Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προωθείται εναλλακτικός υποσταθμός ρεύματος

Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε ο εισαγγελέας για το μπλακ άουτ της περασμένης Τρίτης

Με τη δημιουργία νέου εναλλακτικού υποσταθμού υπερυψηλής τάσης στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, υπόσχεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το πρόβλημα των μπλακ άουτ στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει προχωρήσει στην ανανέωση του παρωχημένου τεχνικού εξοπλισμού στο συγκεκριμένο υποσταθμό που ηλεκτροδοτεί σχεδόν όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αν και αυτή η ανάγκη έχει επισημανθεί πολλές φορές στο παρελθόν από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ.

Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδης γνωστοποίησε την παραπάνω πρόθεση της κυβέρνησης μετά από συνομιλία που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη. Στο μεταξύ, και τις επόμενες μέρες, ενδέχεται να σημειωθούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, κυρίως σε ώρες αιχμής, μέχρι να επαναλειτουργήσει κανονικά το κέντρο του Ωραιοκάστρου.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) αναφέρεται ότι η ανωμαλία προκλήθηκε όταν κατά την αυτόματη μεταγωγή τάσης σε έναν από τους έξι εγκαταστημένους αυτομετασχηματιστές λειτούργησε ελαττωματικά ο μεταγωγέας του, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ηλεκτρικό τόξο που προκάλεσε έκρηξη εντός του αυτομετασχηματιστή, ο οποίος τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Ηδη έχουν τεθεί υπό τάση οι δύο από τους έξι αυτομετασχηματιστές και προχωρεί ο καθαρισμός των υπολοίπων προκειμένου να επανηλεκτριστούν.

  • Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Ζαχαρής, προκειμένου να διερευνηθεί αν στο μπλακ άουτ της Τρίτης, που προκλήθηκε από έκρηξη στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και εξαιτίας του βυθίστηκαν στο σκοτάδι 9 νομοί της Μακεδονίας και Θράκης, υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε επίσης να ανασυρθούν από το αρχείο οι δικογραφίες που αφορούσαν τις προηγούμενες βλάβες στο ΚΥΤ Ωραιοκάστρου και να συσχετιστούν στην έρευνα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ