηση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα μέχρι και 45% σε σχέση με το 1985. Αυτό, βέβαια, δεν εμποδίζει τις πολυεθνικές να προγραμματίζουν επενδύσεις σε οδικά δίκτυα για την ανάπτυξη των μεταφορών τους της τάξης των 136 τρισ. δρχ., ενώ την ίδια στιγμή τα οδικά συμπλέγματα καλύπτουν το 1,2% της συνολικής επιφάνειας γης της Ενωσης. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία της υπηρεσίας για την παρακολούθηση των συστημάτων μεταφορών, το 65% των βιότοπων βρίσκονται κοντά σε μεγάλους δρόμους.

Την ίδια στιγμή η μέση θερμοκρασία της Γης αυξάνεται, η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει, οι πάγοι λιώνουν, τεράστιες εκτάσεις απειλούνται με ερημοποίηση και άλλες από πλημμύρες, η λειψυδρία απειλεί σαν τρομακτικό φάντασμα τον πλανήτη. Η Αφρική, η Ανατολική Ευρώπη και η Νοτιοανατολική Ασία είναι χωματερές τοξικών αποβλήτων των πολυεθνικών. Με λίγα λόγια, η ανάπτυξη των καπιταλιστών δεν προϋποθέτει μόνο την τρομακτική φτώχεια που μαστίζει τους λαούς, αλλά και την ανεπανόρθωτη καταστροφή του περιβάλλοντος, στο οποίο ο άνθρωπος θα περιφέρει τη φτώχεια του.

Το να παλεύεις ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος χωρίς να παλεύεις ενάντια στον καπιταλισμό, είναι πραγματικά σαν να ζητάς από τον σφαγέα του μοσχαριού να σου προσφέρει το κρέας, έχοντας πλύνει πρώτα τα χέρια του από το αίμα του ζώου. Είναι σαν να πιστεύεις ότι μπορεί να υπάρχει καπιταλισμός χωρίς μόλυνση, σαν να πιστεύεις ότι μπορεί να υπάρχει καπιταλισμός χωρίς ανεργία. `Η και ακόμα χειρότερα. Οτι μπορούν οι καπιταλιστές να εφαρμόσουν πολιτικές φιλοπεριβαλλοντικές, που όμως δεν τις εφαρμόζουν γιατί έχουν έλλειμμα ευθύνης και συναισθημάτων. Ποιος άραγε πιστεύει ότι ο λύκος μπορεί να ξαπλώσει δίπλα στο αρνί; Ποιος πιστεύει ότι ο λύκος κατασπαράζει το αρνί λόγω έλλειψης διαπαιδαγώγησης;

Το περιβάλλον για τον άνθρωπο είναι πηγή ζωής. Οι καπιταλιστές έχουν υποβιβάσει τη ζωή στο επίπεδο του εμπορεύματος. Μεταχειρίζονται τον άνθρωπο ως εργατική δύναμη. Αφού μεταχειρίζονται τον άνθρωπο με αυτόν τον τρόπο, ποιος μπορεί να είναι τόσο αφελής ώστε να πιστεύει ότι μπορούν να μεταχειριστούν το περιβάλλον με διαφορετικό τρόπο;

Η τερατώδης ανάπτυξη των μέσων παραγωγής οξύνει τις αντιθέσεις και οδηγεί τον καπιταλισμό στο θάνατο. Το ζήτημα είναι να μην παρασύρει στο θάνατό του ολόκληρη την κοινωνία αφού, ως γνωστό, όταν οι καπιταλιστές μιλούν για την κοινωνία, μιλούν για την ολιγάριθμη ομάδα που κατέχει τα μέσα παραγωγής.

Ο αγώνας για το περιβάλλον πρέπει να είναι αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό συνολικά, ο οποίος ούτε μπορεί, ΟΥΤΕ ΘΕΛΕΙ να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον.

Η ανάπτυξη ενός κινήματος ενάντια στην καταστροφή της φύσης ή θα είναι συνδεδεμένη με το κίνημα ενάντια στις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και στις πολιτικές που τις εκφράζουν ή δε θα υπάρχει καθόλου. Είναι παράλογο, σε τελική ανάλυση, να ζητάς μόνο την προστασία των φαλαινών όταν τα κόκαλα των ανθρώπων τσακίζονται από την υπεραξία.


Παύλος ΡΟΥΦΑΣ


ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προωθείται εναλλακτικός υποσταθμός ρεύματος

Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε ο εισαγγελέας για το μπλακ άουτ της περασμένης Τρίτης

Με τη δημιουργία νέου εναλλακτικού υποσταθμού υπερυψηλής τάσης στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, υπόσχεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το πρόβλημα των μπλακ άουτ στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει προχωρήσει στην ανανέωση του παρωχημένου τεχνικού εξοπλισμού στο συγκεκριμένο υποσταθμό που ηλεκτροδοτεί σχεδόν όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αν και αυτή η ανάγκη έχει επισημανθεί πολλές φορές στο παρελθόν από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ.

Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδης γνωστοποίησε την παραπάνω πρόθεση της κυβέρνησης μετά από συνομιλία που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη. Στο μεταξύ, και τις επόμενες μέρες, ενδέχεται να σημειωθούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, κυρίως σε ώρες αιχμής, μέχρι να επαναλειτουργήσει κανονικά το κέντρο του Ωραιοκάστρου.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) αναφέρεται ότι η ανωμαλία προκλήθηκε όταν κατά την αυτόματη μεταγωγή τάσης σε έναν από τους έξι εγκαταστημένους αυτομετασχηματιστές λειτούργησε ελαττωματικά ο μεταγωγέας του, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ηλεκτρικό τόξο που προκάλεσε έκρηξη εντός του αυτομετασχηματιστή, ο οποίος τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Ηδη έχουν τεθεί υπό τάση οι δύο από τους έξι αυτομετασχηματιστές και προχωρεί ο καθαρισμός των υπολοίπων προκειμένου να επανηλεκτριστούν.

  • Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Ζαχαρής, προκειμένου να διερευνηθεί αν στο μπλακ άουτ της Τρίτης, που προκλήθηκε από έκρηξη στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και εξαιτίας του βυθίστηκαν στο σκοτάδι 9 νομοί της Μακεδονίας και Θράκης, υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε επίσης να ανασυρθούν από το αρχείο οι δικογραφίες που αφορούσαν τις προηγούμενες βλάβες στο ΚΥΤ Ωραιοκάστρου και να συσχετιστούν στην έρευνα.
Ερημιά...

Είναι πραγματικά συγκλονιστικές οι επισημάνσεις του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής κατά της Ερημοποίησης καθηγητή κ. Γ. Γιάσογλου, για τα αποτελέσματα που έχουν επιφέρει στο κλίμα του λεκανοπεδίου Αττικής οι πυρκαγιές στην Πεντέλη.

Ούτε λίγο ούτε πολύ - διαβάζουμε στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία» -στην καμένη Πεντέλη και σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων προκαλούνται θερμοκρασίες που προσομοιάζουν με αυτές της Σαχάρας, που φτάνουν τους 55-60 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις περιοχές που έχουν παραμείνει δασωμένες η θερμοκρασία είναι έως και 20 βαθμούς χαμηλότερη, δηλαδή κυμαίνεται στους 30 με 35 βαθμούς.

Ολα αυτά είναι τα αποτελέσματα της αντιδασικής πολιτικής που ακολουθούν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις, που σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν μετατρέψει το βίο των εκατομμυρίων κατοίκων της πρωτεύουσας σε εφιάλτη.

Εκείνο που μας παραξενεύει, όμως, είναι ότι κατόπιν όλων αυτών ο καθηγητής ως μέτρο θεραπείας προτείνει την οικοδόμηση όλων των βραχωδών και ερημωμένων από τις πυρκαγιές εκτάσεων της Αττικής (υπολογίζονται σε 500.000 στρέμματα), προκειμένου να σωθούν τα... δάση!

Μα δεν καταλαβαίνει ο κύριος καθηγητής - και όσοι ασπάζονται τέτοιες ιδέες - ότι αυτό το σκεπτικό θα οπλίσει ακόμη περισσότερο το χέρι των εμπρηστών, οι οποίοι έτσι θα έχουν ένα ακόμη άλλοθι για να μετατρέψουν και τα υπόλοιπα δάση της Αττικής σε έρημο; Πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις οι έρημες ήδη εκτάσεις να πρασινίσουν με επιχωματώσεις και δεντροφυτεύσεις, αν φυσικά δεν προλάβει η κυβέρνηση να τις εντάξει σε σχέδια πόλης, όπως κάνει για ορισμένες εκτάσεις της ζώνης προστασίας της... Πεντέλης και με το Προεδρικό Διάταγμα που ετοιμάζει για την ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων.

Δυστυχώς τέτοιες προτάσεις και άλλες που λένε να γίνουν οικισμοί στα δάση δήθεν για να... προστατευτούν από τις πυρκαγιές, τείνουν να μετατρέψουν την Αττική σε πραγματική Σαχάρα. Κρίμα...


Ν.Π



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ