Πέμπτη 23 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Από «λαϊκός κουμπαράς» γίνεται Τράπεζα!

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), που αποφάσισε η κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τους Ελληνες και ξένους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής, τις επόμενες βδομάδες θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη μετατροπή του ΤΤ σε ανώνυμη τραπεζική εταιρία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα 4,5 εκατομμύρια των καταθετών του, τους εργαζόμενους του ιδρύματος, αλλά και το ελληνικό δημόσιο, που εισπράττει κάθε χρόνο το 65% των κερδών του Ταχ. Ταμιευτηρίου. Για να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι η ιδιωτικοποίηση και του ΤΤ «δεν είναι ίωση, αλλά ανάγκη της οικονομίας», ενώ ξεκαθάρισε ότι η περαιτέρω πορεία του ιδρύματος (εισαγωγή στο ΧΑΑ, εκχώρηση μετοχών σε άλλες τράπεζες, η υφιστάμενη συμμετοχή του σε άλλους τραπεζικούς οργανισμούς, κλπ.) θα αποφασιστεί μετά τη μετατροπή του σε ανώνυμη εταιρία. Για το νέο εργασιακό καθεστώς, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο υπουργός είπε ότι θα υπάρξει μετάβαση από το καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου σε καθεστώς τραπεζικού υπαλλήλου και οι εργαζόμενοι θα κληθούν να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας, μέχρι τη θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ενώ τα θέματα που αφορούν την ασφάλιση και τη συνταξιοδότηση θα ρυθμιστούν με ειδικό νόμο.

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό του ΤΤ για την περασμένη χρονιά, ο υπουργός και η διοίκηση του ιδρύματος ανακοίνωσαν ότι:

Οι καταθέσεις του ΤΤ το 2001 αυξήθηκαν κατά 9,45% και ανήλθαν σε 9,034 δισ. ευρώ, έναντι 8,2 δισ. ευρώ το 2000.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν την ίδια χρονιά κατά 235%, φτάνοντας τα 214,2 εκατ. ευρώ, έναντι 63,8 εκατ. ευρώ το 2000.

Οι χορηγήσεις δανείων αυξήθηκαν κατά 19,98% και ανήλθαν σε 1,45 δισ. ευρώ, έναντι 1,14 δισ. ευρώ το 2000. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι το ΤΤ προχωρεί: Στη διάθεση ρέπος ετήσιας διάρκειας, με ελάχιστο ποσό κατάθεσης τα 15.000 ευρώ και επιτόκιο 3,25%. Σε αύξηση του επιτοκίου των προθεσμιακών καταθέσεων ετήσιας διάρκειας, από 2,75% σε 3,25%. Σε αύξηση του επιτοκίου των καταθέσεων εξάμηνης διάρκειας, από 2,80% σε 3,10%.

Σημειώνεται ότι ο πλούτος του ΤΤ είναι τεράστιος. Οι καταθέτες του ανέρχονται σε 4,7 εκατομμύρια, ενώ το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει 10% της Εμπορικής Τράπεζας, 6% της Εθνικής και ένα μικρό ποσοστό στην Τράπεζα της Ελλάδας.

  • Την εταιρία «Sofipost», θυγατρική των γαλλικών ταχυδρομείων, ανακήρυξε η κυβέρνηση ως πλειοδότη για το ξεπούλημα του 10% των μετοχών ΕΛΤΑ και του 50% της κοινοπραξίας στον τομέα των ταχυμεταφορών.

Οπως ανακοινώθηκε χτες από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Μεταφορών - Επικοινωνιών, για την οριστικοποίηση των όρων συναλλαγής θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ του χρηματοοικονομικού συμβούλου της κυβέρνησης «NM Rothschild & sons» και της πλειοδότριας εταιρίας, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον ερχόμενο Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ