Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Δέκα χρόνια έπειτα από το πολύνεκρο μακελειό στο Δημοτικό Σχολείο Σάντι Χουκ των ΗΠΑ οι κάτοικοι της πόλης του Κονέκτικατ τίμησαν χτες την επέτειο με ολονυκτίες και καταθέτοντας λουλούδια σε μνημείο που ανεγέρθηκε για τα θύματα. Ο δράστης του μακελειού σκότωσε 20 μαθητές και 6 εκπαιδευτικούς στις 14/12/2012. Στην εκδήλωση παρέστη και ο Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δηλώνοντας υποκριτικά ότι η Αμερική έχει «ηθική υποχρέωση» να θέσει όρια στην οπλοκατοχή.

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Την απαγόρευση πώλησης καπνού εφ' όρου ζωής προβλέπει νέος νόμος που ενέκρινε η Βουλή της Νέας Ζηλανδίας, για όσους πολίτες έχουν γεννηθεί μετά από 1/1/2009. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι «χιλιάδες άνθρωποι θα ζήσουν περισσότερο, πιο υγιείς, και το σύστημα Υγείας θα εξοικονομήσει 5 δισ. δολάρια από το να μη χρειάζεται να προσφέρει θεραπεία για ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα». Με τις νέες διατάξεις δεν θα απαγορεύεται γενικά η πώληση καπνού, αλλά αντίθετα ρυθμίζεται η συγκέντρωση της αγοράς σε λιγότερα χέρια. Οι λιανέμποροι με άδεια πώλησης καπνού θα μειωθούν από 6.000 σε 600 έως τα τέλη του 2023.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Παραμένει Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής ο Σίριλ Ραμαφόσα, καθώς το Κοινοβούλιο απέρριψε ψήφισμα για την παύση και παραπομπή του (148 ψήφοι υπέρ, 214 κατά, 2 αποχές), για την υπόθεση της απόπειρας συγκάλυψης της κλοπής αδήλωτου μεγάλου ποσού σε μετρητά (600.000 δολάρια), το οποίο είχε κρυμμένο σε καναπέ σε αγρόκτημά του. Ο Ραμαφόσα αποπειράθηκε να αποκρύψει την κλοπή διότι επρόκειτο για «βρώμικο χρήμα», υποστηρίζουν οι επικριτές του.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Εκατόμβη νεκρών προκάλεσαν προχτές το απόγευμα λασποπλημμύρες που έπληξαν την πρωτεύουσα της ΛΔ Κονγκό, Κινσάσα, μετά από καταρρακτώδεις βροχές. Προκάλεσαν τον θάνατο άνω των 130 ανθρώπων, τον τραυματισμό πολλών δεκάδων και άφησαν άστεγους χιλιάδες.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Η πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού με τηλεχειρισμό χτες σε προάστιο της βόρειας Βαγδάτης προκάλεσε τον θάνατο τριών αξιωματούχων των δυνάμεων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων ο διοικητής μεραρχίας πυροβολικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ