Πέμπτη 23 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να αντιδράσουν οι Καβαλιώτες στο νέο «Θριάσιο»

Να ξεσηκωθούν οι πολίτες και να αντιδράσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις ώστε να αποτρέψουν την προκλητική παρέμβαση της κυβέρνησης και την απόφασή της να μετατρέψει περιοχή της Καβάλας σε νέο «Θριάσιο», κάλεσαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά ΜΜΕ της Καβάλας κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί τρεις εταιρίες πετρελαιοειδών, που επιδιώκουν να δημιουργήσουν στην περιοχή της λιμνοθάλασσας Βάσοβα τεράστιες εγκαταστάσεις μεταφοράς, αποθήκευσης και διακίνησης καυσίμων και αερίων. Και σε αυτή της την προσπάθεια γράφει «στα παλιά της τα παπούτσια» τις αποφάσεις της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Οι ενδιαφερόμενες εταιρίες, στις οποίες παρέχει απλόχερα στήριξη η κυβέρνηση, καταργώντας ακόμη και τη ΝΑ, που απέρριψε τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων τις οποίες κατέθεσαν, είναι: «Αιγαίον Οϊλ», «Μότορ Οϊλ» και «Leon Gas».

Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Α. Τζέκη, συναντήθηκε με τον νομάρχη Καβάλας, Θ. Κολιοντζή, και με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Ντ. Αντωνιάδη. Ενημερώθηκε πως σύσσωμοι οι φορείς του νομού έχουν εκφραστεί ενάντια στις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών στην περιοχή. Αυτό βεβαιώθηκε και στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε με πρωτοβουλία της νομαρχίας με θέμα την παραχώρηση λιμενικού χώρου στις εταιρίες πετρελαιοειδών στο αγκυροβόλιο της «Καβάλα Οϊλ». Εκεί αποφασίστηκε να μην παραχωρηθεί άδεια κατασκευής αγκυροβολίου στον κόλπο της Καβάλας για τη φορτοεκφόρτωση υγρών καυσίμων. Η απόφαση αυτή θα γνωστοποιηθεί στον υπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος θα πάρει την τελική πολιτική απόφαση.

Οι φορείς αντιδρούν γιατί ουσιαστικά μια τεράστια περιοχή, που προστατεύεται και από τη συνθήκη Ραμσάρ, ουσιαστικά παραδίδεται στα χέρια των πολυεθνικών εταιριών για χρήση, η οποία αποδεδειγμένα θα οδηγήσει στην οριστική καταστροφή της.

Οπως έγινε γνωστό, η Περιφέρεια ενέκρινε την εγκατάσταση, καταργώντας ουσιαστικά την αιρετή Αυτοδιοίκηση. Οι αποφάσεις προέγκρισης χωροθέτησης των εγκαταστάσεων καυσίμων βασίστηκαν σε Κοινή Υπουργική Απόφαση του 1980 «περί οργανώσεως του χώρου και των δραστηριοτήτων του ΚΕΠΑ Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής του για την έγκριση και αντίστοιχου Ρυθμιστικού και Χωροταξικού Σχεδίου», η οποία όχι μόνο έχει ξεπεραστεί από τα πράγματα (ανάπτυξη της περιοχής σε διαφορετικά πρότυπα), αλλά έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη νομοθεσία η οποία θεσπίστηκε έκτοτε στη χώρα μας.

Επίσης το ΤΕΕ καταγγέλλει ότι οι σχετικές αποφάσεις βασίστηκαν αποκλειστικά και μόνο στην άποψη των ενδιαφερομένων εταιριών «Αιγαίον Οϊλ», «Μότορ Οϊλ» και «Leon Gas», ότι αυτή είναι θεσμικά κατοχυρωμένη με την απόφαση του 1980. Ενώ η εγκατάσταση της τελευταίας εταιρίας βρίσκεται εκτός της περιοχής που όριζε και αυτή ακόμη η απόφαση του '80.

«Είναι η ώρα του γενικού ξεσηκωμού. Ο αγώνας πρέπει να περάσει στα χέρια των λαϊκών φορέων και επιτροπών αγώνα, να μαζικοποιηθεί, να εντατικοποιηθεί και να πολιτικοποιηθεί στο ανώτατο επίπεδο», δήλωσε ο Α. Τζέκης και κάλεσε όλους τους φορείς, κυρίως την ΤΑ και τη ΝΑ, να μπουν μπροστά στον αγώνα για να αποτρέψουν την προσπάθεια της κυβέρνησης. Να πρωταγωνιστήσουν στη μάχη, χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, και όλα εκείνα τα θεσμικά και ένδικα μέσα που διαθέτουν.

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή

Το θέμα της μετατροπής της προστατευόμενης λιμνοθάλασσας Βάσοβα στην παραλία της Καβάλας σε ένα νέο «Θριάσιο» για την εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών τριών μονάδων πετρελαιοειδών, που θέλουν να εγκαταστήσουν εκεί συγκροτήματα και αποθήκες καυσίμων και αερίου, έφερε και στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Ανάπτυξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ