ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
«Κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και κινητοποίηση του στρατού ενάντια στις διαδηλώσεις

Εισαγγελική παρέμβαση για «προληπτική κράτηση» του αποπεμφθέντος Προέδρου, Π. Καστίγιο

Τουλάχιστον 7 διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους από την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής

Copyright 2022 The Associated

Τουλάχιστον 7 διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους από την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής
«Κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για 30 μέρες σε ολόκληρη τη χώρα κήρυξε, χτες, η κυβέρνηση του Περού, προαναγγέλλοντας επίσης ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων, με στόχο να καταστείλει τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις πολιτών που απαιτούν την αποφυλάκιση του αποπεμφθέντος σοσιαλδημοκράτη Προέδρου, Π. Καστίγιο, την παραίτηση της Ντίνα Μπολουάρτε - μέχρι πρότινος αντιπροέδρου της χώρας που ανέλαβε την προεδρία μετά την αποπομπή του Καστίγιο - και την άμεση προκήρυξη εκλογών.

Από την καταστολή των διαδηλώσεων έχουν ήδη σκοτωθεί τουλάχιστον 7 άνθρωποι, ενώ η κήρυξη «κατάστασης έκτακτης ανάγκης», την οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας, Αλμπέρτο Οταρόλα, αναφέρεται ότι θα επιτρέψει την ανάπτυξη του στρατού για «προστασία» κρίσιμων υποδομών, όπως αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι και υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Τα σχολεία στην πρωτεύουσα, Λίμα, έμειναν κλειστά, ενώ μια σειρά από υποδομές με διεθνείς προεκτάσεις δεν λειτούργησαν κανονικά, όπως τα αεροδρόμια σε Απουρίμακ, Αρεκίπα, Κούσκο.

Στο μεταξύ, η Εισαγγελία υπέβαλε αίτημα να προφυλακιστεί για δεκαοκτώ μήνες ο Π. Καστίγιο, ο οποίος κατηγορείται για στάση και συνωμοσία και τέθηκε υπό κράτηση μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να διαλύσει το Κογκρέσο στις 7 Δεκέμβρη. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, οι δικαστικές αρχές έχουν 48 ώρες για να διεξαχθεί ακροαματική διαδικασία και να αποφασιστεί εάν το εισαγγελικό αίτημα θα γίνει δεκτό.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο Καστίγιο ανέφερε ότι «δεν θα εγκαταλείψω ποτέ», επιμένοντας ότι η κράτησή του είναι «άδικη και αυθαίρετη».

Η δε Μπολουάρτε δήλωσε ότι θα επιδιώξει επαφές με ηγέτες «αδελφών χωρών» της περιοχής, που τάσσονται υπέρ του Καστίγιο, όπως έκαναν με κοινή ανακοίνωσή τους οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις Μεξικού, Αργεντινής, Κολομβίας και Βολιβίας. Μεταξύ άλλων ο Μεξικανός Πρόεδρος, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, είπε προχτές ότι θεωρεί ακόμη τον Πέδρο Καστίγιο «νόμιμο Πρόεδρο», ενώ η κυβέρνησή του έχει ήδη εκφράσει και ετοιμότητα να του προσφέρει άσυλο.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Παζάρια με το Ριάντ για νέα εξοπλιστικά προγράμματα

Επίσκεψη στη Βρετανία πραγματοποιεί από την Τρίτη ο Σαουδάραβας πρωθυπουργός και πρίγκιπας, διάδοχος στον θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, συνοδεία του υπουργού Αμυνας, Χάλιντ μπιν Σαλμάν, επιδιώκοντας μεταξύ άλλων την επίτευξη διμερών συμφωνιών στον τομέα της άμυνας αλλά και την αγορά νέων όπλων.

Σημειώνεται ότι το ταξίδι του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο Λονδίνο πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στη χώρα, κατά την οποία υπογράφηκαν συμφωνίες δεκάδων δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας έτσι την προσπάθεια του Ριάντ να επωφεληθεί για τα δικά του συμφέροντα από τον ανταγωνισμό μεταξύ ευρωατλαντικού μπλοκ και Κίνας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βρετανία, ο Σαουδάραβας πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της βρετανικής πολεμικής Βιομηχανίας ΒΑΕ στο Γουάρτον, όπου έγινε δεκτός από τον ταξίαρχο Μ. Γουίνγκστον, διοικητή της βρετανικής βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, και τον στρατιωτικό ακόλουθο στην πρεσβεία της Βρετανίας στη Σαουδική Αραβία, ταξίαρχο Τζ. Πίγκοτ. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΒΑΕ, Τσ. Γούντμπαρν.

Ο Μ. μπιν Σαλμάν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα βρετανικά μαχητικά «Typhoon» και τα σχέδια της βρετανικής πολεμικής βιομηχανίας για την ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων.

Ακολούθησαν συνομιλίες του Σαουδάραβα υπουργού Αμυνας με τον Βρετανό ομόλογό του, εξετάζοντας τις διμερείς «στρατηγικές, ιστορικές σχέσεις» και την περαιτέρω «αμυντική» συνεργασία.

Αποχώρηση Κινέζων διπλωματών μετά από επεισόδια σε προξενείο

Η Κίνα έδωσε χτες εντολή για την αποχώρηση έξι διπλωματικών και άλλων αξιωματούχων από το γενικό προξενείο της στο Μάντσεστερ, μετά την υποβολή επίσημου αιτήματος των βρετανικών αρχών να αρθεί η διπλωματική ασυλία τους προκειμένου να ανακριθούν σε σχέση με την άσκηση βίας σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές από το Χονγκ Κονγκ έξω από το προξενείο στις 16/10.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζ. Κλέβερλι, εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του Πεκίνου, καθώς οι «ύποπτοι» πλέον «δεν θα αντιμετωπίσουν τη βρετανική Δικαιοσύνη».

  • Στο μεταξύ, με φόντο τα σχέδια της Βρετανίας για περαιτέρω ένταση της καταστολής κατά των μεταναστών που επιδιώκουν να φτάσουν στη χώρα μέσω θαλάσσης, 4 μετανάστες έχασαν χτες τη ζωή τους, ύστερα από ναυάγιο μικρού σκάφους που έπλεε στη Μάγχη με δεκάδες ξεριζωμένους.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Δέκα χρόνια έπειτα από το πολύνεκρο μακελειό στο Δημοτικό Σχολείο Σάντι Χουκ των ΗΠΑ οι κάτοικοι της πόλης του Κονέκτικατ τίμησαν χτες την επέτειο με ολονυκτίες και καταθέτοντας λουλούδια σε μνημείο που ανεγέρθηκε για τα θύματα. Ο δράστης του μακελειού σκότωσε 20 μαθητές και 6 εκπαιδευτικούς στις 14/12/2012. Στην εκδήλωση παρέστη και ο Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δηλώνοντας υποκριτικά ότι η Αμερική έχει «ηθική υποχρέωση» να θέσει όρια στην οπλοκατοχή.

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Την απαγόρευση πώλησης καπνού εφ' όρου ζωής προβλέπει νέος νόμος που ενέκρινε η Βουλή της Νέας Ζηλανδίας, για όσους πολίτες έχουν γεννηθεί μετά από 1/1/2009. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι «χιλιάδες άνθρωποι θα ζήσουν περισσότερο, πιο υγιείς, και το σύστημα Υγείας θα εξοικονομήσει 5 δισ. δολάρια από το να μη χρειάζεται να προσφέρει θεραπεία για ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα». Με τις νέες διατάξεις δεν θα απαγορεύεται γενικά η πώληση καπνού, αλλά αντίθετα ρυθμίζεται η συγκέντρωση της αγοράς σε λιγότερα χέρια. Οι λιανέμποροι με άδεια πώλησης καπνού θα μειωθούν από 6.000 σε 600 έως τα τέλη του 2023.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Παραμένει Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής ο Σίριλ Ραμαφόσα, καθώς το Κοινοβούλιο απέρριψε ψήφισμα για την παύση και παραπομπή του (148 ψήφοι υπέρ, 214 κατά, 2 αποχές), για την υπόθεση της απόπειρας συγκάλυψης της κλοπής αδήλωτου μεγάλου ποσού σε μετρητά (600.000 δολάρια), το οποίο είχε κρυμμένο σε καναπέ σε αγρόκτημά του. Ο Ραμαφόσα αποπειράθηκε να αποκρύψει την κλοπή διότι επρόκειτο για «βρώμικο χρήμα», υποστηρίζουν οι επικριτές του.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Εκατόμβη νεκρών προκάλεσαν προχτές το απόγευμα λασποπλημμύρες που έπληξαν την πρωτεύουσα της ΛΔ Κονγκό, Κινσάσα, μετά από καταρρακτώδεις βροχές. Προκάλεσαν τον θάνατο άνω των 130 ανθρώπων, τον τραυματισμό πολλών δεκάδων και άφησαν άστεγους χιλιάδες.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Η πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού με τηλεχειρισμό χτες σε προάστιο της βόρειας Βαγδάτης προκάλεσε τον θάνατο τριών αξιωματούχων των δυνάμεων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων ο διοικητής μεραρχίας πυροβολικού.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Σχέδιο για τη Δικαιοσύνη για να λάβει τα κονδύλια της ΕΕ

Η Πολωνία θα υποβάλει σχέδιο τροποποιήσεων σε νόμο για το Ανώτατο Δικαστήριό της αυτήν τη βδομάδα για να εκπληρώσει τις απαιτήσεις για τη λήψη ευρωενωσιακών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, καθώς εντείνεται η αντιπαράθεση της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες, με φόντο και τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό της με το Βερολίνο.

Η πρόσβαση της Πολωνίας σε 23,9 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και 11,5 δισ. ευρώ φθηνών δανείων είχε μπλοκαριστεί εδώ και μήνες λόγω διαμάχης με τις Βρυξέλλες για την «ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Τον Ιούνη, η Κομισιόν δήλωσε ότι εγκρίνει το σχέδιο ανάκαμψης της Πολωνίας, αλλά τα χρήματα δεν θα εισρεύσουν έως ότου η Βαρσοβία προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα.

Πέρυσι το Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ ζήτησε από την Πολωνία να διαλύσει ένα πειθαρχικό τμήμα για δικαστές και επέβαλε πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ τη μέρα στην Πολωνία για μη συμμόρφωση. Η Βαρσοβία έχει αντικαταστήσει από τότε το τμήμα με ένα νέο σώμα.

Σε αντίστοιχη αντιπαράθεση βρίσκεται η ΕΕ με την Ουγγαρία, η οποία αποφάσισε τελικά να εγκρίνει την παροχή 18 δισ. ευρώ οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία για το 2023 και τον ελάχιστο φόρο 15% για μεγάλους ομίλους. Στον συμβιβασμό, η ΕΕ ενέκρινε το ουγγρικό σχέδιο ανάκαμψης και η Βουδαπέστη θα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση για την εφαρμογή μέτρων «κατά της διαφθοράς» για να εκταμιευτούν τα 5,8 δισ. ευρώ.

ΙΣΡΑΗΛ
Ψήφιση νομοσχεδίων για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης

Ψηφίστηκαν προχτές βράδυ κατά την πρώτη συζήτηση στη νέα ισραηλινή Βουλή οι τροποποιήσεις τεσσάρων νομοσχεδίων, στο πλαίσιο δεσμεύσεων του εντολοδόχου πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, έναντι των δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων που θα συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση.

Τα νομοσχέδια αφορούν την άρση των εμποδίων για την υπουργοποίηση βουλευτή που έχει ποινική καταδίκη με αναστολή, τον περιορισμό ενός μέρους των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Αμυνας και την ανάθεσή τους στο νέο υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας (που αφορά τους συνοριοφύλακες και αστυνομικούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη) και την απαγόρευση συγκρότησης νέας κοινοβουλευτικής ομάδας σε περίπτωση που έως τέσσερις βουλευτές αποφασίσουν να αποχωρήσουν από το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου, αντιστράτηγος Αβίβ Κοχάβι, ανέλαβε χτες την ευθύνη για αεροπορική επιδρομή σε κομβόι που μετέφερε ιρανικά όπλα και είχε εισέλθει στη Συρία από το Ιράκ στις 8/11. Ο Κοχάβι είπε πως ο στόχος ήταν ένα φορτηγό που μετέφερε οπλισμό.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΗΠΑ - ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Με το βλέμμα στην «κούρσα» Ουάσιγκτον - Πεκίνου

Συνεχίστηκαν χτες στην Ουάσιγκτον για δεύτερη μέρα οι εργασίες της τριήμερης Συνόδου Κορυφής ΗΠΑ - Αφρικανικής Ενωσης, με τα βασικά θέματα στην ατζέντα να αφορούν μεταξύ άλλων τις επενδύσεις στην «πράσινη ανάπτυξη», την «επισιτιστική κρίση», τη συνεργασία στον αγροτοβιομηχανικό τομέα κ.ά.

Στο Επιχειρηματικό Φόρουμ ΗΠΑ - Αφρικής που διεξήχθη χτες συμμετείχαν πάνω από 300 αμερικανικές και αφρικανικές εταιρείες. Καθώς οι ΗΠΑ επιχειρούν να ανταγωνιστούν το σημαντικό «μπάσιμο» της Κίνας σε κρίσιμες υποδομές της Αφρικής, ξεχώρισε το ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για την ηλεκτροδότηση περιοχών στις οποίες ζουν περίπου 600 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή ο μισός πληθυσμός των λαών της υποσαχάριας Αφρικής.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέφρασε για μία ακόμη φορά την επιθυμία της για τη δημιουργία μόνιμης θέσης της Αφρικανικής Ενωσης (εκπροσωπεί 54 χώρες) στο G20.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ