ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΡΙΤΣΩΝΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Τίμησαν τους 110 ανάπηρους εκτελεσμένους

Από την εκδήλωση στη Ριτσώνα Χαλκίδας
Από την εκδήλωση στη Ριτσώνα Χαλκίδας
Τους 110 αναπήρους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτέλεσαν στις 16-5-1944 στη Ριτσώνα Χαλκίδας, τίμησαν την περασμένη Κυριακή οι αντιστασιακοί σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Παράρτημα Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ στο χώρο του μνημείου των θυμάτων.

Παρόντες, εκτός από τους αντιστασιακούς, ήταν και πολλοί νέοι που ήρθαν να τιμήσουν τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους στον απελευθερωτικό αγώνα 1941-'44. Ακόμα, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοίκησης Χαλκίδας και Νέας Αρτάκης, του Παραρτήματος Αλιβερίου της ΠΕΑΕΑ, της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ και του Συμβουλίου Περιοχής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ.

Με επιμνημόσυνη δέηση άνοιξε η τιμητική εκδήλωση και ακολούθησε χαιρετισμός του αντιδημάρχου Χαλκίδας Τηλ. Ζήκου. Το νόημα, το περιεχόμενο και το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης, περιέγραψε στη συνέχεια στην ομιλία του, ο εκτελών χρέη προέδρου του Παραρτήματος Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ, Χρ. Αγγέλου.

«Η σημερινή εκδήλωση, προς τιμήν των 110 αγωνιστών - αναπήρων του Αλβανικού Μετώπου - μας υπενθυμίζει ξανά τις πιο λαμπρές σελίδες της νεότερης ιστορίας μας, που γράφτηκαν με αίμα και ανυπολόγιστες θυσίες», τόνισε ο ομιλητής. Για να αναφερθεί, στη συνέχεια, στη χιτλεροφασιστική «νέα τάξη πραγμάτων» που κατατροπώθηκε και ανατράπηκε κάτω από το χείμαρρο των λαών που αντιστάθηκαν, «με στυλοβάτη τη Σοβιετική Ενωση και στη χώρα μας την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση με πρωτοπόρα καθοδηγητική δύναμη το ΚΚΕ».

«Ο νέος αιώνας βρίσκει την ανθρωπότητα με ένα νέο εφιάλτη που ακούει στο όνομα "παγκοσμιοποίηση", με τις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού, τους Αμερικανοευρωπαίους ιμπεριαλιστές να επιδιώκουν την επιβολή, με τη βια και τον πόλεμο, την υποταγή των εργαζομένων και των λαών στο κεφάλαιο», τόνισε παρακάτω για να προσθέσει, αναφερόμενος στη χώρα μας: «Σ' αυτή την αντιλαϊκή, αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των συνοδοιπόρων της, των δυνάμεων της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι λαοί ενωμένοι και συσπειρωμένοι, μπορούν να γίνουν το "Βατερλό" τους».

Η επετειακή εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των εκτελεσμένων, ενώ οι συγκεντρωμένοι τραγουδούσαν το «Επέσατε θύματα αδέλφια εσείς...» και τον Εθνικό Υμνο.

Πλήρωσαν τα αντίποινα των Γερμανών

Εκδήλωση - φόρος τιμής στους 106 εκτελεσμένους στο Κούρνοβο

Στη μνήμη των 106 Ελλήνων πατριωτών, που εκτελέστηκαν στο ΚΟΥΡΝΟΒΟ, στις 6-6-1943, από τα ιταλικά φασιστικά στρατεύματα κατοχής σαν αντίποινα στην αντιστασιακή δράση των ανταρτών, τα Παραρτήματα Λαμίας και Δομοκού της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποίησαν εκδήλωση προς τιμήν τους στο χώρο της εκτέλεσής τους, εκεί όπου από χρόνια έχει ανεγερθεί Μνημείο και πρόσφατα ανακαινίστηκε.

Πολλοί ήταν οι κάτοικοι που συγκεντρώθηκαν από τα γύρω χωριά, καθώς και αντιστασιακοί από Λαμία, Δομοκό, Στυλίδα, Μακρακώμη, Σπερχειάδα, που έφθασαν με τα λάβαρα και τις σημαίες του αγώνα, τις οποίες και τοποθέτησαν γύρω από τις στήλες με τα ονόματα των νεκρών.

Παραβρέθηκαν, ο δήμαρχος Ξυνιάδας, στην περιοχή του οποίου ανήκει ο χώρος του μνημείου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Αγίου Στεφάνου, εκπρόσωπος του Δήμου Μακρακώμης, καθώς και ο Β. Καρακιούσης, συντηρητής και φροντιστής του μνημείου.

Μετά το τρισάγιο, ο δήμαρχος Ξυνιάδας Κ. Τσαγκλάνης, με λόγια συγκινητικά αναφέρθηκε στη θυσία - για την ελευθερία - των 106 πατριωτών και υποσχέθηκε να συνεχίσει με ζήλο την προσπάθεια που έχει αναλάβει για την περαιτέρω αναμόρφωση του χώρου και του ίδιου του Μνημείου.

Στην κεντρική ομιλία - που έκανε ο Ανδρέας Μούσης, γενικός γραμματέας της ΠΕΑΕΑ Λαμίας, αφού απέτισε φόρο τιμής στους εκτελεσμένους αγωνιστές, κατέληξε με τη δήλωση: «Εχουμε υποχρέωση να διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη των νεκρών συναγωνιστών μας και να παλεύουμε για την πραγματοποίηση των ιδανικών της Εθνικής Αντίστασης. Να αντιστεκόμαστε μαζί με τον ελληνικό λαό στα σχέδια αναμόρφωσης του χάρτη της Βαλκανικής, που επιχειρείται από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά και στα σχέδια εκβαρβαρισμού της ζωής στο εσωτερικό της χώρας, όπως προωθείται με τα αντεργατικά σχέδια (π.χ., για το ασφαλιστικό, εργασιακά κλπ.), με την ψήφιση του "τρομονόμου" και τα άλλα αντιδημοκρατικά μέτρα που σκαρώνονται από την κυβέρνηση».

Η εκδήλωση τελείωσε με την κατάθεση στεφανιών από τους συγγενείς των εκτελεσμένων, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ.

Η ΚΝΕ στην έκθεση του ΕΑΤ - ΕΣΑ

Στις 3/5/01, ο Τομέας Υγείας - Πρόνοιας της ΚΝΕ επισκέφθηκε την έκθεση αντιδικτατορικού ιστορικού υλικού, που διοργανώθηκε από τον ΣΦΕΑ 1967-1974 και την Εταιρία Διάσωσης Ιστορικού Υλικού.

Η έκθεση έγινε σε αίθουσα του κτιρίου του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας. Και ήταν η πρώτη φορά που πολιτική οργάνωση επισκέφθηκε την έκθεση. Αρχικά η ομάδα των Κνιτών περιηγήθηκε σε όλους τους χώρους με τα εκθέματα, ενώ στη συνέχεια παρακολούθησαν βιντεοταινία σχετική με τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου αυτής.

Μετά το τέλος της ταινίας, οι νεολαίοι ζήτησαν από τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου να μάθουν περισσότερα πράγματα για εκείνη την εποχή. Στις ερωτήσεις τους αυτές, απάντησαν ο Βασίλης Δούρος και η Ευθυμία Κιάου, πρόεδρος της ΠΕΜΕ (Ενωση Προοδευτικών Μητέρων Ελλάδας).

Τελειώνοντας την επίσκεψή τους, εναπόθεσαν μια μεγάλη ανθοδέσμη στην προτομή του αγωνιστή Σπύρου Μουστακλή, που βρίσκεται στον περίβολο του κτιρίου, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής σε όλους τους πατριώτες που βασανίστηκαν. Στο βιβλίο της έκθεσης έγραψαν τις εντυπώσεις τους. Ηταν μια όμορφη σεμνή εκδήλωση, η οποία πλαισιώθηκε από όμορφα αντιστασιακά τραγούδια, που έπαιξε μια νέα κοπέλα στο ακορντεόν.

ΡΕΘΥΜΝΟ
«Επεσαν» σε ενέδρα των κατακτητών

Από την εκδήλωση τιμής στη θέση Γιουμπριά του Δήμου Αρκαδίου Ρεθύμνου
Από την εκδήλωση τιμής στη θέση Γιουμπριά του Δήμου Αρκαδίου Ρεθύμνου
Μια ακόμη επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27-5-01 το πρωί στη θέση Γιουμπριά της περιοχής του Δήμου Αρκαδίου Κρήτης, από το Παράρτημα Ρεθύμνης της ΠΕΑΕΑ για να τιμήσει τους αγωνιστές - στελέχη του ΚΚΕ, ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ - Μανόλη Αεράκη, Νίκο Τερζιδάκη και Γιώργο Χατζή, που το Μάρτη του 1944, κατά τη διάρκεια συνεδρίασής τους μέσα σε μια σπηλιά στην παραπάνω τοποθεσία, έπεσαν σε ενέδρα που έστησαν γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις και όπου σκοτώθηκαν όλοι, αφού πρώτα έδωσαν σκληρή μάχη.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο γραμματέας του Παραρτήματος Ρεθύμνου της ΠΕΑΕΑ ενώ στη συνέχεια έγινε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες. Μηνύματα και χαιρετιστήρια απηύθυναν, ο νομάρχης Ρεθύμνου Μανόλης Λίτινας, ο δήμαρχος Αρκαδίου Γιώργος Φανουργάκης και ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ρεθύμνου Αλέκος Μαθιουδάκης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο συνταξιούχος Λυκειάρχης και μέλος του Τοπικού Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ, Μιχάλης Γρηγοράκης, ο οποίος έδωσε το χρονικό της μάχης. Στη συνέχεια στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Δημοτικής Αυτοδιοίκησης του νομού, των στρατιωτικών αρχών του νησιού, της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ, Συλλόγων και Σωματείων. Και η τιμητική αυτή συγκέντρωση έκλεισε με τον Υμνο του ΕΛΑΣ και τον Εθνικό μας Υμνο. Ακολούθησε δεξίωση για τους παρευρισκόμενους.

Εκδηλώσεις
Επέτειοι
  • Ο Δήμος Καισαριανής και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν, την Κυριακή 17-6-01 στις 10.30 πμ στη Μονή Καισαριανής, τιμητική εκδήλωση για τους 10 ΕΠΟΝίτες, αντάρτες του ΕΛΑΣ, που έπεσαν στη μάχη που έδωσαν εναντίον Γερμανοτσολιάδων στις 16-17/6/1944. Επίσης θα τιμηθούν όλοι οι Καισαριανιώτες πατριώτες αγωνιστές που εκτελέστηκαν ή έπεσαν πολεμώντας τον εχθρό κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Πούλμαν για τη Μονή θα ξεκινήσουν από την πλατεία Καισαριανής στις 9.30 π.μ.

  • Το Παράρτημα Τρίπολης της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει την Κυριακή 17/6/01 στις 11 π.μ. εκδήλωση προς τιμήν της επετείου της ιστορικής μάχης στα ΚΑΝΕΛΛΑΚΙΑ Γορτυνίας. Πούλμαν δρομολογούν τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ, που ξεκινά στις 7 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 8234.296 και 8222. 952.
  • Το Παράρτημα Περιοχής Αιτωλοακαρνανίας της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος Αστακού, την Κυριακή 17/6/01 στις 10 π.μ., στην πλατεία Αστακού, στο μνημείο του Αγνωστου στρατιώτη, συνδιοργανώνουν εκδήλωση προς τιμήν της επετείου του μπλόκου που έκαναν οι Γερμανοί και ντόπιοι συνεργάτες τους στον Αστακό, στις 22/6/1944.
Γενική Συνέλευση

Το ΔΣ του Συνδέσμου Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ συγκαλεί για τα μέλη του - τη Δευτέρα 18/6/01 στις 5.30 μ.μ. στα γραφεία του( Δουκίσσης Πλακεντίας 3, Αμπελόκηποι) - Τακτική Γενική Συνέλευση, με θέματα: Εκθεση δράσης του ΔΣ. Οικονομικός απολογισμός. Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής. Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου ΔΣ και ΕΕ.

Συνάντηση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων

Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ διοργανώνει και φέτος τη μεγάλη παραδοσιακή συνάντηση των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας στις 23-24/6/01. Πούλμαν αναχωρούν το Σάββατο 23/6/01 από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής (έως 20/6) στα τηλ.: 5230.526 και 5230.534.

Εγκαίνια Μουσείου Εθν. Αντίστασης

Το ΔΣ της «Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή», με τη συμπλήρωση 52 χρόνων από το θάνατό του αγωνιστή της ΕΑ και του ΔΣΕ, Γιάννη Αλεξάνδρου - Διαμαντή, διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν του και εγκαινιάζει, στο σπίτι που γεννήθηκε και αναπαλαιώθηκε πρόσφατα, Μουσείο Εθ. Αντίστασης και Λαογραφικό. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 24/6/01 στις 11.00 π.μ. στη Λιλαία (Κ. Αγόριανη) Δήμου Παρνασσού. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που αναχωρούν από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.30 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ