Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέες αντιπαραθέσεις ΗΠΑ - Κίνας στον ΠΟΕ

Εντείνονται οι αντιπαραθέσεις ΗΠΑ - Κίνας, για μία ακόμα φορά στην αρένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), αποτυπώνοντας τους σφοδρούς ανταγωνισμούς για τα συμφέροντα των μονοπωλίων των δύο χωρών.

Χτες η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ αφενός ότι χρησιμοποιούν τις κρατικές επιδοτήσεις για να ενισχύσουν τις αμερικανικές βιομηχανίες σε βάρος των κινεζικών, αφετέρου ότι αρνούνται να συμμορφωθούν με τους κανόνες του ΠΟΕ.

Σε ομιλία που εκφώνησε χτες στις ΗΠΑ, ο Κινέζος πρέσβης στον ΠΟΕ, Λι Τσενγκάνγκ, εξέφρασε «απογοήτευση» για τις επιδόσεις των ΗΠΑ στο εμπόριο, επισημαίνοντας πως δεν στάθηκαν στο ύψος των αρχικών δεσμεύσεων του Προέδρου τους, Τζο Μπάιντεν, ότι θα ηγηθούν «με την ισχύ του δικού μας παραδείγματος». Καταγγέλλοντας τη συνέχιση της πολιτικής «Πρώτα η Αμερική», ο Κινέζος διπλωμάτης αποδοκίμασε την Ουάσιγκτον για το ότι κάνει «την εγχώρια νομοθεσία να υπερισχύει έναντι των διεθνών κανόνων και των νόμων άλλων, περιφρονώντας τους κανόνες του ΠΟΕ και τις ανησυχίες των άλλων μελών».

Απέναντι στις κινεζικές κατηγορίες η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΠΟΕ, Μαρία Παγκάν, αρκέστηκε να απαντήσει ότι η χώρα της έχει «μία από τις πιο ανοιχτές και ανταγωνιστικές οικονομίες στον κόσμο».

Αυξάνονται κατακόρυφα οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου στην Ινδία

Το ίδιο 24ωρο ανακοινώθηκε ότι η Ρωσία έγινε για πρώτη φορά ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στην Ινδία, εκθρονίζοντας το Ιράκ, καθώς τα ινδικά διυλιστήρια τον Νοέμβριο αγόρασαν πετρέλαιο από τη Μόσχα, υπό τον φόβο ότι το πλαφόν που τέθηκε σε ισχύ από τη Δύση στις 5 Δεκεμβρίου θα μπορούσε να πλήξει τις προμήθειες αργού πετρελαίου.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία τον Νοέμβριο αυξήθηκαν σε τουλάχιστον 3,7 εκατ. τόνους, σημειώνοντας ρεκόρ 53,2% σε σχέση με τον περασμένο μήνα.

Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο - που βγήκε ένα 10ήμερο μετά την επιβολή πλαφόν ύψους 60 δολαρίων ανά βαρέλι ρωσικού πετρελαίου από την ΕΕ, το G7 και την Αυστραλία - είναι η είδηση ότι η τιμή πώλησης του ρωσικού αργού πετρελαίου στην Ινδία έπεσε κάτω και από τα 60 δολάρια.

Παράγοντες της αγοράς, μιλώντας στο πρακτορείο «Reuters», ανακοίνωσαν ότι η τιμή του έπεσε άλλα 12 με 15 δολάρια ανά βαρέλι σε σχέση το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ, καθώς και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η τιμή του πετρελαίου Ουραλίων στην Ινδία κυμάνθηκε στα 32 με 35 δολάρια το βαρέλι.

Στο μεταξύ η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπει νέο ράλι στις τιμές του πετρελαίου το 2023, «ποντάροντας» στο ενδεχόμενο οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας να περιορίσουν την προσφορά. Σύμφωνα με αναθεωρημένη έκθεση της ΙΕΑ, η ρωσική παραγωγή αργού πετρελαίου αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 14% έως το τέλος του α' τριμήνου του 2023.

Η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί τα επόμενα τρία χρόνια πάνω από τον στόχο της για 2%, υποστήριξε ανώνυμος αξιωματούχος της ΕΚΤ στο Reuters, ενόψει της δημοσίευσης των προβλέψεων της ευρωτράπεζας.

Η ΕΚΤ θεωρείται δεδομένο ότι στη σημερινή της συνεδρίαση θα αυξήσει τα επιτόκιά της για τέταρτη συνεχή φορά, επιχειρώντας να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ενώ θα ανακοινώσει επίσης τις νέες τριμηνιαίες οικονομικές της προβλέψεις, βάσει των οποίων οι επενδυτές υπολογίζουν πόσο δρόμο έχει ακόμα η νομισματική σύσφιξη.

Σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Reuters, οι νέες εκτιμήσεις της ΕΚΤ θα βάζουν τον πληθωρισμό αρκετά πάνω από το 2% το 2024 και λίγο πάνω από το 2% το 2025.

Νωρίτερα, διαπραγματευτές από την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισαν τη συγκέντρωση επιπλέον 20 δισ. ευρώ από τις επενδύσεις στις αγορές Ενέργειας, για να επιταχύνουν την απεξάρτηση των αγορών Ενέργειας της ΕΕ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Τα 20 δισ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από το 30% των αδειών πώλησης διοξειδίου του άνθρακα, δεδομένου ότι στην ΕΕ τα εργοστάσια και οι σταθμοί παραγωγής Ενέργειας υποχρεώνονται να αγοράζουν «άδειες» CO2, όταν ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα με την απελευθέρωση εκπομπών διοξειδίου άνθρακα.

Τα κεφάλαια των 20 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν σε τομείς όπως οι ΑΠΕ, καινοτόμες εφαρμογές και τεχνολογίες εξοικονόμησης Ενέργειας και σχέδια απανθρακοποίησης της βαριάς βιομηχανίας σε χώρες της ΕΕ.

Γερμανία: Αύξηση ρεκόρ στην έκδοση χρέους το 2023

Στη Γερμανία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φάνηκε χτες να σχεδιάζει την αύξηση του χρέους με πιθανό νέο ρεκόρ μέσα στο 2023, ώστε να χρηματοδοτήσει το τεράστιο πακέτο στήριξης της γερμανικής καπιταλιστικής οικονομίας για την «ενεργειακή κρίση».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η έκδοση ομολόγων με σκοπό τον δανεισμό το επόμενο έτος αναμένεται να εκτιναχθεί στα 539 δισ. ευρώ, έναντι 449 δισ. το τρέχον έτος. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν τα 483 δισ. του 2021.

Στο μεταξύ, στη Βουδαπέστη, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Π. Στζιτζάρτο δήλωσε πως συμφώνησε η χώρα του με το Κατάρ να ξεκινήσουν παζάρια για την αγορά LNG. Η Ουγγαρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους έχει συμβάλει στην εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος.

Νέα αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ

Σε νέα, έβδομη κατά σειρά από τον περασμένο Μάρτιο, αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% προχώρησε χτες η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Η Επιτροπή μετά τη συνεδρίασή της εκτίμησε ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν στο επίπεδο του 5,25% το επόμενο έτος, προβλέποντας παράλληλα ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 3,1% το 2023 και στο 2,5% το 2024, για να προσεγγίσει τελικά τον στόχο του 2% το 2025.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ