Πέμπτη 23 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Παρατείνεται η προθεσμία άδειας παραμονής μεταναστών

Η ηγεσία του υπουργείου επιχειρεί να υποβαθμίσει τον τραγέλαφο με τους νέους εκλογικούς καταλόγους

Παράταση μέχρι τα τέλη του χρόνου δίνει το υπουργείο Εσωτερικών στους μετανάστες που ζουν και εργάζονται παράνομα στη χώρα μας, προκειμένου να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους. Ωστόσο, παραμένουν οι «ασφυκτικές» διατάξεις του νέου μεταναστευτικού νόμου, οι οποίες «δείχνουν» στους περισσότερους μετανάστες το δρόμο της απέλασης. Το θέμα αυτό τέθηκε στη χθεσινή σύσκεψη του Συμβουλίου Περιφερειών, υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη.

Ταυτόχρονα στη σύσκεψη αυτή επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί ο τραγέλαφος που έχει προκύψει με τους νέους εκλογικούς καταλόγους. Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του υπουργείου, Β. Βαλασόπουλο, η πρώτη αναθεώρηση κλείνει οριστικά τις επόμενες μέρες, ενώ όπως ισχυρίστηκε «μέχρι τώρα, περίπου το 95% των δήμων έχει ολοκληρώσει την πρώτη αναθεώρηση, ενώ προβλήματα εντοπίζονται σε περίπου 5 με 6 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας». Βέβαια αυτά ακούγονται παράταιρα όταν είναι γνωστό ότι τα προβλήματα με διπλοεγγεγραμμένους, με ανθρώπους που δεν εμφανίζονται πουθενά, ή να ψηφίζουν σε άσχετα μέρη από εκεί που έχουν οικογενειακή μερίδα, βοούν και επεκτείνονται σε πολύ περισσότερους δήμους από τους 5-6 που θέλει να εμφανίζει η κυβέρνηση.

Παραδοχή της προχειρότητας για τη νομιμοποίηση των μεταναστών

Σχετικά με την παράταση για την άδεια παραμονής, αυτή «έρχεται» ως αποτέλεσμα της προχειρότητας με την οποία η κυβέρνηση προχώρησε στη διαδικασία μονιμοποίησης των μεταναστών. Χαρακτηριστικό είναι ότι περίπου ένα χρόνο από την εφαρμογή του νέου νόμου, οι Περιφέρειες τώρα προχωρούν στην προκήρυξη θέσεων τακτικού προσωπικού που θα στελεχώσει τις Διευθύνσεις Μεταναστευτικής Πολιτικής που έχουν συσταθεί. Μέχρι και σήμερα στις Διευθύνσεις αυτές έχουν προσληφθεί με σύμβαση έργου 175 άτομα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, την επόμενη βδομάδα αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος η οποία θα κωδικοποιεί όλα τα ζητήματα υλοποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής. Επίσης σύντομα θα ξεκινήσει η δημιουργία βάσης δεδομένων για τους μετανάστες. Η κεντρική βάση θα βρίσκεται στο υπουργείο και οι υπόλοιπες στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Στο μεταξύ το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι έτοιμο.

Επίσης η ηγεσία του υπουργείου κάλεσε τους Γενικούς Γραμματείς Περιφερειών να προχωρήσουν στη συγκρότηση των νέων Οργανισμών, ενώ αναμένονται προσλήψεις, που θα ανεβάσουν συνολικά το προσωπικό των Περιφερειών στα 3.500 άτομα.

Περίπου 4,5 δισ. δραχμές αναμένεται να δοθούν στους δήμους για λειτουργικές δαπάνες, μηχανήματα και αποκατάσταση καταστροφών από την κακοκαιρία του χειμώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ