Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Κυβερνητική «σύμπραξη» Σοσιαλδημοκρατών - Φιλελευθέρων

Σε κυβέρνηση συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών, των κεντροδεξιών Φιλελευθέρων και του «κεντρώου» κόμματος των Μετριοπαθών που προέρχεται από διάσπαση των Φιλελευθέρων, κατέληξαν τα σύνθετα ενδοαστικά παζάρια στη Δανία, μετά τις εκλογές της 1ης Νοέμβρη.

Η Μέτε Φρεντέρικσεν, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές, αναμενόταν χτες να παρουσιάσει τις «αδρές γραμμές» της κυβερνητικής συμφωνίας, ενώ η σύνθεση της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.

«Πίστευα εδώ και καιρό ότι αυτό χρειάζεται η χώρα μας. Τόσο λόγω των κρίσεων που αντιμετωπίζουμε - πληθωρισμός, πόλεμος στην Ευρώπη - όσο κι επειδή πρέπει να λάβουμε αποφάσεις που μας υποχρεώνουν να δούμε τα πράγματα αλλιώς», είπε η Φρεντέρικσεν δικαιολογώντας τη σύμπραξη των κομμάτων που παραδοσιακά ανήκαν σε διαφορετικά μπλοκ. Στη Δανία συνήθως εναλλάσσονται στην κυβέρνηση το «κεντροαριστερό» μπλοκ με επικεφαλής τους Σοσιαλδημοκράτες και το «κεντροδεξιό» με επικεφαλής τους Φιλελεύθερους.

Η νέα κυβέρνηση προαναγγέλλει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος κυβερνητικός εταίρος, πρώην πρωθυπουργός, Λαρς Λέκε Ράσμουνσεν, ηγέτης των Μετριοπαθών, είναι υπέρ της μείωσης των φόρων για το μεγάλο κεφάλαιο στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, της «αναδιοργάνωσης» του δημόσιου τομέα (συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων) και των αλλαγών στη μεταναστευτική πολιτική επί το αυστηρότερον, όπως άλλωστε και οι Σοσιαλδημοκράτες.

Τον κυβερνητικό συνασπισμό θα στηρίζουν 89 από τους 179 βουλευτές του Κοινοβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ