ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΑΛΛΙΑ - ΜΑΡΟΚΟ 2-0
Στον τελικό για υπεράσπιση των κεκτημένων

Το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε το 2018 στη Ρωσία θα έχει η Γαλλία στο Μουντιάλ του Κατάρ, καθώς προκρίθηκε στον τελικό μετά τη χθεσινή νίκη επί του Μαρόκου με 2-0 στον δεύτερο ημιτελικό της διοργάνωσης. Η Γαλλία, που θα δώσει το «παρών» για τέταρτη φορά σε τελικό Μουντιάλ και έγινε η έκτη ομάδα με δεύτερη συνεχόμενη πρόκριση σε τελικό, θα διεκδικήσει το τρίτο τρόπαιο στην Ιστορία της με αντίπαλο την Αργεντινή (18/12, 17.00 - ΑΝΤ1). Το δε Μαρόκο θα ολοκληρώσει την ιστορική του πορεία μέχρι τα ημιτελικά διεκδικώντας την τρίτη θέση με αντίπαλο την Κροατία στον μικρό τελικό (17/12).

Στον χτεσινό δεύτερο ημιτελικό η Γαλλία ήταν καλύτερη στο πρώτο μέρος και άνοιξε νωρίς το σκορ με τον Ερναντέζ (5'), ενώ παίζοντας με αντεπιθέσεις ήταν απειλητική και δημιούργησε κι άλλες ευκαιρίες, με κορυφαία το δοκάρι του Ζιρού (28'). Το Μαρόκο απείλησε σοβαρά στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου με δοκάρι του Γιαμίκ, ενώ στην επανάληψη, ανεβάζοντας στροφές και με πίεση ψηλά έβαλε δύσκολα στους Γάλλους μέχρι το 70'. Οι Γάλλοι ισορρόπησαν στο τελευταίο 20λεπτο και σφράγισαν τη νίκη τους με το γκολ του Μουανί (78'), ενώ το Μαρόκο έχασε άλλη μια σημαντική ευκαιρία στις καθυστερήσεις με τον Ουναχί.

Γαλλία: Γιορίς, Κουντέ, Βαράν, Κονατέ, Ερναντέζ, Τσουαμενί, Φοφανά, Γκριζμάν, Ντεμπελέ (79' Μουανί), Ζιρού (63' Τουράμ), Εμπαπέ

Copyright 2022 The Associated

Μαρόκο: Μπόνο, Χακίμι, Γιαμίκ, Σαΐς (22' Αμαλάχμ, 78' Εζαλζουλί), Αγκέρντ, Μαζραουί (46' Ατιγιάτ Αλάχ), Ουναχί, Αμπραμπάτ, Ζίγιες, Εν Νεσιρί (65' Χαμπαντάλαχ), Μπουφάλ (65' Αμπουκλάλ).

Ενας ακόμη θάνατος εργάτη

Τον θάνατο ενός ακόμη εργάτη, του δεύτερου από την έναρξη του τουρνουά μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε επίσημα χτες η Οργανωτική Επιτροπή του Κατάρ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πρόκειται για τον Κενυάτη Τζον Εντζάου Κιμπουέ, ο οποίος εργαζόταν ως σεκιούριτι στο «Λουσαΐλ Αϊκόνικ Στέιντιουμ», όπου θα γίνει και ο τελικός της διοργάνωσης. Ο συγκεκριμένος έχασε τη ζωή του όταν πέφτοντας από μεγάλο ύψος κατά τη βάρδιά του το Σάββατο 10/12 τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο νοσοκομείο, όπου και κατέληξε την Τρίτη 13/12.

Στην ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρεται ότι οι αρχές ερευνούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τις συνθήκες που οδήγησαν στην πτώση του άτυχου εργάτη. Την προηγούμενη βδομάδα είχε ανακοινωθεί ο θάνατος ενός Φιλιππινέζου εργάτη κατά την προσπάθειά του να διορθώσει φωτισμό σε πάρκινγκ του ξενοδοχείου όπου διέμενε η αποστολή της Σαουδικής Αραβίας.

Το νέο περιστατικό προστίθεται στη μακριά μαύρη λίστα της διοργάνωσης, με τους θανάτους εργατών τα προηγούμενα χρόνια να ανέρχονται στις 6.500, ενώ είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός (στοιχεία μιλούν για 13.500 νεκρούς εργάτες) αν συμπεριληφθούν όσοι επήλθαν εξαιτίας των άθλιων συνθηκών διαβίωσης που παρομοιάζουν με σκλαβιά για τους μετανάστες εργάτες στο Κατάρ.

BΙΛΕΡΜΠΑΝ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Με «αέρα» στη νέα δοκιμασία

Με στόχο μία ακόμα νίκη ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει απόψε στη Γαλλία τη Βιλερμπάν για τη 14η αγωνιστική της Euroleague (22.00 - Novasports Prime). Μετά την 30άρα με την οποία ...φιλοδώρησαν την πρωτοπόρο Φενερμπαχτσέ, οι «ερυθρόλευκοι», 2οι αυτήν τη στιγμή και μόλις μία νίκη πίσω από την τουρκική ομάδα (9-4 έναντι 10-3), θέλουν να συνεχίσουν εξίσου εντυπωσιακά προκειμένου να παραμείνουν σε τροχιά κορυφής, ενώ απ' την άλλη οι Γάλλοι, στο 5-8, επίσης χρειάζονται τη νίκη στην προσπάθειά τους να πλησιάσουν την οκτάδα.

Στις δηλώσεις του πριν το αποψινό ματς, ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιώργος Μπαρτζώκας στάθηκε στη δυναμική της Βιλερμπάν όταν αγωνίζεται εντός έδρας, καθώς και στην πολύ καλή της άμυνα, που αποτελεί το βασικό της όπλο. Εκτίμησε ότι ο αγώνας θα είναι δύσκολος, καθώς η γαλλική ομάδα μετά τις πρόσφατες νίκες της έχει ανεβασμένη ψυχολογία. Το ίδιο όμως ισχύει και για τους παίκτες του Ολυμπιακού όπως σχολίασε ο Γ. Μπαρτζώκας, ενώ ζήτησε από τους παίκτες του σωστή νοοτροπία, ώστε να διαχειριστούν τα οφέλη των τελευταίων νικών και να είναι πάντα έτοιμοι για την επόμενη πρόκληση.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Δεσπόζουν οι κόντρες σε Βόλο και Φάληρο

Τα ματς σε Βόλο και Φάληρο, μεταξύ ομάδων της Super League, συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο σημερινό δεύτερο μέρος των πρώτων αγώνων για τη φάση των «16» του Κυπέλλου. Θυμίζουμε ότι απ' αυτήν τη φάση και μέχρι τα ημιτελικά οι αγώνες είναι διπλοί.

Στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, Βόλος και Παναθηναϊκός δίνουν τον πρώτο από τους δύο αγώνες τους για την πρόκριση στα προημιτελικά (17.30 - Cosmote Sport 1). Οι γηπεδούχοι αναζητούν αποτέλεσμα που θα τους δώσει ελπίδες πρόκρισης ενόψει της ρεβάνς στη Λεωφόρο, ενώ οι πρωτοπόροι και αήττητοι στο πρωτάθλημα «πράσινοι» επιδιώκουν να συνεχίσουν από κει που σταμάτησαν και να «κλειδώσουν» από σήμερα την πρόκριση.

Η αμέσως επόμενη πιο ενδιαφέρουσα αναμέτρηση της φάσης των «16» γίνεται στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», όπου ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Ατρόμητο (19.30 - Cosmote Sport 1). Οι «ερυθρόλευκοι», θέλοντας να δείξουν ένα καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο απ' ό,τι μέχρι τώρα, επιδιώκουν να θέσουν βάσεις πρόκρισης απέναντι στους Περιστεριώτες, οι οποίοι θα αναζητήσουν αποτέλεσμα που θα τους διατηρήσει ζωντανούς στη ρεβάνς.

Στη Ριζούπολη, η τυπικά γηπεδούχος Κηφισιά, που πραγματοποιεί εξαιρετική πορεία στο πρωτάθλημα της Super League 2 (πρωτοπόρος στον 2ο όμιλο), υποδέχεται την ΑΕΚ (21.30 - Cosmote Sport 1), η οποία έχει σημαντικές απουσίες αλλά παραμένει φαβορί και θέλει να «καθαρίσει» από σήμερα την υπόθεση οκτάδα.

Βήμα πρόκρισης ο ΠΑΟΚ

«Με το ένα πόδι» στα προημιτελικά είναι ο ΠΑΟΚ μετά τη νίκη 2-0 επί της Καλαμάτας εκτός έδρας, στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα. Τα γκολ για τον «Δικέφαλο του Βορρά» σημείωσαν ο Ολιβέιρα στο 26' με εύστοχο χτύπημα πέναλτι και ο Τόμας στο 78'.

Στην Κρήτη θα κριθεί η πρόκριση στο ζευγάρι μεταξύ Απόλλωνα Παραλιμνίου και Αγίου Νικολάου, οι οποίοι στο πρώτο μεταξύ τους ματς, στις Σέρρες, άφησαν ανοιχτούς λογαριασμούς με το ισόπαλο 2-2 (Γκέκας 11', 62' πέναλτι - Σεχού 17', Μηνάς 78').

Ομοίως, στον επαναληπτικό θα λύσουν τις διαφορές τους Λαμία και Καλλιθέα, καθώς στο πρώτο μεταξύ τους ματς στη Φθιώτιδα ήρθαν ισόπαλες 1-1 (Μπεχράνο 88' - Λουκίνας 80').

FIBA CHAMPIONS LEAGUE
Βαριά τιμωρία για την ΑΕΚ

Βαρύς ήταν ο «πέλεκυς» της FIBA στην ΑΕΚ για τα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ οπαδών στο κλειστό των Ανω Λιοσίων πριν τον αγώνα με τη Ρέτζιο Εμίλιο για την 5η αγωνιστική του Champions League, επεισόδια τα οποία οδήγησαν στον τραυματισμό δύο φιλάθλων της ιταλικής ομάδας. Η «Ενωση» τιμωρήθηκε με αποκλεισμό της έδρας της για τρεις αγώνες, καθώς βκαι με πρόστιμο 10 χιλιάδων ευρώ. Εχει δικαίωμα έφεσης και εξετάζει αν θα το εξασκήσει, εφόσον πάντως η ποινή παραμείνει η ΑΕΚ θα αγωνιστεί χωρίς οπαδούς στον προσεχή κρίσιμο για την πρόκριση αγώνα με την τουρκική Καρσίγιακα, καθώς και στους δύο αγώνες της επόμενης φάσης, αν προκριθεί.

Δυσκολεύει το έργο του ΠΑΟΚ

Απομακρύνεται ο στόχος της πρόκρισης στην επόμενη φάση του FIBA Champions League για τον ΠΑΟΚ, μετά την ήττα που υπέστη στην Πυλαία από τη Μάλαγα με 88-85 για την 5η αγωνιστική του 7ου ομίλου. Με απολογισμό πλέον 1-4 (νίκες - ήττες), οι Θεσσαλονικείς στην 6η και τελευταία αγωνιστική προκρίνονται μόνο με νίκη στη Γαλλία επί της Ντιζόν και συνδυασμό αποτελεσμάτων. Από την πλευρά της η ΚΑΕ ΠΑΟΚ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τις διαιτητικές αποφάσεις στον συγκεκριμένο αγώνα, αλλά και γενικότερα σε βάρος του ΠΑΟΚ στη διοργάνωση.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 25ΑΡΑΣ
Στην 5η θέση ο Χρήστου στα 100 μ. ύπτιο

Παρά την πολύ καλή κούρσα του και το ότι διεκδίκησε μέχρι τέλους μια θέση στο βάθρο, ο Απόστολος Χρήστου κατέλαβε την 5η θέση στον τελικό των 100 μ. ύπτιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κολύμβησης σε 25άρα πισίνα που διεξάγεται στη Μελβούρνη.

Ο Ελληνας πρωταθλητής, προερχόμενος από εντυπωσιακή εμφάνιση στον ημιτελικό, τα έδωσε όλα στον τελικό του αγωνίσματος για να ανέβει ακόμα μια φορά σε βάθρο διεθνούς διοργάνωσης. Τελικά όμως έμεινε στην 5η θέση με χρόνο 49.98, πολύ κοντά στο πανελλήνιο ρεκόρ των 49.66 που σημείωσε ο ίδιος στον ημιτελικό. Το χρυσό στο αγώνισμα κατέκτησε ο Αμερικανός Ράιαν Μέρφι με 48.50, που αποτελεί ρεκόρ αγώνων, ακολούθησε ο Ιταλός Λορέντζο Μόρα με 49.04, 3ος ήταν ο Αυστραλός Αϊζακ Αλαν Κούπερ με 49.52 και 4ος ο Νοτιοαφρικάνος Πίτερ Κέτζε με 49.60, ρεκόρ Αφρικής.

Σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας ο Χρήστου επρόκειτο να συνεχίσει τις προσπάθειες διάκρισης στη διοργάνωση, αγωνιζόμενος στα προκριματικά των 50 μ. ύπτιο. Επίσης σήμερα τα ξημερώματα, ο Ανδρέας Βαζαίος αναμενόταν να αγωνιστεί στα 200 μ. πεταλούδα και στα 100 μ. μεικτής ατομικής.

ΠΟΛΟ
Πανηγυρική πρόκριση για τον Πανιώνιο

Σπουδαία πρόκριση στα προημιτελικά του LEN Euro Cup πόλο ανδρών πήρε χθες ο Πανιώνιος μετά τη νίκη του στη Νέα Σμύρνη επί της Παρτιζάν Βελιγραδίου με 12-8, στον επαναληπτικό μεταξύ τους αγώνα για τη φάση των «16». Ετσι η ελληνική ομάδα ανέτρεψε την ήττα της στον πρώτο αγώνα με 12-11 και σφράγισε πανηγυρικά το «εισιτήριο» για την οκτάδα της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης πόλο ανδρών.

Οι παίκτες του Κώστα Δήμου, με σπουδαία εμφάνιση και βασικό στοιχείο του παιχνιδιού τους την άριστη αμυντική λειτουργία, έφτασαν στην επιτυχία κυριαρχώντας μετά το πρώτο οκτάλεπτο και διατηρώντας μια διαφορά ασφαλείας στο σκορ (10-5, 11-5). Στο κομμάτι της επίθεσης, για την ελληνική ομάδα ξεχώρισε ο Αλέξανδρος Γούνας, που σημείωσε 6 γκολ.

Πανιώνιος: Λιμαράκης, Κοπελιάδης, Μπουζαλάς, Γκιουβέτσης 2, Μπιτάτζε 2, Νταλάπας, Καλαϊτζής 1, Μουρατίδης, Παπάκος 1, Γούνας 6, Μπαχούμι, Καπετανάκης, Αναγνώστου

Παρτιζάν: Κοστρόφ, Γιάκσιτς, Μίλος 2, Μούσικιτς, Γκακ 2, Γκλάντοβιτς, Τρτόβιτς, Ντιμιτρίεβιτς 1, Μπόζοβιτς, Σμίλιεβιτς 3, Γκίγκα, Πάπαριτς, Μιλόσεβιτς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ