Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Το σπρώχνουν στον γκρεμό

Η επέτειος των εκατό χρόνων από την ίδρυσή του, βρίσκει το ίδρυμα να κινδυνεύει από τους ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες και τους πολιτικούς εκφραστές τους

Σε επικίνδυνη τροχιά οδηγεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) η κυβέρνηση. Η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση και αυτού του ιδρύματος δεν προοιωνίζεται τίποτα το θετικό για τους εργαζομένους και τους καταθέτες του. Αντίθετα, εξυπηρετεί τους Ελληνες και ξένους ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες, που ετοιμάζονται να βάλουν «χέρι» στον πλούτο του.

Συγκεκριμένα, αυτή την εβδομάδα διοργανώνονται φιέστες για τα εκατό χρόνια από την ίδρυση του ΤΤ. Εκεί οι διοικούντες αναφέρουν πολλά περί «εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου το οποίο διέπει το ίδρυμα» κλπ. Εννοούν τη μετατροπή του σε ΑΕ, διαδικασία που η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει μέσα στο 2001. Ακολούθως, σχεδιάζει την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο. Για αυτό και το εποπτεύον υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών ετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο.

Αν γίνουν τα παραπάνω και το ΤΤ αποφασιστεί να λειτουργεί αποκλειστικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα πάψουν οι χαμηλότοκες δανειοδοτήσεις και τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων που ισχύουν σήμερα για τους πελάτες του. Για τους εργαζομένους του, γεννιούνται μεγάλοι κίνδυνοι για τη μονιμότητά τους, καθώς με μια απλή τροπολογία, αυτή θα μπορεί να αρθεί.

Ως δόλωμα, η κυβέρνηση προβάλλει την παροχή νέων υπηρεσιών από το ΤΤ. Αν και η βελτίωση του έργου είναι αναγκαία, η κυβέρνηση δεν το κάνει από ενδιαφέρον για το ίδρυμα και τους πελάτες του. Απλά, φτιάχνει την προίκα του, προκειμένου να το παραδώσει με κάπως καλύτερη τιμή στους ιδιώτες που το ορέγονται. Ετσι, με το χρήμα του ελληνικού λαού βελτιώνει όψιμα υποδομές.

Σημειωτέον ότι η βούληση των ιδιωτών να βάλουν «χέρι» στον τεράστιο πλούτο του ΤΤ είναι δεδομένη. Οι καταθέτες του ιδρύματος φτάνουν τα 4,5 εκατομμύρια, οι καταθέσεις ξεπερνούν τα 2,5 τρισ. δρχ. και τα κέρδη τα 45 δισ. δρχ. το χρόνο. Υπολογίζεται ότι συγκεντρώνει πάνω από το 10% των συνολικών τραπεζικών καταθέσεων της χώρας.

Παράλληλα, το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει 10% της Εμπορικής Τράπεζας, 6% της Εθνικής και ένα μικρό ποσοστό στην Τράπεζα της Ελλάδας. Για να γίνουν κατανοητά τα μεγέθη, αρκεί να αναφέρουμε ότι η Credit Agricole ορίστηκε ως «στρατηγικός εταίρος» της Εμπορικής, εξαγοράζοντας το 6,7% των μετοχών της.

Επιπρόσθετα, πριν μερικούς μήνες οι διοικήσεις ΤΤ και ΕΛΤΑ υπέγραψαν συμφωνία για την ίδρυση κοινών εταιριών, τη διαχείριση και ανάπτυξη ειδικών χρηματοοικονομικών προϊόντων (π.χ. αμοιβαία κεφάλαια) και την πρακτόρευση ασφαλιστικών προϊόντων. Είναι το πρώτο βήμα για την εκμετάλλευση των υποδομών του ΤΤ από ιδιώτες. Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση προωθεί το ξεπούλημα του 25% των ΕΛΤΑ και του 50% συν το διευθυντικό δικαίωμα της θυγατρικής του, των ταχυμεταφορών.

Ενδιαφέρον δείχνουν ξένες ταχυδρομικές εταιρίες και Ελληνες μεγαλοκαρχαρίες, όπως οι Κόκκαλης και Λαμπράκης. Ο ιδιώτης που θα πάρει το κομμάτι από τα ΕΛΤΑ θα έχει λόγο και στις εταιρίες που από κοινού θα οικοδομήσουν τα Ταχυδρομεία με το Ταμιευτήριο. Λέγεται, μάλιστα, ότι οι προαναφερόμενοι ιδιώτες συνδυάζουν την είσοδό τους στα ΕΛΤΑ με το ΤΤ, επιδιώκοντας να το μετατρέψουν σε μεγάλη, λαϊκή τράπεζα και να δρέψουν τους καρπούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο πλευρό των εργαζομένων και των μικροκαταθετών (2012-04-03 00:00:00.0)
Είμαστε καλοί και στο ...ξεπούλημα (2006-03-01 00:00:00.0)
Στεγαστικά δάνεια σε όλους (2003-04-01 00:00:00.0)
Από «λαϊκός κουμπαράς» γίνεται Τράπεζα! (2002-05-23 00:00:00.0)
Ανώνυμη εταιρία, Χρηματιστήριο και τέλος... (2002-01-20 00:00:00.0)
Χρειαζόμαστε λαϊκή οικονομία, χρειαζόμαστε λαϊκό Ταμιευτήριο (2001-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ